Eva Kantůrková: Přítelkyně z domu smutku

Eva Kantůrková: Přítelkyně z domu smutku

Tisk

pritelkyne-z-domu-smutku 200V roce 1992 se román Evy Kantůrkové, Přítelkyně z domu smutku, dočkal hned dvou významných adaptací. V povědomí většiny jistě zůstal čtyřdílný televizní seriál Hynka Bočana s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli. V téže době ovšem natočila režisérka Markéta Jahodová podle stejné předlohy rozhlasovou četbu na pokračování. Byla jedenáctidílná, vyprávěla ji Jana Štěpánková a od letošního června je k dispozici jako audiokniha.

 

Porovnávat obě adaptace, tu televizní a tu rozhlasovou, by nebylo k ničemu - jejich tvůrci se s románovou předlohou museli vypořádat každý jinak. Zatímco Markéta Jahodová mohla pro rozhlasovou verzi ponechat text ve víceméně stejné podobě jako v knize, Hynek Bočan musel nabídnout televizním divákům zajímavější podívanou. Té se snažil dosáhnout zejména změnou stavby románu, což se projevilo nejvíce v úplném přepsání hlavní postavy. Rozhlasová četba na pokračování v podání Jany Štěpánkové je své předloze, nejen v tomto ohledu, mnohem blíž.

Román Přítelkyně z domu smutku vychází z autentických zážitků Evy Kantůrkové, která byla od května 1981 více než deset měsíců držena ve vazbě pro údajné podvracení republiky. Během této doby se ve své cele setkávala s ženami, které později, v roce 1984, nechala znovu promlouvat prostřednictvím svého románu. Vypráví v něm o jejich osudech a činech, o jejich pobytu ve vězení. Před čtenářem tak promenují příživnice, zlodějky, překupnice či vražedkyně jako svatí na orloji - objeví se a zase zmizí. Kantůrková nechává svou vlastní postavu a svůj vlastní případ spíše v pozadí. Čtenář se sice dozví základní důvody uvalení vazby, ale o životě Kantůrkové v disentu, o její práci a přátelích, jen velmi povrchně a jakoby mimoděk. Popisem každodenního života v Ruzyni, chování spoluvězenkyň a bachařů, vytváří Kantůrková dokonalou atmosféru nápravně výchovného zařízení počátku osmdesátých let v Československu.

Všechno toto v rozhlasové podobě zůstává. Bezmoc, surovost, násilí, lež, ale i lidskost, pochopení a naděje. Přednes Jany Štěpánkové odpovídá kultivovanosti textu předlohy i životnímu postoji hlavní hrdinky, která se najednou ocitá v cizím a jiném prostředí a setkává se s cizími a jinými lidmi. Všemožně se snaží neslevit ze svých životních zásad. Řídí se, vedle jiných, radou vězněného kněze: aspoň jednou denně povznést mysl nad všednost.

Rozhlasovou nahrávku románu Přítelkyně z domu smutku z roku 1992 vydal JAZZ Music ve spolupráci s Radioservisem, který zajišťuje její distribuci. Pěti a čtvrt hodinová audiokniha je k dispozici v kamenných obchodech, případně ke stažení na audioteka.cz.

Recenze je převzata z webových stránek projektu Audiokniha roku: http://www.audiokniharoku.cz/2013/07/eva-kanturkova-pritelkyne-z-domu-smutku.html

pritelkyne-z-domu-smutku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bratři Krausovi vyprávějí o své famílii k pohledání: Rodinný sjezd

200mluNakladatelství Fonia přináší v distribuci Popronu záznam představení z pražské Violy, kde Jan a Ivan Krausové čtou z knihy Rodinný sjezd. Starší z bratrů, spisovatel Ivan Kraus, těží ve svých humoristických povídkách z příhod své velké a svérázné rodiny...


Literatura

Lásku ve špičce italské boty si nezapomeňte přibalit do kufru

laska ve spicce italske boty 200Láska ve špičce italské boty je název knihy Blanky Malé, která nedávno vyšla v nakladatelství Kazda. Jedná se o velmi čtivý román, který si užijete nejen na dovolené.

...

Divadlo

Životní příběh Jiřího Plannera, který začínal kdysi v Semaforu, je hlavně o něčem

planner perexKniha Planner Story přibližuje osobnost Jiřího Plannera, který sice už dávno není hvězdou, ale má neskutečný tah. Už jako provozní šéf známého pražského divadla prošel neskutečnou spoustu dobrodružství, zážitků a ...

Film

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...