Tatiana Dyková načetla audioknihu o Boženě Němcové

Tatiana Dyková načetla audioknihu o Boženě Němcové

Tisk

BOZENA audiokniha200Vydavatelství SUPRAPHON vydává v koprodukci s nakladatelstvím PROSTOR audiopodobu románu Božena Hany Wlodarczykové, která se podílela s Martinou Komárkovou na scénáři úspěšné televizní minisérie oceněné Českým lvem. Audioknihu načetla Tatiana Dyková, prolog načetl Vojtěch Dyk. Nahrávka v celkové stopáži přes třináct a půl hodiny vyjde již v pátek 1. prosince 2023 na 2CD-mp3 i v digitálních formátech.

 

 

Životní příběh Boženy Němcové byl nejprve zpracován v úspěšné televizní minisérii Božena a potom ve stejnojmenné knize Hany Wlodarczykové. Všechny události zaznamenané v románu vycházejí z reálných záznamů, korespondence i dostupných vzpomínek pamětníků. Poznáváme v něm skutečně bystrou, inteligentní a nadanou krásnou ženu, která naplno snila a naplno žila, a svými názory i jednáním jako by předběhla dvě století a byla naší současnicí.

„Vždycky mě fascinoval mýtus, který se kolem osobnosti Boženy Němcové vytvořil. To, že málokdo přečetl její knihy, ale každý měl na ni názor. Práce na scénářích nás spolu se scenáristkou Martinou Komárkovou dostala hlouběji k porozumění, kým Božena byla a kým se stala, jak se ona sama a její okolí spolupodílely na vytvoření mýtu o ní. To bylo opravdové dobrodružství. A televize nám umožnila o ní vyprávět otevřeně, bez předsudků a dobového idealizování. Kniha pak vznikla z mé potřeby dovysvětlit a doříct, co se do televizní minisérie nedostalo. Udělat za těmi roky práce tečku,“ uvedla autorka Hana Wlodarczyková.

Audiokniha Božena vznikala letos v září v pražském Studiu Khapka, kde román načetla herečka Tatiana Dyková, která se do května objevovala v úspěšné inscenaci, věnující se osudům Boženy Němcové Neumím jinak než láskou, v divadle Viola. Prolog načetl Vojtěch Dyk a režii měla producentka Supraphonu Naďa Dvorská. Autorka Hana Wlodarczyková k tomu poznamenala: „Z toho, že román načetla Táňa Dyková, mám velkou radost. Ona je báječná, inteligentní a empatická herečka. Už nevím, kdo moudrý řekl, že každý román se píše dvakrát: poprvé ho píše autor, podruhé čtenář, když si ho čte. A když do toho vstupuje herec se svou interpretací, tak román vlastně píše potřetí. Interpretace textu je velké dobrodružství, a na to dobrodružství s Táňou jsem se moc těšila.“

Bozena2

Audiokniha vychází 1. prosince na 2CD-mp3 a v digitálních formátech v celkové stopáži třináct hodin třicet sedm minut v koprodukci nakladatelství PROSTOR a vydavatelství SUPRAPHON.

BOZENA audiokniha


MULTILINK: https://www.supraphonline.cz/album/772832-wlodarczykova-bozena

TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Recyklované pohádky naučí novou generaci recyklaci

200 rozDo Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je zapojeno téměř 3100 škol z celé České republiky, které vedou své svěřence k šetrnějšímu přístupu k okolí. Jedním z jejich projektů jsou Recyklované pohádky, které nám podrobně představila ředitelka paní Ilona Johno...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...


Literatura

Barva krve - příběh o lásce, zradě, zločinu a odpuštění

altNakladatelství Mladá fronta představuje českým čtenářům historický román Barva krve u nás dosud málo známé spisovatelky Mary Hoffmanové, která patří ve Velké Británii  mezi nejprodávanější autorky románů pro m...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...