Lidskost odumírá – falešná morálka vítězí

Lidskost odumírá – falešná morálka vítězí

Tisk

Otec Goriot 200Léto přímo vyzývá k četbě. Když vás však od sluníčka bolí oči, je tu na místě audiokniha. Navíc v případě klasiky, kdy už leckdo z nás příběh z devatenáctého století „nedá s velkým nadšením“, může taková rozhlasová adaptace či čtení pomoct. Člověk se navnadí, pak někdy i sáhne po knize tištěné. Vřele doporučuji tento postup studentům.

 


Protože čtení je mým zaměstnáním, audioknihy vítám – a ty s klasickými díly obzvláště. Je dobré si tu a tam připomenout, co v mládí člověk „nahltal“. Navíc Radioservis nás přímo rozmazluje nahrávkami let dřívějších se skvostným obsazením a výtečným zpracováním. K takovým rozhodně patří Otec Goriot od Balzaka. Klasický příběh o otci, který se absolutně obětuje pro své dcery – díky nim utratí celé své jmění, není nic, co by pro ně neudělal, čeho by se nezřekl. Odměnou mu však láska a uznání těch dvou – Anastazie a Delfíny – rozhodně není. Rozmazlené fifleny (ale kdopak je rozmazlil, že?) berou, co mohou, jen vracet nic nechtějí. Otec Goriot se propadá do tenat společenského žebříčku, zchudlý umírá osamocen. Na druhé straně stojí student Rastignac, který společensky šplhá na vrchol. Je pohledný, dvorný, dámy jej mají rády, takže jeho cesta vzhůru mu nepřináší větších obtíží. Oba tito pánové se potkají v penzionu vdovy Vauquerové, místě, kde žijí velmi zajímavé postavičky s neméně pohnutými osudy.

Otec Goriot autor


Krásný a smutný příběh, naprosto klasického formátu: po úspěchu následuje pád, kdo pohrdá ostatními, většinou špatně dopadne. Román dokazuje (bohužel), že svět se nemění, že jsou pořád ti, co chtějí jen brát, a ti druzí, co pouze dávají. Nějak ta rovnováha ne a ne nastat. Názorně na nás vykukuje morálka tehdejší společnosti, oč je však jiná, než ta naše? O nic.
V zdařilé rozhlasové dramatizaci příběh získává nový rozměr – v rychlejším rytmu tepe dopředu, neunavuje dlouhými popisy prostředí a charakteristikami postav, tím pádem se děj hrne vpřed mnohem rychleji než v knize samotné. Všichni zúčastnění o sobě hodně vypovídají sami. Aktéři svými hlasy naprosto trefně ukazují, kdo je jaký, před kým se mít na pozoru, koho obejít a komu uvěřit. Skvěle odvedená práce nám každou postavu odhaluje opravdu do morku kostí. Díky zestručnění a gradaci děje, neodbíháme od hlavní linie a brzy jsme na konci příběhu, který stále dokáže evokovat myšlenky, rozbouřit otázky v hlavě.


Ve skvělé hře se skví herečtí velikáni jako Martin Růžek (otec Goriot), Alena Vránová (Anastazie), Růžena Merunková (Delfína), Viktor Preiss (Evžen Rastignac) či Jana Andresíková (vévodkyně z Beauséantu). Skvělé herce provedl výtečnou dramatizací Heleny Kočové režisér z nejpovolanějších Jiří Horčička.
Krásný, i když smutný příběh nás zavede o století a kus zpátky, přesto ukazuje (a možná díky své letitosti o to víc), že falešná morálka nenese nic dobrého – lidem už vůbec ne, i kdyby na chvilku se mohlo zdát, že ano. A opět dokazuje, že staré mistry pera bychom neměli přehlížet a tu a tam se nad jejich romány pozastavit. Když ne nad stránkami listů, čtečkou, alespoň ve zdařilé audioverzi. Tahle z Radioservisu za to rozhodně stojí!

Otec Goriot Titulka

Ukázka:

http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/balzac_goriot.mp3

Název: Otec Goriot
Autor: Honoré de Balzac
Interpret: Martin Růžek, Alena Vránová, Růžena Merunková, Viktor Preiss, Jana Andresíková, Miloš Nedbal, Marie Vášová a další
Stopáž:  117 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz, www.theguardian.com

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Extrémní a tápající postavy v chytrém divadle, které občas bolí

200 tvarPřinášíme vám rozhovory se třemi členy souboru OLDstars, složeného ze studentů pražských uměleckých škol, kteří ztvárňují hlavní role v představení TVÁŘ V OHNI (Feuergesicht) Maria von Mayenburga – Annou Peřinovou (Olga), Jeníkem Tylem (Pavel) a Ma...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zpátky do vánoční atmosféry, kterou však naruší vražda

Vanoce Hercula Poirota 200Vydavatelství OneHotBook zakončilo rok 2018 spoustou titulů a nechyběla mezi nimi ani jedna vánoční lahůdka od Agathy Christie – Vánoce Hercula Poirota.

 

...

Literatura

Zjistěte, co je to Podzimní boogie-woogie

podzimni boogie woogie 200V listopadu vyšla u nakladatelství Pointa detektivní novela Podzimní boogie-woogie, ve které si brněnský autor Jan Švancara pohrává s žánrem noir – a jde mu to výborně! Příště prosím nebát se víc rozepsát. A já pevn...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

„Když se pořád snažíš udržet na správné cestě, je příjemné si dát pauzu.“

ten koho se bojis200Ani první listopadový čtvrtek se neobešel bez severského filmu, který promítal Skandinávský dům. Zájemci o notnou dávku dramatu nesměli chybět v Komorním kině Evald, aby se podívali na ubíhající dny běžné dánské rodiny. Tedy a...