Vydavatelství Tympanum nabízí půvabně bláznivé pohádky plné humoru… a hned dvakrát!

Vydavatelství Tympanum nabízí půvabně bláznivé pohádky plné humoru… a hned dvakrát!

Tisk

nabrousene pohadky 200Mistr fantazie Miloš Macourek napsal nejenom Macha a Šebestovou. A nutno říci – klobouk dolů před výjimečnou invencí tohoto autora.

 

 

 

Macourkovy NABROUŠENÉ POHÁDKY sice vznikly už před mnoha lety, přesto ani dnes nepřestávají čtenáře a posluchače okouzlovat originalitou. V těchto dvou audioknihách na nás čekají pěti až desetiminutové fantazijní příběhy s láskou, energií a humorem výborně interpretované hercem Otakarem Brouskem, který je znovu objevil na počátku loňské koronavirové krize a jejichž čtení si u mikrofonu naplno užívá.



O čem tyto dvě dětské audioknihy jsou?

Z prvního dílu Nabroušených pohádek vzpomeňme například na příběh o křídě, která si splní svůj sen a v podobě nakreslené vzducholodi odletí svobodně do oblak, nebo na pohádku o syrových makarónech, co se vydají za zábavou a navštěvují lunaparky, muzea či restaurace, popřípadě na dramatickou story o zlotřilém ptakopyskovi, který ukradl meloun a divoce uniká před rozezleným zelinářem v taxíku. Vás i vaše děti probere z jakékoli únavy či letargie veselá pohádka o frustrovaných budících, kteří se odstěhují na ostrov, aby tam měli klid od náhle probuzených, a proto naštvaných lidí, nebo také o zlém paklíči, jehož přechytračí drobný klíček od kufříku. A mnoho dalších a dalších půvabně nelogických příběhů.

 nabrousene pohadky 1

Se stejnou silou každé dítě jistě zaujme i díl druhý, v němž bude spoluprožívat třeba hrochův strach z očkování, a sledovat příběh malého Kryštůfka, jenž miloval šlehačku natolik, že zalezl do mixéru, který ale jeho maminka zrovna zapnula, takže se z Kryštůfka nakonec stal šlehačkový dort… Lehce dramatický nádech má v tomto druhém díle příběh plukovníkova psa, jenž si vlastní psí pílí osvojil čtení románů Julese Verna a Fjodora Dostojevského a posléze se dokonce naučil i anglicky, což vedlo zamindrákovaného vojenského velitele k tomu, aby se ho pokusil drsně zbavit. Záludné plukovníkovy plány však selžou a útok na vzdělané zvíře má nakonec více než překvapivý konec… Půvabná je i pohádka o dobráckém cirkusovém lvu Bonifácovi, který jede poprvé na prázdniny z Evropy do Afriky za příbuznými, ale tam místo odpočinku a koupání nakonec předvádí stejné představení jako doma v šapitó. A co teprve příběh o tom, jak kaktusy, suché prádlo a rozpálená ulice si jdou do otevřené restaurace pro sodovku…

Řečeno jednou větou – Miloši Macourkovi se podařilo excelentně vzkřísit podobu svěží dětské fantazie. Takže se pak vůbec nedivte, pokud vaše děti budou renomovaného autora radostně doplňovat i svými vlastními návrhy na další, samozřejmě, že také lehce absurdní konce jeho pestrých minipohádek, v nichž je možné snad úplně všechno a kde se třeba Zuzančiny mléčné zoubky chovají rozmařile jako lidé.

Audio verzi Macourkovin doplnil svojí působivou hudbou Ondřej Brousek. Pro ty zájemce, kteří se nakonec rozhodnout zakoupit dílo v podobě CD, mohou být milým bonusem také ilustrace, jejichž autory jsou naši přední grafici: František Skála a Petr Nikl.

Dodejme, že nahrávky vznikly v nakladatelství Tympanum podle známých knih Miloše Macourka Ostrov pro šest tisíc budíků a Pětka z přírodopisu a jiné macourkoviny ba že zcela nedávno půvabný příběh o milém hrochovi, který se bál očkování, sdílela na facebooku dokonce i II. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

nabrousene pohadky 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaposlouchejte se do psychologického příběhu o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích z pera královny detektivek

ruze a tis 200Královna detektivek přichází s psychologickým příběhem o lásce, politických intrikách a překvapivých rozhodnutích. Hugh, kterého nehoda upoutala na invalidní vozík, se zotavuje v městečku St. Loo, kde se stává svědkem předvolebního klání a so...


Literatura

Jak pracovat s hlasem

jak pracovat s hlasem200Touto otázkou se trápí řada tzv. hlasových profesionálů – herců, moderátorů, zpěváků či učitelů. Příručku pro cvičitele, trenéry a učitele Jak pracovat s hlasem napsaly autorky MUDr. Renáta Rokytová a PaedDr. Zdeňka Slavík...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...