Děti nového věku

Děti nového věku

Tisk

deti-noveho-veku-perexPřitahují vás záhadná až duchařská témata nebo cokoliv z psychologie dětí, rodičovství či tématiky indigových dětí? Vypadá to všechno jen zdánlivě jako nesourodá směs. Vše spolu souvisí. Překvapivá tajemství odhalila autorce její životní dráha pedagožky a terapeutky. 

 


Jana Štrausová ve své knize plně zužitkovala své zkušenostmi při práci s dětmi. Patří k těm, jimž děti začaly povídat o tom, co zažily ještě předtím, než se narodily. Nebo o tom kreslily. Nakonec si také uvědomíte, že jen málokdo věnuje dostatečnou pozornost dětským kresbám. Je v nich ukryto tolik, že z některých v knize zveřejněných až mrazí.

Často v nich děti kreslí věci, které jsou až děsivé. Jsem z těch čtenářů, pro něž byly tyto knihy v podstatě prvním setkáním s tématem Jany Štrausové. Viděla jsem v létě jeden rozhovor s ní, ale vnímala jsem ho spíše obecně s tím, že její knihy by mohly být zajímavé.

„Klárka viděla auru okolo lidí neustále. Její rodiče to brali velmi pozitivně. Při oslovování se často zlobila, že se nejmenuje Klárka, ale Anna, že dříve žila jinde, nosila dlouhé šaty až na zem, že je jiná holčička, a ne Klárka. Maminka potvrdila, že od chvíle, kdy Klárka začala mluvit ve větších souvislostech, vede si svou o dívce jménem Anna…“

Právě takových příběhů je první kniha této autorky plná.

Napsala ji v roce 2020, základním způsobem v ní čtenáře provází tématikou regrese, minulých životů a ke svému bádání přidává i poznatky jiných autorů, kteří se tímto zabývají. Tak dokresluje celkový dojem a přidává i skrze jiné autory a jejich zkušenosti širší náhled. Možná i ten pak byl spouštěčem celé řady reakcí a dopisů, stejně jako její vystupování v různých pořadech, a začali se ozývat dospělí lidé, kteří toto také zažívají. Jako děti… i jako dospělí. A samozřejmě rodiče takto jiných dětí.

Silný text, silné téma... a chtění dozvědět se víc

Abych byla přesná, autorka se zabývá dětmi s poruchami chování, ADHD a jinými komplikacemi, je jí blízké téma indigových dětí a překvapilo ji, jak často se konkrétně s těmito poruchami pojí právě toto povídání. I když to samozřejmě není tak, že dítě, které si na něco pamatuje a něco vypráví či kreslí, je zároveň něčím jiné. Můžete být naprosto obyčejní, ale někdy ten střípek vzpomínky zůstane.

A my můžeme jen bádat, jestli to je chyba, nebo záměr celého našeho osudu.

Sama za sebe musím říci, že na mě kniha působila velmi silně. Psychologicky a také trochu strašidelně. Žasla jsem nad trpělivostí, s jakou k dětem bylo přistoupováno. A také jsem cítila, že i ve mne samotné cosi tyto vzpomínky doluje, ale to rozhodně nebyl příjemný pocit.

Komu knihu doporučit:

- rodičům odlišných dětí

- každému se zájmem o duchovno a reinkarnaci či regresi

- každému, kdo tuší, že by v jeho dětství mohl být klíč k řešení současných dospěláckých problémů

- pedagogům, psychologům

Druhá kniha, Poselství dětí nového věku, vyšla v roce 2022.

O autorce: Jana Štrausová působila sedmnáct let jako učitelka pražské mateřské školy; v současné době učí na prvním stupni základní školy a vede vlastní terapeutickou praxi pro děti i dospělé. Od roku 2016 pořádá přednášky a pravidelné meditace pro děti od šesti do dvanácti let. Jako první u nás při studiu obhájila diplomovou práci na téma indigových dětí.

žždětu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Děti nového věku
Autor: Jana Štrausová
Vydalo nakladatelství Eminent, 2020

Hodnocení: 90 %

https://eminent.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakonec je úplně jedno, odkud jsme a co jsme, když se budeme soustředit na to, co nás spojuje

Klára SvobodováSpisovatelka, autorka projektu Neslyšící příručka pro přežití, blogerka, dřevořezbářka, maminka dvou dětí. Řeč je o Kláře Svobodové. Napsala knihu Těhotný Buddha a byla nominována na ocenění Moje Heroin. Rozhovor s ní připravila Ludmila ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vysoce citliví lidé mezi námi. Jak si z nevýhody udělat přednost?

Vysoce citliví lidé mezi námiNakladatelství Portál vydalo zajímavou knihu, která vám může pomoci odhalit vaši vysokou citlivost. Neděste se, nejde o žádnou nepříjemnou psychiatrickou diagnózu, ale o účinnou po...


Literatura

Colm Tóibín - Brooklyn Aneb kterak vesnická holka s pohledem plaché laně ke štěstí přišla …

broo200Brooklyn je fádní, ale poměrně čtivá pohádka pro dospělé, která svým řídkým obsahem o milostném trojúhelníku, nemá nabídnout o mnoho více, než červená knihovna.  Příběh z pera spisovatele Colma Tóibína, vypráví o mladé irské dívce Eilis, která na popud ro...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...