Poslechněte si Ukradené fantazie Josefa Nesvadby

Poslechněte si Ukradené fantazie Josefa Nesvadby

Tisk

ukradene fantazie200Unikátní devítidílný seriál Ukradené fantazie prominentního autora sci-fi Josefa Nesvadby nabízí neobvyklý příběh ve fantastickém hereckém obsazení.

 

 

 

Stárnoucí a už trochu rezignovaný psychiatr dostane do rukou úžasný vynález PSYCHOFON, který zachycuje a překládá lidskou řeč do roviny emocí. Ale i tento vynález se dá zneužít…

Ačkoli byl a je spisovatel JOSEF NESVADBA spojován s žánrem sci-fi, on sám se tomu bránil a považoval to za zjednodušující nálepku. V rozhovoru pro Československý rozhlas v roce 1965 to upřesnil: „Já vlastně takovou čistou science-fiction – s výjimkou pár povídek – nepíšu. Původně se tomu žánru říkalo „takové jiné povídky“, takže říkám, že píšu takové jiné povídky. A v těch nesmí chybět dobrý příběh a zvraty v ději.“

Nesvadbovy povídky byly skutečně jiné, a to nejen v rámci sci-fi, ale i obecně české literatury druhé poloviny 20. století. Autora zajímaly především lidské charaktery a bystře analyzoval motivy jejich jednání skryté pod povrchem. Inspirace z praxe měl nepochybně dost, jako diplomovaný psychiatr byl průkopníkem individuální i skupinové terapie u nás a spisovatelství měl takříkajíc na vedlejší úvazek. Přesto napsal úctyhodný počet povídek a několik románů. Ty nejlepší povídky byly zařazeny do více světových antologií sci-fi a vyšly v překladech v USA, Velké Británii, Německu a dalších zemích.

Nesvadbovi patří také jedno prvenství: jako první z východoevropských spisovatelů sci-fi byl přeložen do angličtiny. Počátkem 60. let publikoval jeho povídky americký měsíčník Magazine of Fantasy & Science Fiction a ve Spojených státech se jim nakonec dostalo i knižního vydání. Tím Nesvadba předstihl i slovutného Stanislava Lema.

Nesvadbův prostor fantazie se dobře doplňoval s nehmotným světem rozhlasu. Jeho román Dialog s doktorem Dongem zdramatizovala v roce 1964 Jaroslava Strejčková a režisér Jiří Horčička v ní dal první velkou příležitost herci Eduardu Cupákovi. V období normalizace, kdy měl Nesvadba po jistou dobu potíže, spolupracoval s rozhlasovou redakcí seriálů a v roce 1982 vznikla devítidílná série Ukradené fantazie o psychiatrovi, který dostane do rukou úžasný vynález psychofon, s nímž zachycuje a překládá lidskou řeč do roviny emocí. Jak to, tak u některých vynálezů bývá, i technické možnosti psychofonu se zakrátko obrátí proti smyslu psychoterapie, pro kterou byl původně využit.

ukradene fantazie

Josef Nesvadba: UKRADENÉ FANTAZIE
Rozhlasová nahrávka z roku 1982 v režii Jiřího Horčičky

OSOBY A OBSAZENÍ:
vypravěč – JIŘÍ ADAMÍRA
Ing. Kolda – LUDĚK MUNZAR
dr. Chvojík – VÁCLAV MAREŠ
Věra Králová – JANA HLAVÁČOVÁ
Dagmara, manželka vypravěče – JANA ŠTĚPÁNKOVÁ
Dáša, dcera vypravěče – HANA MACIUCHOVÁ
Babička – JIŘINA ŠTĚPNIČKOVÁ
náměstek Pulver – JOSEF BEK
Pulverová – MIRIAM KANTORKOVÁ
Elza Simli – JAROSLAVA ADAMOVÁ
tchyně Ing. Králové – VLASTA FABIÁNOVÁ
telefonistka – ALENA HEZINOVÁ
matka Koldová – JAROSLAVA DRMLOVÁ
Irenka – JORGA KOTRBOVÁ
mužský hlas Králové – RADISLAV NIKODÉM
primář – MILOŠ ROZHOŇ
Pulverův otec – BEDŘICH PROKOŠ
sousedka Králové – SOŇA DVOŘÁKOVÁ
příslušník v civilu – JAN POHAN
příslušník v uniformě – MILOŠ HLAVICA

Celkový čas 3 hodiny 33 minut

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-788749-josef-nesvadba-ukradene-fantazie


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Biomanželka - Provokativní humoristický román Michala Viewegha jako audiokniha

biomanzelkaHumoristický a částečně autobiografický román nejpopulárnějšího českého spisovatele Michala Viewegha. Čte Radek Valenta.

...


Literatura

Spousta zajímavostí nejen o lese

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Surrealisté včera i dnes

sileni perexNakladatelství Academia přichází velice záslužně s překlady zahraničních děl, která se dotýkají kultury v Česku (či spíše v socialistickém Československu). Nejprve se mohli zájemci seznámit se spi...