Odhalte, jak to bylo s vraždou na konci války

Odhalte, jak to bylo s vraždou na konci války

Tisk

videnske zlociny 200Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera je druhý ze série Vídeňské zločiny.

 

 Každý z příběhů série Vídeňské zločiny se odehrává ve významném roce rakouské historie. Hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra staré Vídně, dramatické zápletky a propojení fiktivních a skutečných historických postav jsou zárukou zábavného a napínavého příběhu.

Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou - a tentokrát opětovanou - lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách. Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany.

ANDREAS PITTLER *1964 je rakouský spisovatel a novinář. Jeho dědeček pocházel z Klatov a babička z Ostravy. Za dob monarchie se přestěhovali do Vídně. Po gymnáziu vystudoval historii na Vídeňské univerzitě, absolvoval s titulem doktora filozofie. Pracoval jako novinář a historik. Napsal řadu populárně naučných a životopisných knih. V roce 2000 vydal první román Der Sündenbock, od té doby více než dvacítku dalších. Jeho série o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku mimořádné obliby a vyšla v mnoha vydáních. Byla přeložena do řady jazyků. V roce 2006 získal Stříbrnou medaili za zásluhy o Rakouskou republiku.

JIŽ VYŠLO:
1913 – PŘÍPAD PODIVNÉ SEBEVRAŽDY
Banální sebevražda bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že ani v případu, ani v životě komisaře Bronsteina není jasného vůbec nic.¨

videnske zlociny

Andreas Pittler: VÍDEŇSKÉ ZLOČINY II - 1918 VRAŽDA NA KONCI VÁLKY
Čte Miroslav Táborský
Režie Roman Štolpa
Celkový čas 10 hodin 22 minut

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-673242-andreas-pittler-videnske-zlociny-ii-1918


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Zelenka: „Diváci si neoblíbí pohádku, která je hororová“

duch nad zlato 4Režisér a scenárista v jedné osobě. Tak to je Zdeněk Zelenka, který je právem považován za nekorunovaného krále české televizní tvorby, neboť dokázal na televizní obrazovky převést mnoho krásných příběhů v rozmanitých...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nenechte si ujít první díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

dabluv napoj 200První díl ze zamýšlené série her s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem ze Zbyn, nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době panování Karla IV.

 

...

Literatura

Kov: metal je víra i zákon

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...