Slavný román Když v ráji pršelo a historický příběh Lvářka vydal Supraphon

Slavný román Když v ráji pršelo a historický příběh Lvářka vydal Supraphon

Tisk

audiokniha 200Dvě působivé audioknihy - Když v ráji pršelo a Lvářka - vydal v minulých dnech Supraphon. Zatímco intepretkou prvního titulu je herečka Tatiana Dyková, na druhém titulu je to neméně známá herečka Bára Hrzánová. Na jedné straně příběh dvou mladých intelektuálů Petra a Ludmily, kteří opustí Prahu a své kulturní zázemí a odstěhují se do zapadlého šumavského pohraničí, na druhé straně historický příběh v žánru fantasy...

 

Když v ráji pršelo – stále aktuální slavný román o vývoji milostného vztahu dvou mladých lidí v nádherné a divoké šumavské přírodě. Jan Otčenášek patří k úspěšným autorům české literatury druhé poloviny 20. století, napsal řadu knih a scénářů, podle kterých vzniklo několik mimořádných filmů a významných televizních seriálů.

Když v ráji pršelo je příběhem dvou mladých intelektuálů Petra a Ludmily, kteří opustí Prahu a své kulturní zázemí a odstěhují se do zapadlého šumavského pohraničí. Zde se pokoušejí zrestaurovat rozpadlý opuštěný hotel, patřící před válkou sudetským Němcům. Uprostřed drsné nádherné přírody, vydáni na milost a nemilost nepohodě a krajnímu nepohodlí, objevují své nečekané vlastnosti a schopnosti a sebe navzájem. Kniha je psána ve formě deníku jako popis zážitků Ludmily, zvané svým mužem Lu.

Autorova schopnost vcítění se do pocitů mladé ženy je obdivuhodná, a proto kniha patří k oblíbeným dílům české poválečné literatury. Tatiana Dyková ve své interpretaci tohoto proslulého románu nesmírně citlivě a účinně zdůraznila něhu, humor a láskyplnou sílu milostné dvojice. Celkový čas 6 hodin 59 minut.

 audiokniha1

Lvářka – fantazijní vyprávění, určené dětem od 13 do 150 let, odhaluje řadu tajemství spojených s osobnostmi magické rudolfínské doby. Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století. On v jednadvacátém, ona v šestnáctém. A jedné letní noci se potkají na pražském vrchu Petříně. Když je totiž Vesmír ve správném rozpoložení, dá se skrz oheň cestovat napříč labyrintem času… Příběh architekta Josefa a bylinkářky Vavřínky nás zavede do prostředí současné a rudolfínské Prahy.

Setkáme se v něm se střípky tajemných pražských legend i s některými známými postavami našich dějin, které jsou zde představeny v o něco méně známém světle. Kromě císaře Rudolfa II., magistra Kellyho či Rabiho Löva se dozvíme i zajímavé podrobnosti o tom, jak fungoval život v Praze 16. století.

Tento historický příběh žánru fantasy napsala mladá architektka a zároveň neobyčejně nadaná literátka Tereza Janišová. Bára Hrzánová jej pak interpretuje s netajenou radostí z tak zajímavého, tajemného a napínavého dění. Celkový čas 8 hodin 44 minut.

audiokniha2

Foto: Supraphon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audiokniha Pejsek vypravuje rozveselí léto těm nejmenším

 

Pejsek vypravuje 200Rodičům, kteří shání veselé a vtipné příběhy pro nejmenší a neví si rady s výběrem, vydavatelství Tympanum před létem pěkně zahrálo do noty. Nová audiokniha Pejsek vypravuje před ned...


Literatura

RECENZE: Syndrom E

syndrom 200Franck Thilliez, mladý francouzský spisovatel se psaní věnuje teprve od roku 2003, ale i přesto se může pyšnit již devatenácti vydanými knihami. Velmi populární byl například román Pokoj mrtvých, který se dočkal i filmového zpracování. Tentokrát s...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Letadla nepřekvapila ani neohromila

200filmNejnovější film ze společnosti Pixar vypráví tentokrát příběh spíše ze vzduchu než ze silnice. Na rozdíl od Aut se v Letadlech neobjevuje žádný známý dabér ani režisér.

...