Jaký je druhý Pochoutkový rok?

Jaký je druhý Pochoutkový rok?

Tisk

pochoutkovy rok2 200V nakladatelství Radioservis vyšlo pokračování knihy Pochoutkový rok vycházející ze stejnojmenného pořadu Českého rozhlasu.

 

 

 

Do tohoto pořadu posílají recepty přímo posluchači, a to buď přes webové stránky, nebo poštou. Porota ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík z nich pak vybírá ty nejzajímavější, nejchutnější a někdy i časem zapomenuté skvosty. Jak v úvodu vysvětluje Patrik Rozehnal, další krok je, že společně s posluchači vše připraví, natočí a ochutnají. „Jídlo je naším národním pokladem a úžasné kulinární skvosty najdete v každé rodině. Přeji vám, ať máte z každého vaření radost, z posezení u stolu svátek a na život ty nejsladší vzpomínky,“ doplňuje zde dále.

Recepty jsou rozděleny do tří kapitol: Pochoutkový rok na slano, na sladko a recepty poroty. Patrik Rozehnal dále uvádí, že se jedná o kuchařku všech, ve které se odrážejí chutě obyvatel celé naší země. Jedná se jak o jídla skromná, nebo jednoduchá, tak také překvapivá nebo sváteční. Já si v této souvislosti říkala, že by mě někde zajímaly původy názvů pokrmů – například u trapštrúdlu nebo šišmáků a také jsem byla mile překvapena, když jsem při čtení autorů receptů našla jméno bývalé starostky z mé rodné vesnice.

U každé pochoutky se nachází název, jméno a město autora, fotografie, seznam surovin a postup. Ten je rozepsán do několika očíslovaných odstavců a vypadá velmi srozumitelně. Není zde zbytečně nic navíc a čtenáři se dozví vše, co potřebují.

Ačkoliv se v mnoha případech jedná o známé pokrmy, našla jsem spoustu jídel, na která jsem dostala chuť a stojí podle mě za vyzkoušení. Ze slaných pokrmů se jedná například o slané sýrové rohlíčky, bramborovou buchtu, sváteční jiné řízky, křehké ražniči s tvarůžkovým přelivem nebo krautfleky. Ze sladkých dobrot mě zaujala hlavně borůvková bublanina z palačinkového těsta, jablečné kroužky v pivním těstíčku a kávový dort od Patrika Rozehnala. Některé recepty pro mě byly úplnou novinkou a zajímavým nápadem, jako třeba dortová omáčka se svitkem a babiččiny zapékané švestkové knedlíky.

Pro nadšené posluchače pořadu Pochoutkový rok je tato kniha povinností, stejně jako pro ty, kteří hledají inspiraci, co připravit k obědu, večeři nebo k odpolední kávě. 

pochoutkovy rok2

Pochoutkový rok 2
110 tradičních rodinných receptů na vynikající domácí jídla
Autor: Patrik Rozehnal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2022
Počet stran: 110
Hodnocení: 86 %

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-835839-patrik-rozehnal-pochoutkovy-rok-2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vláďa Vytásek: Můj bylinkový svět

muj-bylinkovy-svet (2)Jemné bylinkové šamanství a krása, něha, láska, které se můžete naučit, vycítit je jenom ze stran této knihy. A pak z přírody, z kontaktu s bylinkami. Vnímat je tělem, okem, duší, srdcem... a nechat je promlouvat. Kniha, která...


Literatura

Rose pod palbou bojuje za svobodu

rose200Nakladatelství CooBoo přináší především náctiletým čtenářkám další román americké spisovatelky Elizabeth Weinové Rose pod palbou, který se opět odehrává v období druhé světové války.

...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...