Pětiminutová terapie

Pětiminutová terapie

Tisk

petiminutova terapie200V květnu vydalo nakladatelství Pragma praktickou příručku Pětiminutová terapie, která nese podtitul Návody pro každodenní radost a psychickou pohodu. A název mluví opravdu za vše!

 



Témata knihy

Kniha je tematicky velmi zajímavě a prakticky rozdělena na osm hlavních celků, tedy:

  1. Sebeobjevování – jak můžete být sami sebou.
  2. Zkoumání spojení – jak vytvářet smysluplné vztahy.
  3. Samomluva – jak můžete být k sobě laskavější.
  4. Odhalování spouštěčů – jak můžete porozumět svým reakcím.
  5. Samoregulace – jak se zklidnit.
  6. Vymezení hranic – jak můžete o sebe pečovat.
  7. Reparenting – jak se uzdravit.
  8. Překonávání vlastního já – jak být dobrými přáteli.

Autorka pracuje jako psychoterapeutka a líbí se mi, že vám neříká, co máte jak dělat, ale nabádá vás k různým cestám a je pak na vás, jestli se rozhodnete po nich vydat nebo ne. Taky laskavými slovy vysvětluje, proč bychom měli objevovat sami sebe a být na sebe hodní. Její slova by se mnohdy měla tesat do kamene.

Obsah knihy

Pětiminutová terapie nabízí osm hlavních kapitol a ty jsou vždy ještě dále děleny a větveny. Jednotlivé kapitoly začínají citáty, nabízejí množství podnětných otázek na čtenáře a to nejdůležitější nám říkají ve žlutých rámečcích. Ke konci kapitol nabízí hned několik více či méně podnětných cvičení, mini terapií – to pak závidí na čtenáři a jeho vidění a vnímání světa, co považuje za přínosné a co mu nic neříká nebo v tom nevidí přínos. Úplný závěr kapitol je nazván Mentální poznámky a přináší shrnutí za celým tématem a možné pokračování bádání na tento námět.

Sebereflexe v kapse

Pětiminutová terapie patří mezi pomůcky pro člověka, který se snaží být sám sebou a lépe se orientovat a žít sám se sebou ale i v ostatních vztazích a pomáhá také čtenáři najít klid a štěstí. Díky srozumitelnému jazyku a nenásilnému vedení autorky je tato praktická příručka vhodná opravdu pro všechny čtenáře!

petiminutova terapie

Název: Pětiminutová terapie
Autor: Sarah Crosbyová
Původní název: Five Minute Therapy (2020)
Žánr: psychologie, osobní rozvoj
Nakladatelství: Pragma
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 238
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/petiminutova-terapie/kniha/14640/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu

kopriva 200„Hrst kopřivy denně udrží doktora od těla!,“ to tvrdí autorka knihy Kopřiva - Recepty pro zdraví, krásu a vitalitu Leonie Gabriele Bräutigamová. V dubnu vyšla tato báječná kniha o zeleném pokladu u nakladatelství Grada a myslím, že by rozhodně n...


Literatura

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem po...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Na celovečerní film Vyšehrad si ještě počkáme, letos se připomíná seriál s několika bonusy

VyšehradKoronavirus překazil mnoho kulturních plánů. Bohužel se díky němu přesunula i premiéra celovečerního filmu Vyšehrad, a to až na jaro 2022. Tvůrci se proto rozhodli vyslat do kin alespoň jeho prequel v podobě kompletního seriálu i s novými scénami, v...