Startuje nový ročník cen o nejlepší dětské audioknihy Ceny Bystrouška 2021

Startuje nový ročník cen o nejlepší dětské audioknihy Ceny Bystrouška 2021

Tisk

bystrouska 200Již potřetí se tento rok budou udílet ceny za nejlepší audioknihu pro děti Ceny Bystrouška, kde oceněné tituly vybírá dětská porota. Tou letošní se stává literárně-dramatický soubor HOP-HOP ze ZUŠ Ostrov z Karlovarského kraje. Patronkou Cen Bystrouška 2021 je herečka Jitka Ježková.

 

 

Základním principem Cen Bystrouška je, že o nich rozhodují samy děti. Každý rok tvoří porotu jeden dětský kolektiv – literárně-dramatický soubor, kroužek či jiná skupina zaměřená na dramatickou výchovu se zkušenostmi s mluveným slovem. Uvedený soubor se stává hodnotitelem přihlášených audioknih vydaných v uplynulém školním roce ve třech kategoriích podle věku (4 – 6 let, 7 – 11 let, 12 a více let).

Herečka Jitka Ježková, interpretka audioknihy Naslouchač, loňského vítěze nejstarší kategorie k Cenám Bystrouška říká: „Víc než u čehokoliv jiného jsem zde ráda patronem, protože to znamená, že děti zajímá literatura, i když zde je již v lehce zprostředkované podobě. Nejlepší na této ceně ale je, že o vítězi rozhodují samotní posluchači – děti. A letos jsou nominována taková díla, v podání skvělých interpretů, že se máte na co těšit.

bystrouska 1

Štafetový kolík putovní poroty v roce 2021 převzali členové literárně-dramatického souboru HOP-HOP ze Základní umělecké školy Ostrov v Karlovarském kraji. Pod vedením tvůrčího a pedagogického týmu umožňuje dětem a studentům seznamovat se s taji divadla, vytvářet vlastní inscenace a oslovovat diváky z jeviště. Je dlouhodobě úspěšný a známý z divadelních přehlídek Dětská scéna, Mladá scéna, Wolkrův Prostějov, Šrámkův Písek, Jiráskův Hronov.

Že to porota nebude mít s výběrem těch nejlepších audioknih jednoduché ukazuje už dvacítka přihlášených titulů od celkem devíti vydavatelů věnujících se tomuto žánru. Vyhlášení titulů proběhne během října 2021 v živém přenosu rozhlasového pořadu Tobogan. Přesné datum bude zveřejněno během srpna. Vyhlašovatelem Ceny Bystrouška je Asociace vydavatelů audioknih z. s. ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku.

Kategorie 4 – 6 let

  • Kamil - malíř snů (čte a zpívá Petr Stach, Spolek pro Sedlčansko a Královéhradecko z.s)
  • Luisa a Lotka (čte Zuzana Kajnarová, OneHotBook)
  • O pyšné lokomotivě a další pohádky o mašinkách (čte Pavel Zedníček, Supraphon a.s.)
  • Pohádkové poslouchání (čte Petr Kostka, Albatros Media)
  • Pohádky (čtou Petra Špindlerová a Jitka Moučková, AudioStory s.r.o.) 

bystrouska 2 Luisa a Lotka

Kategorie 7 – 11 let

  • 25 strašidelných pověstí (čte Jan Kanyza, Supraphon a.s.)
  • Anička na řece (čte Martha Issová, Albatros Media)
  • Dobrodruh (čte Ondřej Brousek, OneHotBook)
  • Příhody matky Přírody (čte a zpívá Petr Vaněk, Surikati, s.r.o.)
  • Sněhová královna (účinkují Iva Janžurová, Jan Cina, Anna Fialová, Kateřina Winterová a další, Audiotéka)
  • Správná pětka na Pašeráckém vršku (čte Michaela Maurerová, OneHotBook)
  • Staré řecké báje a pověsti pro děti (čte Ondřej Kepka, Grada Publishing, a.s.)
  • Stela a 16 huskyů (čte Klára Sedláčková Oltová, Témbr)
  • Vánoce pro Kočku (čte Simona Babčáková, Audiotéka)

bystrouska 3 Snehova kralovna

 

Kategorie 12 let a více

  • Agnes a Zakázaná hora (čte Veronika Khek Kubařová a Hynek Čermák, OneHotBook)
  • Boj o první místo (čte Vojtěch Kotek, Albatros Media)
  • Divoká pustina (čte Aleš Procházka, Audiotéka)
  • Malý princ (čtou Tatiana Dyková a Vojtěch Dyk, Témbr)
  • Osm světel - Židovské příběhy a pohádky (čtou Arnošt Goldflam, Jan Potměšil a Jaroslav Kepka, Supraphon a.s.)
  • Temný pán - Školní roky (čte Petr Čtvrtníček, OneHotBook) 
bystrouska 4 Temny pan - Skolni roky

Více informací naleznete na www.cenybystrouska.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Aleš Procházka - „Vydal jsem se na neočekávané dobrodružství...“ Rozhovor u příležitosti vydání audioknihy Společenstvo Prstenu

Ales Prochazka perexNad střechami v centru Prahy si pohrává letní slunko, vznáší se  klábosení turistů v úzkých uličkách, nic z toho však neproniká do podkrovního nahrávacího studia pražské DAMU, kde panuje klid a ticho. Filmový a divadelní herec <...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Soňa Červená zakazuje stýskání

styskani zakazano 200Málokdy se stává, že se někdo rozhodne vydat příběh o příběhu, který tomuto příběhu předcházel. Nakladatelství Academia bylo lehčeji, když nemuselo v roce 2018 váhat mezi prvním a druhým dílem divadelního děje-spisu a země-spis...


Literatura

Chvíle na chalupě očima sedmiletého kluka

na chalupe s modernim fotrem 200Dominik Landsman vydal teď v příhodném čase před prázdninami další knihu – po Deníčcích moderního fotra se nyní přesouvá na chalupu a udělal vypravěče ze svého syna.

...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...