Oceňovaný debut tasmánského autora přináší napínavý příběh z neobvyklého prostředí. Detektivka Hora Duchů vyšla v audio verzi

Oceňovaný debut tasmánského autora přináší napínavý příběh z neobvyklého prostředí. Detektivka Hora Duchů vyšla v audio verzi

Tisk

hora duchu200Na sklonku loňského roku vydalo Nakladatelství Host debut tasmánského autora Kylea Perryho v překladu Ireny Steinerové. Knižní předloha zaujala tvůrčí tým vydavatelství OneHotBook a tak její audio verze na sebe nenechala dlouho čekat. Audiokniha HORA DUCHŮ v režii Michala Bureše a interpretaci herce Aleše Procházky zaujme milovníky detektivních thrillerů s nádechem hororu a tajemna.

 

Hora Duchů (česky Host, 2021) je románovým debutem tasmánského autora Kylea Perryho, který byl přeložen do pěti jazyků a získal celou řadu literárních ocenění. Dílo těží z autorovy důkladné znalosti tasmánské přírody a jeho bohatých zkušeností s lidmi, kteří se ocitli na šikmé ploše. Detektivka s prvky thrilleru přináší napínavý a propracovaný příběh okořeněný pro české čtenáře a posluchače neobvyklými kulisami.

Když se v divočině tasmánských hor ztratí během výletu čtveřice náctiletých školaček, mají obyvatelé městečka Limestone Creek pocit děsivého déjà vu, neboť k podobné události tu došlo už v roce 1985. Právě od té doby mezi zdejší mládeží koluje strašidelná legenda o Hladovém dědkovi, který ve skalách číhá na hezké dívenky… Zkušený detektiv Con Badenhorst, který je k případu povolán, sice na pověry nedá, ale i tak je mu jasné, že ho čeká nadmíru složité vyšetřování. Musí se totiž vypořádat nejen se všemi podezřelými, ale také s rodinami pohřešovaných dívek, zkorumpovanými policisty, drogovými dealery a v neposlední řadě s intrikami místní celebrity – kamarádky zmizelých dívek mající na sociálních sítích stovky tisíc sledujících. A ještě mu za krk dýchá jeho šéfová, která se na rozdíl od něj nejvíce strachuje o vlastní reputaci. Podaří se najít děvčata živá? Kdo stojí za jejich zmizením? A proč má Con neodbytný pocit, že mu tady nikdo neříká celou pravdu?

Zvukovou verzi románu režíroval osvědčený režisér Michal Bureš. Pod jeho zkušenou taktovkou příjemný hlas a precizní interpretace Aleše Procházky svižně provede posluchače spletitým exotickým příběhem plným napětí. Temná hudební kulisa vhodně oddělující dějové pasáže tento zážitek ještě podtrhuje.

Kyle Perry je poradce pro mládež a drogové a alkoholové závislosti z tasmánského města Hobart. Vyrůstal v okolí tasmánských buší a moří, a proto je místní krajina nedílnou součástí jeho psaní. Jeho prvotina Hora Duchů (The Bluffs, 2020) došla ocenění u čtenářů i kritiky a dočkala se několika překladů. V roce 2021 mu vyšla druhá kniha The Deep, thriller z tasmánského pobřeží o novodobých pirátech, rodinných poutech a zradách i skrytých hrozbách, které číhají v mořských hlubinách.

Aleš Procházka (* 1963) po Gymnáziu Jana Nerudy vystudoval DAMU. Poté působil tři roky v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a během následujícího angažmá v Městském divadle Kolín v letech 1989–1990 hrál i v pražském Činoherním klubu. V letech 1990–2006 ztvárnil řadu významných rolí v pražském Divadle pod Palmovkou a v současnosti účinkuje v několika inscenacích Městských divadel pražských nebo Divadla na Vinohradech. Kromě divadla je známý z televizních seriálů (např. Bambinot, Ordinace v růžové zahradě), rád se věnuje práci v rozhlase a exceluje v dabingu – hlas propůjčil mnoha hvězdám (např. Tomu Hanksovi, Kevinu Spaceymu) a namluvil také profesora Severuse Snapea ve filmech o Harry Potterovi či agenta Coopera v kultovním seriálu Městečko Twin Peaks.

hora duchu

Kyle Perry: Hora Duchů
Čte: Aleš Procházka
Délka: 14 hodin 23 minut

Více informací: https://onehotbook.cz/products/hora-duchu?_pos=1&;;_sid=c7a07d53c&_ss=r


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

KEKS a TURBO: „Dobýváme naši malou zemičku metr po metru a je to trnitá cesta, ale spravedlivá.“

turbo a keksRockové kapely KEKS a TURBO spojily své hudební síly a vytvořily společné turné, které začíná už za pár dní. Sedm měst, sedm koncertů, které slibují skvělý hudební zážitek. Zeptala jsem se leaderů obou kapel, za KEKS Štěpána Kojana

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seznamte se s Deníkem americké manželky

denik-americke-manzelky 200Audiotéka na konci září vydala dílo Sue Kaufmanové z roku 1967 Deník americké manželky, který se stal okamžitě bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování. Má co říct i dnes?

...


Literatura

„Za zamčenými dveřmi“ odemyká 13. komnatu Harrisonova života

Harrison 200Člen slavné kapely „The Beatles“, kytarista, skladatel, milovník žen, hinduista, velký fanoušek Boba Dylana, producent prvního filmu od „Monthy Pythonů“ - jedny z mála přívlastků  Harrisonovy povahy.

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...