Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

Tisk

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Olysea, Markéta i nová bohyně Tereza, která je s holkama teprve od léta. Momentálně probíhá úžasné turné #MyaVy a poslechnout si můžete i nový singl Nezapomeň. Klip byl natáčený v Malém Tibetu ve spolupráci s neziskovou organizací Brontosauři v Himalájích a Czech Vibes.

Loni v listopadu holkám vyšla debutová deska Pátá bohyně, za kterou získaly nominaci Ceny Anděl na Objev roku. Na desce je i společný duet Patricie a Vojty Dyka. V lednu 2019 Vesna také vystoupila jako support skandinávské zpěvačky Aurora. Co všechno na sebe ještě holky v rozhovoru pro magazín Kultura 21 prozradily?

Z jakého podnětu vzniklo vaše uskupení krásných žen? Jste doopravdické pohanské čarodějky, nebo je to jen image? V co vlastně věříte?

M: Naši kapelu založila Patricie. Já jsem se připojila později, ale myslím, že to vzniklo přirozeně. Ve Vesně dříve hráli i kluci, ale měli spoustu dalších kapel, a tak postupně odpadli a nahradily jsme je my. Haha. Jsme spíš hudební čarodějky...

B: Ryze dívčí kapela nebyla zpočátku zamýšlena, ale pak nám vyplynula a byla to jedna z nejlepších věcí, které se mohly stát. Každá jsme tak trochu čarodějka a dohromady si moc rozumíme a doplňujeme se. 

O: Ve Vesně jsem jen dva roky a nebyla jsem u začátku kapely, ale naše koncerty vnímám jako krásnou výměnu energií mezi námi a publikem, která je možná díky písním Patricie. Nejsem ani čarodějka, ani bohyně. Jsem jenom člověk, který miluje hudbu a chce se jí věnovat.

P: Věřím v to, že život je moc krátký na to, aby člověk dělal něco, co nemá smysl. A pro mě je smyslem života tvořit něco krásného a učit se každou životní situací růst jako člověk. Jsem ráda, že tohle krásné období plné hudebních čar a kouzel můžu prožívat s holkama z Vesny.

vesna

Patricie, kde čerpáte inspiraci pro své texty?

P: Dlouho jsem říkala, že inspiraci čerpám ani nevím jak, ale teď už vím, že tou hlavní je klid. Bez klidu a nějakého času člověka samotného se sebou to nejde. Ale mám bohatý vnitřní svět a jsem odjakživa přemýšlivá, ráda se nadchnu. A mé lásky, příběhy lidí a příroda jsou nekonečnou studnicí inspirace.

Jaké byly vaše hudební začátky, a proč jste si vybraly právě folklór? 

P: Folklór se promítl do mé tvorby, když jsem studovala v zahraničí a cítila touhu objevovat své kořeny. Chyběl mi domov a já jsem si nebyla jistá, kam směřuji, takže ten stesk v kombinaci s nostalgií a zároveň silnou tematikou, kterou lidová tvorba má, mi na nějakou dobu učaroval. Jak už to bývá, tak životní okolnosti se mění, a teď už jsem třetím rokem u domácího krbu. A tak se zase má hudební tvorba točí kolem jiné tematiky.

B: Odmalička jsem byla vedena k muzice, divadlu i výtvarnu, protože pocházím z umělecké rodiny. Nikdy jsem se nenašla v klasické hudbě, naopak mi přirostla k srdci ta folklorní, které jsem se věnovala většinu svého dětství na základní umělecké škole. Myslím, že právě díky ní, jsem se rozhodla jít na konzervatoř a dělat hudbu naplno. 

M: Já pocházím z hudební rodiny, takže hudba byla kolem mě už odmalička. Rodiče jsou učitelé v hudební škole, a tam jsem jako dítě chodila na flétničku, na kytaru, na bicí, a mimo jiné i do maminčina folklórního souboru. Folklór mám ráda, vyvolává ve mně pocit svobody, radosti, živelnosti.

T: Členkou kapely jsem od léta, původní myšlenka celé Vesny tedy nepřišla z mé hlavy, ale s propojením folklóru s jinými žánry se ztotožňuji. Pocházím z východního Slovenska a mám k němu blízko (taky jsem tancovala a zpívala v souboru) .

O: Folklór jsem já nevybírala. Vždy mě ale bavilo spojení folklóru s jiným hudebním stylem, což je výrazný rys ruské klasické hudby Mocné hrstky nebo Stravinského a dalších.

vesna2

Z vaší tvorby sálá ryzí ženská energie, máte hodně mužských obdivovatelů? Nenarušuje to vaše soukromí?

M: Jestli nějací zapálení obdivovatelé jsou, asi máme štěstí na ty stydlivější. Po koncertě za námi přijdou, ale žádný jiný nátlak nevyvíjejí...

P: Nenarušuje. Právě naopak. Zatím je to takový slabý odvárek. U pánských kapel lítají na podium podprsenky a tanga, tak čekám, co jednou přiletí na nás...

T: Máme jak mužské, tak ženské obdivovatele, jsme za ně moc rády a soukromí to (alespoň mně osobně) nijak neovlivňuje.

B: Vážím si každého zapáleného človíčka, který se o nás zajímá. Tito lidé nás nabíjí a pohání. Dávají celému tomu úsilí smysl. A co se týče mužských obdivovatelů, tak ti nám zase dokazují, že čistě ženská kapela nemusí hrát pouze pro ženské publikum. Kdyby náhodou soukromí narušovali, je nás pět a jedna druhou nedáme...



Máte čas na nějaké další koníčky? Jaké jsou vaše civilní či původní profese?

T: Snažím se hudbou uživit, i když to místy není úplně jednoduché. Co se týče koníčků, téměř už neumím fungovat bez sportu (běh, lezení, turistika). Taky si ráda zajdu na dobrý film a jídlo.

P: Já ke svému životu potřebuju jógu, meditaci, čas na přátele, chození po horách, a také se poslední dobou vracím ke koním. Jo, a jednou za rok musím vypadnout někam do neznáma, vypínám mobil a jsem minimálně dva týdny nezvěstná.

M: Já ještě studuji konzervatoř a vedle hudby ráda běhám nebo chodím do přírody…

O: Hudbu miluju, ale ještě radši mám tanec, když mám náhodou chvilku volného času, snažím se prohloubit svoje znalosti z jiných oblastí umění. Ale můj koníček číslo jedna je jednoznačně víno.

B: Vedle muziky jsem vystudovala DAMU. Mám velké štěstí, že tak mohu nahlédnout jak do hudebního, tak i divadelního světa a propojovat si je. V karlínském Spektru pracuji jako divadelní koordinátor a v královéhradeckém divadle Drak jako lektor vzdělávacích programů pro děti a mládež. Má práce je zároveň mým koníčkem a jsem za to nesmírně vděčná.



Kam až chcete s kapelou dojít? Máte nějaký profesní cíl? Na co nového se mohou vaši fanoušci těšit? 

B: Po vydaném albu Pátá bohyně, které se zabývalo folklorní tématikou, přichází období nového vyjádření se. Pracujeme na dalších písních, ze kterých nám postupně vzniká další album, s trochu jiným zvukem a přístupem. A kam až chceme dojít? Snem pro nás je, stát se známou hrající kapelou, uchovat si zvuk, za kterým si budeme stát. 

P: Máme jeden velký cíl. Rodí se mi v hlavě. A myslím, že to spojím s oslavou třicátých narozenin. Takže ještě je hodně času. Ale plánuju na tu akci pozvat tolik lidí, abychom mohly motýlky v břiše cítit už rok dopředu. Minulý rok nám přišlo tisíc lidí do Obecního domu, tak k těm narozeninám by to mohlo být aspoň třikrát tolik.

vesna1

Foto: Milan Vopálenský 

https://www.vesnamusic.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Slon v Polívce vychází na CD a více o prozrazuje Jiří Holub

holub 200Přinášíme vám rozhovor s Jiřím Holubem, který je nejen o jeho počinu Slon v polívce.

...

Literatura

Smát se nahlas s Martinem Nezvalem

Nezval perex"Chorobný lhář a geniální mystifikátor", říká o postavě, "která bude s každým souhlasit, a tím souhlasem porazí každého soupeře" její autor. "Pravdu nemá nikdo, pravda je až v ironii." Věčný zápas jedi...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Neoriginalita se dotkla i Hry o trůny

hra o truny 200Tvůrci scénáře seriálu Hra o trůny si můžou pogratulovat, jejich výtvor je už skutečně jen inspirován skutečnou Písní ohně a ledu od George R. R. Martina. Rozdíly mezi filmem a knihou s...