„Co abych tě drahá oběsil?“

„Co abych tě drahá oběsil?“

Tisk
spalovac 1Dalším dílem z první úvodní třetice audioknih z edice Mistři slova je hororové dílo Ladislava Fukse: Spalovač mrtvol. Zhostil se jej oblíbený český herec Miroslav Táborský. Jak to dopadlo?
 

 

Spalovač mrtvol seznamuje čtenáře a posluchače se zaměstnancem pražského krematoria Karlem Kopfrkinglem. Ten se prezentuje jako velmi vzorný občan, který nepije a nekouří a miluje svou rodinu. Je také fascinován svou prací v krematoriu, rád hovoří o smrti a řád krematoria je pro něj až posvátný. Pod vlivem fašistické ideologie se Karl Kopfrkingl stává vrahem svých nejbližších.

Spalovač mrtvol  představuje metaforu k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení, prolíná se zde mnoho narážek (pálení v pecích, mandle jako vůně kyanidu, černé vlasy, jež mívají Židé). Příběh je děsivý i v dnešní době a ukazuje, jak člověka dokážou změnit a zblbnout ideologie.

Miroslav Táborský neměl s tímto dílem jednoduchou práci hned z několika důvodu. Za prvé jsem mu nezáviděla číst několikrát jméno Karl Kopfrkingl, ale s tím si profesionálové jako on dokážou lehce poradit. Tím druhým faktem je, že jde o dílo, které má většina lidí spojené s osobou Rudolfa Hrušínského, který exceloval ve filmovém zpracování. Táborský však nepodlehl nabízené inspiraci a audioknihu načetl naprosto po svém. Ač jsem si sama myslela, že se bude více podbízet a dramatizovat, tak jsem byla ráda, že to neudělal. A výborný a nezaměnitelný byl v replikách „malého tlustého muže“ i tehdy, když používal Fuksova oblíbeného výraziva typu „čarokrásná“ a podobně.

Skvělý projev Miroslava Táborského společně s dramatickou hudbou, za kterou stojí mistr zvuku Jan Kacian, dávají dohromady audioknihu, která rozhodně stojí za to a nezbývá než ji doporučit i vám.

Miroslav Táborský (1959) vystudoval pedagogickou fakultu v oboru fyzika a pokračoval Divadelní fakultou AMU v Praze. V roce 1987 nastoupil do svého prvního angažmá v kladenském divadle. Zahrál si na několika dalších českých scénách – v Divadle E. F. Buriana, Studiu GAG, Divadle pod Palmovkou a v Divadle Labyrint a od roku 1996 byl 20 let v angažmá v Divadle v Dlouhé. Zahrál si také v mnoha filmech jako Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět, Bezva ženská na krku a v několika českých seriálech. Pro Audiotéku načetl audioknihu Rothschildova flaška a Přiznání Alana Turinga.
 
spalovac 1
 
Název: Spalovač mrtvol
Autor: Ladislav Fuks
Interpreti: Miroslav Táborský
Vydavatelství: Audiotéka
Délka: 6 hodin 6 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  90 %
 
 
Zdroj foto: Audiotéka

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyprávění, které pomáhá. Nejčtenější česká prozaička současnosti oživila zvířecího maskota Nadace Terezy Maxové dětem

Teribear200Teribear je méďa-hrdina a také maskot Nadace Terezy Maxové dětem, která už čtvrt století hledá domov nejmenším bez rodiny. V audioverzi pohádky Aleny Mornštajnové červenému plyšovému medvídkovi vdechl život herec Hynek Čermák. ...


Literatura

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...