Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura

Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura

Tisk

big zmenene-stavy-mysl-drogy-a-kultura-kjU-501788Nakladatelství Dokořán vydalo další malou knížku do kapsy v edici Pergamen. Tentokrát na velmi zajímavé téma – změněné stavy vědomí. Autorem je Ben Sessa, který se zaměřuje na výzkum terapeutického využití psychedelických látek. Co všechno tedy v knížce najdete?

 

Knížečka stručně nastiňuje možnosti, jak se dostat do rauše. Zkrátka a dobře do změněného stavu vědomí. Ale pozor! Tyto stavy nenavozují pouze drogy, které bychom mohli považovat za návykové a nebezpečné. Mohou to být i látky, které běžně známe v naší každodennosti. Látky, které s oblibou konzumujeme. Například ty, jež jsou obsaženy v kakau a čokoládě, anebo docela obyčejný cukr. Pak jsou to i některé hormony. Pojďme se ale podívat, na jaké otázky nám kniha dokáže odpovědět. Tak třeba:

Co se s vámi děje při pití kávy? Působí čokoláda opravdu jako afrodiziakum? Jak fungují takové drogy jako alkohol a cannabis? Hrála psychedelie roli v evoluci člověka? Co znamenají naše sny? Co se s námi děje v hypnotickém stavu? Jak změní naše vnímání afrodiziaka? Jak působí na člověka antidepresiva? Jak funguje lidský mozek? V čem spočívá práce šamana? Co se stane, když přestaneme jíst? Co je to kvantové vědomí? Jaké látky patří přírodní psychedelika? V této fascinující knížce se přední psychofarmakolog Ben Sessa zabývá drogami, jejichž složení i účinky popisuje, drogami zákonnými i nezákonnými, přírodními i syntetickými, od nikotinu k endorfinům, od cukru k antidepresivům, které dennodenně užívají lidé po celém světě, aby si změnili stav vědomí.

O autorovi:

Ben Sessa je jedním z nejvýznamnějších výzkumníků zaměřujících se na terapeutické využití psychedelických látek, jako jsou léčebné konopí, MDMA či psilocybin. Pracuje jako psychiatr v oblasti závislostí a traumatologické psychiatrie a je autorem knih The Psychedelic Renaissance či To Fathom Hell or Soar Angelic. Žije v Bristolu.

Hodnocení knihy:

Knížečka je sice velmi stručná, přesto velmi přehledně poskytuje základní informace, které vás mohou zaujmout. Jediné, co mi vadilo, byla příliš malá písmenka. No jo, ale jak jinak by se to tam všechno vešlo! Příjemné jsou obrázky a dovysvětlující informace nebo chemické vzorečky. Doporučuji!

big zmenene-stavy-mysl-drogy-a-kultura-kjU-501788

Název: Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura
Autor: Ben Sessa
Překlad: Jiří Pilucha
Nakladatelství: Dokořán
Edice: Pergamen
Počet stran: 58
Hodnocení: 90 %

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1300


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kuchařka s recepty pro pomalý hrnec – Máca se loudá

Maca se louda perexNa konci listopadu byla pokřtěna v divadelním klubu MDMB první kuchařka herečky a fotografky Martiny Dvořák Venigerové, která se jmenuje Máca se loudá. Kmotry kuchařky se stali Dagmar Pecková a umělecký šéf mladoboleslavskéh...


Literatura

Eufeeling – umění vytvářet vnitřní mír a vnější prosperitu

euf 200Dr. Frank Kinslow se dlouhodobě věnuje výzkumu a výuce léčitelských metod. Čerpá ze své chiropraktické praxe, z východních ezoterických filozofií, z teorie relativity a kvantové fyziky. Je autorem metody okamžitého léčení – Quantum Entraim...

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Luxusní obrázky z Barrandova

kniha barrandov popelka perexNa trhu jsou velké obrázkové knihy věnované filmovému studiu Barrandov, filmům, které tam vznikaly, i jejich tvůrcům.  Sepsal je Pavel Jiras. Vesměs se nazývají BARRANDOV, opatřeny doprovodným...