Umění francouzské kuchyně

Umění francouzské kuchyně

Tisk

Umenifrancouzskekuchyne perexV roce 1961 se staly tři mimořádně významné a příjemné události: Picasso namaloval Zátiší s lampou, kina uvedla úchvatný film s Audrey Hepburnovou Snídaně u Tiffanyho a nakladatelství Knopf vydalo knihu Julie Childové a jejích kolegyň Umění francouzské kuchyně. Tato „francouzská kuchařka pro Američany a Američanky“ byla v té době naprostým úspěchem.

 

 


Její v pořadí už 40. vydání může nyní potěšit řadu nadšených kuchařek a kuchařů i u nás doma. V této (jak uvádí její podtitul) „světoznámé bibli kulinářského umění“ se čtenář dozví (slovy autorky), „co je to vaření a jak vařit poctivě – se správnými ingrediencemi, patřičným vybavením a především s radostí a nadšením v očekávání skvělého výsledku“. Julia Childová věnovala knihu „mé krásné Francii, jejíž sedláci, rybáři, ženy v domácnosti, šlechtici – nemluvě o kuchařích – během dlouhých staletí usilovné a tvůrčí práce vytvořili neskutečné množství skvostných uměleckých děl“. Vzdává touto knihou hold Francouzům a jejich stylu přípravy a vychutnávání jídel. Francouzská kuchyně byla vždy pojmem a inspiruje neustále milovníky jídla z celého světa (mě v to počítaje).

Autorka vyrůstala v jižní Kalifornii v dobře situované rodině ze střední třídy. Na kuchyni té doby si však příliš nevzpomíná, nijak zvlášť ji nezaujala, přestože ženy v té době obvykle nechodily do práce. Teprve když se s manželem dostala do Francie, nastala v jejím přístupu k vaření změna. Bavilo ji nakupování potravin a vaření z nich, navštěvovala gastronomický klub francouzských dam, které se každé úterý scházely v dokonale vybavených kuchyních, kde společně vařily a následně si na připravených jídlech pochutnávaly. Společně se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou uspořádaly kurzy vaření pro své americké kamarádky a vytvořily v padesátých letech Školu tří gurmánek. Jejich zkušenosti vyústily v nové francouzské kuchařce pro americké hospodyňky. Sepisovaly recepty, podrobně se věnovaly všem jídlům, která připravovaly v kuchařských kurzech. Popsaly základní kuchařské postupy a pokusily se odpovědět na otázky, které jinde snadno a v ucelené podobě nenajdete. Chtěly francouzskou kuchyni zbavit aury takřka mystického umění, do něhož cizinec nikdy nepronikne. Vytvořily přehlednou a srozumitelnou příručku pro kuchaře amatéry. Kniha učí, jak správně a snadno připravit skutečně skvělé jídlo, které je tak trochu uměním, výborně chutná, skvěle vypadá a člověku se nad ním sbíhají sliny. Podle autorek platí, že kdo solidně zvládne francouzskou kuchyni, získá skvělý základ pro všechny ostatní světové kuchyně, od mexické po čínskou. Principem je vybrat čerstvé přísady a získat potřebné dovednosti v kuchyni. Recepty jsou velmi podrobné, neboť jde o kuchařku pro amatéry bez větších zkušeností. Kdo umí číst, umí podle autorek i vařit. K tomu je nutno se naučit ještě i správně jíst. Jídlo chce čas, musíte si ho vychutnat. Autorky nabízejí různé triky, rady a vlastní zkušenosti. Věnují se praktickým maličkostem, díky kterým čtenáři mohou proniknout do podstaty francouzské kuchyně. V deseti kapitolách se lze snadno zorientovat, kniha je navíc doplněna potřebným rejstříkem. Na rozdíl od jiných kuchařek však tato kniha není doprovázena fotografiemi.

Kdo má rád jídlo, vaření a kuchařky, bude touto knihou potěšen. Patří do příruční knihovničky všech kuchařů amatérů, kteří to myslí se svými strávníky dobře.

Umění francouzské kuchyně (z anglického originálu Mastering the Art of French Cooking)

Umenifrancouzskekuchyne serpa

Autor: Julia Childová, Louisette Bertholleová, Simone Becková
Přeložil: Jan Sládek
Žánr: kuchařky
Nakladatelství: Jota, s. r. o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 896
Zdroj foto: Jota, s. r. o.
Hodnocení: 100 % 

www.jota.cz/popularne-naucna/umeni-francouzske-kuchyne/

( 7 hlasů )

Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně. Pokud máte rádi dobré jídlo a alespoň občas si něco uvaříte, určitě vás už napadlo, jaké by to bylo, kdybyste si připravili nějakou skutečnou francouzskou specialitu podle zaručeně pravého francouzského receptu. Možná jste se o to i pokoušeli a po prvních úspěších dostali chuť na další dobroty. V tom případě jistě s nadšením uvítáte kuchařku Umění francouzské kuchyně od jedné z největších znalkyň francouzských receptů, americké spisovatelky a známé televizní osobnosti Julie Childové, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia, v němž si hlavní roli zahrála jedinečná Meryl Streepová. Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem. Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích. Umění francouzské kuchyně už více než pět desetiletí slouží jako bohatý zdroj poučení a inspirace gurmánům celého světa a jistě nabídne spoustu skvělých zážitků i vám.

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Childa přivedly pracovní povinnosti. Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu LeCordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a kuchařských knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989. V roce 2000 byla Childová oceněna francouzským Řádem čestné legie a o tři roky později jí byla udělena Prezidentská medaile svobody. Julia Childová zemřela v roce 2004.

„Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.“ The New York Times
„Mimořádně užitečná kniha, s jejíž pomocí snadno proniknete do tajů francouzské kuchyně.“ Gourmet Food
„Nepostradatelný pomocník všech, kdo rádi (dobře) vaří.“ goodcooking.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zjistěte, jak zapůsobily Tiché roky na jejich audioknižní interprety

Tiche roky rozhovor 200Audiokniha s novinkou oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Tiché roky vychází současně s knižní verzí. Přečtěte si rozhovor jejich interpretů Kláry Suché a Miroslava Hanuše.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ebola, homosexualita a džihád: World Press Photo reaguje na současné světové dění

WPF perexLoňský rok byl poměrně bohatý na události. Přinesl konflikty na Ukrajině, zánik arabského jara nebo vypuknutí epidemie eboly. Muslimská separatistická skupina Islámský stát dovedla Sýrii k pádu, sekta Boro Hakam nadále p...


Literatura

VHRSTI chce být dospělý - Finále volné trilogie VHRSTI

vhrsti Chci byt dospely 200Po pěti letech vyšla poslední ze zamýšlené trilogie ilustrátora a spisovatele, který tvoří pod pseudonymem VHRSTI. Jeho malý hrdina Štěpán se nejdřív zbavil strachu ze tmy (Už se nebojím tm...

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...