Audiotéka opět plná novinek

Audiotéka opět plná novinek

Tisk

audioteka zaklady-muzskeho-sovinismu 200Neměl by Vám uniknout špionážní thriller Nevinný od Iana McEwana, autora slavného Pokání, v audioverzi se skvělým Ivanem Trojanem. Několik obrazů z dějin národa českého Vám nabízí Vladislav Vančura v nahrávce z roku 1970 s herci Karlem Högerem, Františkem Smolíkem, Radovanem Lukavským a dalšími. Pravděpodobně mužská záležitost bude aktuální audiokniha týdne Základy mužského šovinismu z pohledu Josefa Hausmanna, kterou v akci až do neděle koupíte za 74 Kč.

 

Audiotéka si pro vás připravila špionážní thriller od autora Ian McEwana Nevinný. Ponurá atmosféra poválečného Berlína, soupeření špionážních služeb a především tragická love story mladého britského technika a o šest let starší rozvedené Němky má se mísí s realitou. V roce 1955 zahájila americká CIA ve spolupráci s britskou MI6 operaci Gold. Šlo o tunel prokopaný ze západního sektoru rozděleného Berlína do ruské zóny. Tunel byl Sověty odhalen v dubnu 1956, ale pravděpodobně prozrazen už mnohem dříve. Účinkují Ivan Trojan, Zuzana Stivínová, Ladislav Mrkvička, Zdeněk Maryška, Michal Pavlata, Jiří Lábus, Petr Vacek, František Němec, Vladislav Beneš a další.

audioteka nevinny

S Obrazy z dějin národa od Vladislava Vančury vás seznámí František Smolík, Karel Höger, Radovan Lukavský a další. Tyto příběhy vypráví o životě, skutcích válečných i duchu vzdělanosti. V nahrávce z roku 1970 ze studia Lucerna uslyšíte Františka Smolíka (Říše Sámova), Vlastu Fabiánovou a Karla Högera (Říše Velkomoravská), v části nazvané Šlépěje krále Přemysla účinkují Vlasta Fabiánová s Radovanem Lukavským a o vzniku Českého státu vypravuje Václav Voska.

audioteka obrazy-z-dejin-naroda-ceskeho

U příležitosti 60. narozenin Libuše Šafránkové vychází audiokniha plná pohádek Ivy Hercíkové s názvem O Popelce a jiné pohádky. Jedná se o pohádky, které načetla paní Šafránková pro Supraphon. Najdeme zde proto několik typů textů: O zvědavém štěňátku je pohádka pro nejmenší, známá ze slavného animovaného filmu Zdeňka Milera. Další díly příběhů štěňátka napsala Iva Hercíková před svou emigrací pro již nerealizovaný film. Tři tatínci a maminka představují příběhy jedné rodiny, zpracované třemi přáteli spisovateli, předávajícími si štafetově své nápady. Pohádky o zvířátkách (zde malé gorilce a lvíčkovi) jsou z cyklu Pohádky ze ZOO. Náš komplet pak uzavírá pohádka O Popelce, evokující příběh filmu Tři oříšky pro Popelku, který nastartoval popularitu mimořádné osobnosti Libuše Šafránkové.

Další pohádkou je Pinocchio - audiokniha obsahující nahrávku pohádky, kterou napsal autor Jiří Kafka volně podle stejnojmenné knihy Carla Collodiho. Nejenom malí posluchači si mohou poslechnout dramatizaci příběhu o tom, jak z obyčejného polena vyřezal řezbář Geppetto dřevěného panáčka a pojmenoval ho Pinocchio. Poleno však nebylo tak obyčejné - v rukou Geppetta oživlo a Geppetto se stal Pinochiovi otcem. Panáček s dlouhým nosem je ale velmi zlobivý a neposlušný syn. Svému tatínkovi přinese spoustu trápení a sám zažije mnohá dobrodružství na své cestě za poznáním dobra a zla na světě... Nesmrtelný Pinocchiův příběh okouzlí všechny děti i jejich rodiče - krásná pohádka o tom, že sny se mohou stát skutečností, pokud si to opravdu přejeme... Účinkují: Karel Höger, Jiřina Bohdalová, Vlastimil Brodský, Gabriela Vránová, Jaroslav Kepka, František Filipovský.

audioteka pinocchio

Od svítání do svítání je audiokniha s vyprávěním pro děti v mateřské školce, o tom, co je to svítání, poledne a večer, co se v té době děje v přírodě, co musí udělat maminka a tatínek, když se probudí, o co vše se musí postarat ráno, v poledne i večer....Vyprávění je protkané dětskými říkánkami a hádankami a je doprovázeno známými i již dávno zapomenutými lidovými písničkami v podání Pavly Břínkové.

auidoteka od-svitani-do-svitani

Zdigitalizovanou nahrávkou z gramodesek z let 1910 – 1946 je audiokniha Pryč, ach pryč je všechno - Šelakové melodramy. Účinkují Karel Hašler, František Smolík a další.

Zdroj informací a foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak zvířátka naučila Matýska hezky mluvit

Logopedicka pohadka 200S logopedickými pohádkami se v poslední době jakoby roztrhl pytel. Ale nedivme se, že se různí autoři snaží vyplnit díru na trhu. Dětí s poruchami řeči valem přibývá. Odborníci se snaží najít jak objektivní důvody tohoto f...


Literatura

Tři detektivní divadelní hry Agathy Christie vyšly knižně

Christie detektivni hry200Agatha Christie napsala pěknou řádku detektivních románů a povídek, přivedla na svět celou řadu skvělých detektivů, z nichž nejznámější jsou Hercule Poirot a Jane Marplová. Jejich nesmrtelné případy by...

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...