My všichni to víme aneb Nezapomeňte na Voskovce!

My všichni to víme aneb Nezapomeňte na Voskovce!

Tisk

voskovcovi k narozeninam supraphonPokud jste propadli pocitu, že o legendární dvojici V + W víte úplně všechno, poslechněte si nové CD plné archivních objevů a (ne)známých záznamů s názvem Jiřímu Voskovcovi k narozeninám. Zřejmě budete překvapeni a zcela jistě pobaveni.

 

 

Byl spolutvůrcem Osvobozeného divadla, miloval Francii, její kulturně-umělecký kvas, dvakrát musel odejít z rodné země, utíkal před fašisty a před komunisty, zakotvil v Americe a pořád myslel na to, že s Janem Werichem má přes všechny životní peripetie rozehranou partii. Svědectví o tom, jak tihle dva skvělí mužové byli na sebe naladěni a jak byli schopni komunikovat, přináší právě toto pozoruhodné album.  

My všichni to víme. Tak se jmenuje píseň, která vznikla pro chystanou hru Hlava proti Mihuli. Nakonec se nehrála, protože na konci třicátých let přišly divné časy, okleštění hranic, německá okupace, kolaborace… Jiří Voskovec text této skladby nazpíval až po letech ve svém americkém domově v roce 1964. Zajímavé je, že původní Ježkův notový materiál prý nebyl k nalezení. V písničce se zpívá o špatném počasí a o lidech, kteří si nechtějí povídat o tom, co všechno vědí.  

voskovec werich

Většina z osmi dílů vzácné nahrávky pochází z archivu sběratele Karla Koliše. Výjimkou je díl „Kde jsem narodil“, který byl získán od Jany Werichové a také „Rozhovor přes oceán“ pocházející z již vydané LP desky a později remasterován. Právě zmíněný dialog Voskovce a Wericha „Kde jsem se narodil“ vznikl při jejich posledním osobním setkání, v roce 1974 ve Vídni. Dva géniové si vyprávějí o chalupě na Sázavě a posluchač se tak může seznámit s rodovými kořeny Jiřího Voskovce a o poměrech ve druhé polovině devatenáctého století. Zajímavé jsou pasáže věnované malíři Soběslavu Pinkasovi, impresionistovi, který po příchodu z Francie do Čech údajně ztratil tvůrčí energii.
V + W se společně zamýšlejí, čím to mohlo být způsobeno.

Voskovcův návrh Rozhovoru přes oceán a následující Dopimluv jsou z roku 1964 a představují Voskovce jako úžasného pozorovatele. Jeho smysl pro detail a schopnost ve zkratce vystihnout podstatu společenské revolty - když například Werichovi na dálku sděluje, jak v ulicích New Yorku potkává hipíky, mluví o módní „nečistotě“ mezi mládeží, o vousatých mládencích, o „pokecaných“ svetrech a zároveň podotýká „my zlobili jináč“.  Kouzelná je i vzpomínka, kterak těsně před válkou kolegovi Ježkovi sháněli v Americe zánovní piano za 14 dolarů a jak mu ho Voskovec opravoval.  


Rozhovor přes oceán 1965 pro změnu obsahuje zamyšlení Jana Wericha, který svému kolegovi slibuje, že jednou pravdivě vysvětlí, proč vlastně vznikla dvojice V+W – proti čemu, proti komu.  Posluchačům je zde připomenut počáteční odpor „proti páprdům, kteří blbnou po celém světě.“ V jednom z dialogů se objevují i zvláštní slova, třeba „spolulid“.
 
O vypravěčském umu a fantazii J. V. se na vlastní uši můžete přesvědčit rovněž ve dvou kratších nahrávkách (Neužitečné znalosti Jiřího Voskovce, Živej sen), v nichž se hovoří o snovém prezidentování v Americe nebo o historie podzemní dráhy v New Yorku. Zkazky z nesmyslna (záznam z roku 1964) jsou vzpomínkou na Ference Futuristu, který kdysi dvojici V+W pomáhal plnit sál.

voskovcovi k narozeninam supraphon

Atraktivitu toho vydavatelského počinu zvyšuje booklet, v němž nechybí užitečné informace o jednotlivých nahrávkách a doslov Jana Vodňanského, který se zamýšlí i nad tím, jak by se asi Jiří a Jan dnes vyřádili s pomocí internetu. V+W už bohužel tvořit nemohou, ale jejich odkaz je stále živý a nesporně inspirativní.
    
Název: Jiřímu Voskovcovi k narozeninám
Interpreti: V + W (Jiří Voskovec + Jan Werich)
Žánr: mluvené slovo (+ zpěv)   
Části: 1/ My všichni to víme, 2/ Kde jsem se narodil, 3/ Voskovcův návrh Rozhovoru přes oceán, 4/ Dopimluv, 5/ Rozhovor přes oceán 1965, 6/ Neužitečné znalosti Jiřího Voskovce, 7/ Živej sen, 8/ Zkazky z nesmyslna.  
Stopáž: 74:51    
Vydavatelství: Supraphon, 2012  
Hodnocení: 80  %

Zdroj foto /obálka: Supraphon, scena.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Využijte AI ve svůj prospěch

progres guru budoucnost neprace200Umělá inteligence vám umožní nadesignovat si život podle svého. Přitom vám k tomu stačí špetka odvahy a představivosti. Díky našemu průvodci budete moci dělat více toho, co vás baví, a zbytek nechat na ...


Literatura

Recyklujte a vytvořte si originální dekorace

Recyklace perKaždý z vás má doma něco, co už se k ničemu nehodí, ale stále je vám líto to vyhodit, protože co kdyby náhodou… Možností je spousta, ale nápadů už tolik ne. Tohle vám možná pomůže.

 

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...