Zeptej se táty Jana Balabána na mp3

Zeptej se táty Jana Balabána na mp3

Tisk

Tento román vyšel až po autorově smrti, je plný motivů, konfliktů a pocitů. Celý děj se točí kolem smrti otce tří dospělých dětí. Sourozenci vzpomínají, přemítají, hodnotí i pochybují – společně i každý po svém. Jde o jejich vzpomínky na tátu, který na spoustu otázek, které nečekaně vyvstaly, už neodpoví. Vše probíhá v nekonečném dialogu – každý z nich rozpráví se sebou samým i s některým ze svých blízkých. Vše je umocněno dopisy otcova někdejšího kamaráda, že jejich táta nebyl takovým, jakým se zdál. Emil, Kateřina a Hans se s nařčením vyrovnávají každý po svém. A ještě je tu jejich matka. I ona se snaží zpětně lépe pochopit vlastního muže. Uchovat si to hezké, pozapomenout nepříjemné…

 

Jednotlivé dialogy doprovázejí krásné popisy světelných efektů všude kolem nás. Světlo hraje velice důležitou roli. Světlo pomáhá mnohé pochopit, objasnit, utřídit myšlenky. Přímo cítíte, jak vámi prostupuje.


Vše se točí kolem života a smrti, ukazuje na opuštěnost stáří, bezbrannost dětství, naivní vidění některých událostí. Smrt na začátku je pro všechny tajemná, děsivá, obávaná, na konci všichni dospějí k jejímu přijetí bez obav, což dokládá replika Emila a jeho ženy v závěrečné části:

„Jako tenkrát, na počátku všech těch otázek.“ – „Ty už znáš odpovědi?“ – „Neznám, ale už se jich nebojím.“

alt

Úžasný, moudrý a podněcující text čte Norbert Lichý. Zní smutně, smířeně, někdy až pateticky. Nepustí vás od přehrávače. Spolu s ním začnete přemýšlet o smrti, souhlasíte, odmítáte, smiřujete se. Přepadá vás trochu i ponurá nálada, až se dostanete do fáze usmíření – stejně jako hrdinové románu. Tři a půl hodiny vnímáte jen podmanivý, naléhavý hlas interpreta a ztrácíte se v hlubokých myšlenkách Jana Balabána. Úžasné, děsivé, mrazivé a krásné zároveň.

Audiokniha Zeptej se táty je opravdovým zážitkem. Jen ji nedoporučuji poslouchat v okamžiku, kdy vaše duše úpí a odmítá přijímat nové podněty. Není to rozhodně lék na depresi.

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/zeptej_se_taty.mp3

alt

Název: Zeptej se táty
Autor: Jan Balabán
Interpret: Norbert Lichý
Režie: Radovan Lipus
Rozhlasová úprava: Blanka Kostřicová
Žánr: audiokniha
Stopáž: 3 hodiny 33 minuty
Vydavatelství: Radioservis, 2012
Hodnocení:  95 %

Zdroj foto: Radioservis, ©Tomáš Ruta (fotografie N. Lichého)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor 200V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes.

...

Literatura

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...