Svět železnice láká autory a posluchače

Svět železnice láká autory a posluchače

Tisk

pohadkypanaprednosty perexKdo by rád nepozoroval vlaky. Profrčí po své železné cestě kolem, upalují do dálek a evokují fantazii. Lákají nejen tím, jak daleko dojedou, ale i svou, řekněme, nezkrotnou silou. Vlaky – to je cesta, vůně dálek a romantika. Není divu, že nejedna máma se svými dětmi (a je jedno zda klukem či holkou) prostála řadu chvil u trati nebo ještě lépe na nádraží a sledovala vlaky, lidi kolem železnice, cestující.  

 

Fenomén mocných strojů na kolejích vítězí a přelévá se z generace na generaci. Stejně jako reálné nádraží a reálné „mašiny“, baví malé i velké makety železnice. Možná ještě víc než ta realita, protože u makety se dá vydržet déle a vybrat si trať. Lákavé jsou i restaurace, kde vám vlak přiveze objednané nápoje – je to zážitek pro děti všeho věku, věřte mi!  A tak se železnice dočkaly řady publikací – naučných, ale i beletristických. Stávají se hlavními hrdiny dobrodružných románů a nádraží pak romantických příběhů či pohádek. Vzpomeňme jen na legendární Pohádky o mašinkách, které baví kluky i holky už pěkně dlouho.  

Robert Drozda, autor Pohádek pana přednosty, ví o vlacích a mašinách hodně – však na nádraží pracuje od mládí. Už zkraje svého působení mezi mocnými stroji si začal vymýšlet pohádky, které vyprávěl svým dětem a později vnoučatům. Inspirací mu byla jeho práce na nádraží. Avšak ve svých příbězích otiskl také příhody, které se u trati udály jeho dvěma dědečkům – jeden byl strojvedoucím a druhý topičem. Kdo tedy jiný by měl psát o vagónech, mašinách, drezínách, návěstidlech, než právě Robert Drozda?  

Pohádky pana přednosty si můžete nejenom přečíst, ale také i poslechnout. Ujal se jich režisér Jan Jiráň, pod jehož „taktovkou“ vypráví Josef Somr, co se všechno může stát na takové železnici. Šest napínavých pohádkových příběhů představuje víc jak hodinu příjemného poslechu.

Josef Somr – laskavý vypravěč i hartusící mašinfíra – zdá se má železnici také rád. Každý mu lehce uvěří, že byl panem přednostou a teď vnukům vykládá, co a jak se na nádraží může přihodit. Ostatně, nádražácká uniforma panu Somrovi pěkně sedne, jenom si vzpomeňte na film Ostře sledované vlaky, který natočil podle novely Bohumila Hrabala režisér Jiří Menzel.  

Chtěla bych vyzdvihnout i působivou a lákavou podobu audiopohádek – v papírovém paketu objevíte nejen CD s nahrávkou, ale i jakýsi tištěný slovníček, který objasňuje méně známé pojmy, které se objevují v každé z pohádek. Text doplňují snímky z modelového kolejiště – největšího ve střední Evropě.

Pokud po poslechu půvabných pohádkových příběhů zatoužíte vidět železniční svět jako na dlani, můžete království železnic navštívit ( www.kralovstvi-zeleznic.cz) a znovu si vybavit, jak to bylo třeba s výpravčím, co všechno věděl a kam se ztratily vlaky, co sice vyjely na trať, ale do cílové stanice už nedojely…  

Ukázka: ZDE

Pohádky pana přednosty  

pohadkypanaprednosty

Interpret: Josef Somr  
Autor: Robert Drozda  
Stopáž: 1 hodina 6 minut  
Vydavatelství: Audioberg, 2013  
Hodnocení: 85 %  

Zdroj: www.radiosefvis-as.cz a www.audioberg.cz

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V říjnu 1918 zavládl Na západní frontě klid…

Na zapadni fronte klid 200Vydavatelství OneHotBook v červnu v rámci nálože svých novinek vydalo klasiku od Ericha Maria Remarqua – Na západní frontě klid.

 

...

Literatura

Hříšní lidé kraje jihočeského

historicke panoptikum jihoceskeho zlocinuKrev je po věky vábničkou lidstva. Za důkaz považuji velkou oblibu kriminálních seriálů a detektivek ve filmovém i knižním zpracováním. Současně láteření na zkaženost současné doby je...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Černobílá nicota

nicota200Partnerské vztahy jsou složitou sítí toho dobrého, ale i náročného. Když jsou spolu ve vztahu dvě umělecká ega, může to být ještě o jeden level šílenější. I ve druhém snímku čtvrtečního pražského večera v kině Lucerna v rámci Severské filmové zimy zůs...