S jednoduchým návodem opravdu dokáže péct každý

S jednoduchým návodem opravdu dokáže péct každý

Tisk

pect dokaze kazdy 200V nakladatelství Esence vyšla kniha známého cukráře Dominiqua Ansela s názvem Péct dokáže každý a podtitulem Recepty, které snadno zvládnete a zkombinujete. Pojďte do ní nahlédnout!

 

 

Kniha začíná úvodem nazvaným Než se dáte do pečení, kde se autor zabývá vybavením a načasováním, následují návody na Těsta a Náplně, dalšími kapitolami jsou Dokončení a Postupy a techniky. V závěru nechybí poděkování a rejstřík. Velmi cenné jsou také úvodní stránky s tabulkami, kde je rozepsán dezert, základ, náplň, dokončení a postup, což je takovým praktickým doplněním obsahu.

Kapitola o těstech začíná obsáhlým návodem jak na korpus z křehkého těsta. Po krátkém úvodu následují informace o tom, co vznikne, o času, surovinách a vybavení. Recepty na první pohled vypadají složitě, ale postup je pečlivě rozepsán do několika bodů: od přípravy těsta, chlazení, předehřátí trouby, přes vyválení a vytvarování těsta až po vyklopení korpusu. Další informace se váží ke skladování, s čím to spojit, nebo návrhům pro inspiraci. Ve zvýrazněném obdélníku jsou pak odkazy na ostatní recepty s daným základem. Na dalších stránkách se pak nachází různé obměny těchto těst a jejich další typy jako například čokoládový nebo mandlový korpus, ale také recepty na cukrářské piškoty, sušenkové těsto, pusinkový korpus nebo odpalované těsto.

Co se týče náplní, začátečníci a pokročilí se naučí připravit žloutkový krém, mandlový krém, ovocný nebo bylinkoý crème pâtissière, ale také lemon curd, ganache z tmavé čokolády (a spoustu jeho obměn) nebo různé kompoty, džemy, želé a pěny. V další kapitole se čtenáři dozví o karamelizovaném a opečeném ovoci, italském sněhu z bílků na zdobení (nadchnul mě ten s čajem earl grey a lískooříškový) nebo o zmrzlině. Závěrečné postupy a techniky jsou už jen třešničkou na dortu všem návodům.

Velmi mě zaujala také slova Dominiqua Ansela vložená mezi recepty. Moc mě bavilo je číst a líbilo se mi, jak jsou lidská a milá. Uznejte sami z ukázky ze zamyšlení s názvem Je to jako ve školce: důležité jsou základy: „Zkuste brát každý recept jako svůj první den ve školce a pamatujte na to při čtení receptu i pečení. První den ve školce nejsou žádné tresty, žádné úkoly, žádné termíny. Seznamujete se prostě se základy: s abecedou, se svým pracovním místem. I když vám to zpočátku může přijít těžké, za čas se to pro vás stane něčím úplně přirozeným, záleží jen na tom, jak často a pečlivě to budete opakovat.“ (str. 63)

Péct dokáže každý má větší formát díky kterému vynikají fotografie výsledných dobrot. Jsou opravdu čisté, bez nějaké poskvrnky a tam, kde je cukr máte tendenci jej sfouknout. Při pohledu na výsledek pečení má člověk hned chuť se do daného receptu pustit. A to i za cenu, že výsledek zřejmě nebude tak vymazlený.

Kuchařka obsahuje jak spoustu cenných základních receptů, tak je studnicí inspirace především z hlediska kombinací. Rozhodně je tak cennou publikací do knihovny každého cukráře nebo cukrářky.

Dominique Ansel je šéfcukrář a majitel pekáren a restaurací nesoucích jeho jméno v New Yorku, Londýně, Los Angeles a Hongkongu. Získal titul World´s Best Pastry a mnoho dalších ocenění. Je držitelem prestižního L´orde du Mérite Agricole, druhého nejvyššího řádu ve Francii.

 

pect dokaze kazdy

Péct dokáže každý
Autor: Dominique Ansel
Překlad: Jana Svašková
Žánr: kuchařka, moučníky
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/503042-pect-dokaze-kazdy.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Analytická psychologie v pohádkách aneb o moudrosti pohádek

Analytická psychologieTato jedinečná kniha vás zaujme především pokud se zajímáte o psychologii, milujete pohádky, jste rozeným analytikem a věčným šťouralem zvyklým vše rozkládat na atomy, naprosto souzníte s učením C. G. Junga nebo je aspoň trochu...


Literatura

U nového Kladiva na čaroděje se budeme bát

kladivo11 200Městská knižní fantasy série Kladivo na čaroděje, jež nám přináší nakladatelství Epocha, se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. První sezóna má naplánovaný konec dvanáctým dílem, který vyjde v následujícím roce. Zatím se můžeme kochat je...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...