Konec plýtvání jídlem! Jak efektivně využít zbytky z kuchyně?

Konec plýtvání jídlem! Jak efektivně využít zbytky z kuchyně?

Tisk

Konec plýtvání jídlemJedním z důležitých témat je bezesporu plýtvání jídlem. Zkuste si sami sáhnout do svědomí a jděte se podívat, co máte v kuchyni v odpadkovém koši. Nejenže lidé často “zapomínají” třídit odpad, oni také vyhazují jídlo. Knížka Konec plýtvání jídlem, kterou loni vydalo nakladatelství Kazda, přináší zajímavé tipy na to, jak zpracovat to, co by jiní třeba už dávno vyhodili. Není na škodu si připomenout, co všechno lze v domácnosti umět využít, obzvláště pokud máme zahradu.

Kniha Konec plýtvání jídlem je plná inspirací a praktických tipů, jak využít zbytky jídla v kuchyni, a to od slupek z banánů, přes skořápky z vajíček, zbytky brambor od obědu či bramborové slupky až po starou zeleninu. Jedná se o sesbírané tipy čtenářů německého webu www. smarticular. net, který již od roku 2014 prezentuje návody na jednoduchý a udržitelný život. Kniha nabízí více než 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny, jak hlásá již ve svém podtitulku.

Publikace je pojatá velmi prakticky. Už obálka přináší přehledné informace, na přední straně obálky najdete barevné fotografie s nápisy o co jde a čísly stránek knihy pro snadné dohledání (např. staré pečivo, zavařování, …), zadní strana obálky knihy obsahuje barevnou tabulku − sezónní kalendář pěstování zeleniny. Kniha je vytištěna na recyklovaném ekologickém papíře, což je další plus.

V knize se dozvíte, proč stojí za to šetřit potravinami a žít ekologicky, jak správně nakupovat, skladovat potraviny, ohřívat jídlo, co udělat ze slupkami od ovoce a zeleniny, skořápkami od vajíček, kávovou sedlinou, semínky z dýně, jak si vyrobit různé domácí lektvary, jak fermenovat potraviny, jak mrazit potraviny, jak zavařovat, jak nakládat zeleninu, co s čajovými sáčky, jak sušit ovoce, co se starým pečivem, jak si vyrobit kompost, jak si vyrobit to či ono a nechybí ani spousta skvělých receptů.

Konec plýtvání jídlem

Zdroj foto: knihcentrum.cz

V závěru knihy pak ještě ajdete množství užitečných internetových odkazů.

Kniha přináší ucelený a praktický návod na to, jak zvládat svou domácnost a neplýtvat jídlem. Informace jsou pěkně pohromadě, kniha je přehledná a velmi užitečná. Hodí se opravdu jako skvělý pomocník do každé rodiny!

Název: Konec plýtvání jídlem
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Štěpánka Podlešáková
Počet stran: 288
Vydání: 2020
Nakladatelství: Kazda
Hodnocení: 100 %

Konec plýtvání jídlem

https://www.knihykazda.cz/konec-plytvani/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neobyčejně obyčejní – obyčejně neobyčejní, to je název fotografické výstavy Roberta Rohála

RR200„Léta jsem říkával, že jsem dělník kultury, ale když jsem to vyslovil docela nedávno před jedním známým umělcem, tak mi řekl: Chlapče, ale tak to není. Vy jste kumštýř, píšete knihy, fotíte a pak děláte výstavy, dělník kultury byste byl, kdybyste byl třeba kuli...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyhýbejte se hladovým potravinám

varime bez hladovych potravin 200Ve vydavatelství CPress vyšla další moderní kuchařka tentokrát zaměřená na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nese název Vaříme bez hladových potravin a autorkou je Héléne Comlan.

...

Literatura

Intimní historie od antiky po baroko

intimni historie vondruska 200Intimní historie od antiky po baroko je velmi zajímavá kniha. Týká se věcí, o kterých se ve společnosti dříve příliš nemluvilo, ale přesto se o ně lidstvo svým způsobem neustále zajímá. Důkaz...

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Příšerky jen pro děti

priserky 200Letošní léto nabízí mnoho zajímavých filmů a tak si do kina můžeme zajít i na Univerzitu pro příšerky. Je to poslední snímek z rodinky Pixarů. Setkáme se tam po dlouhé době nejen s Jimem Sullivanem a Mikem Wa...