Je libo kávu v Kábulu?

Je libo kávu v Kábulu?

Tisk

kavarnicka v kabulu 200Vydavatelství Tympanum vydalo na jaře audioknihu Kavárnička v Kábulu od Deborah Rodriguezové. Přeneste se díky ní do Afghánistánu a poznejte tento jiný svět…

 


Deborah Rodriguezová (1964) je původní profesí kadeřnice. Jde o matku dvou dětí z Michiganu, která odešla do Afghánistánu jako členka skupiny nabízející humanitární pomoc po pádu Talibanu v roce 2001. Brzy po příjezdu se zapojila do zřízení vzdělávacího certifikovaného programu pro afghánské ženy. V roce 2002 se po dvacetidenní známosti provdala za Afghánce Samera Mohammada Abdula Chána, o pět let později pak Afghánistán opustila. Na základě svých zážitků napsala tři bestsellery Kavárnička v Kábulu (2015, Argo), Návrat do kavárničky v Kábulu (2016, Argo) a Kábulská škola krásy (2008, Ikar). Poslední zmíněná kniha byla následně zfilmována se Sandrou Bullock v hlavní roli.

Uprostřed kavárny v Kábulu se střetávají soudy dvou Afghánek, dvou Američanek a jedné Angličanky. Kavárnu provozuje přátelská Američanka Sunny, která v Afghánistánu najde nový domov a její kavárna je místem, kde se potkávají cizinci s místními. Pomáhá zde například mladé Afghánce Jasmíně udržet tajemství, které by mohlo obrátit životy všech vzhůru nohama. Těšte se na příběh lásky a přátelství pěti silných žen.

Kavárnička v Kábulu seznamuje posluchače s naprosto jinou kulturou, než na jakou jsme zvyklí. Pro nás je logicky nejvíce překvapivý přístup k ženám, se kterým v díle bojují i hrdinky. Něco si lze jen stěží představit, ale celkově se jedná o velmi zajímavý a také cenný vhled předávaný velmi nenásilnou formou. Právě tohle pozvedá toto dílo a tvoří z něj něco jiného než jen obyčejný romantický příběh.

Když totiž pomineme toto jiné prostředí, jedná se o takové nenáročné letní čtení o lásce i přátelství. Interpretkou je herečka z Národního divadla Brno Eva Novotná známá také z televizních obrazovek. Ta na jednu stranu nechává příběh jen tak volně plynout, ale na druhou umí přidat na hlase nebo do něj přidat patřičné emoce. Ke Kavárničce v Kábulu mi pasovala, ale upřímně bych se v tomto případě nezlobila, kdyby vydavatelství zvolilo vícehlasou četbu.

Knihy jako je Kavárnička v Kábulu běžně nevyhledávám, ale zde mě nalákalo právě jiné prostředí a má očekávání byla splněna. Jsem ráda, že jsem si ji poslechla a další díly si nenechám ujít.

kavarnicka v kabulu

Kavárnička v Kábulu
Autor: Deborah Rodriguezová
Interpret: Eva Novotná
Vydavatelství: Tympanum
Délka: 11 hodin 28 minut
Typ: audiokniha, nezkrácená verze
Hodnocení: 88 %

http://www.tympanum.cz/cs/e-shop/499-kavarnicka-v-kabulu/#lightbox-photogallery/0/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Sylva Lauerová rozdělila české muže do čeledí a druhů. Kopne svou nejnovější knihou do vosího hnízda?

SY 3Kniha Sylvy Lauerové, autorky, o níž se říká, že ráda boří společenská tabu, právě vychází. Bohatě ilustrovaný Experimentální atlas mužů, vtipně parodující vědeckou publikaci, se tváří jako kniha, která by měla sběratelkám i sběratelům pomoci při odchytu, k...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dopisy Milady Horákové mají sílu

dopisy-milady-horakove 200Taťjana Medvecká propůjčila svůj hlas Dopisům Milady Horákové z pankrácké cely smrti. Tuto audioknihu vydalo v loňském roce nakladatelství Bookmedia pod značkou Audiotéka.

 

...

Literatura

Krásní a stateční Buddhovi bojovníci za osvobození Tibetu

buddhovi bojovnici dunhamVětšině z nás se při zmínce o Tibetu vybaví usměvavá tvář Jeho Svatosti dalajlamy žijícího v exilu a šířícího myšlenku nenásilí. I on však velmi obdivuje tibetské bojovníky za svobodu, jejichž příběh nám vypráví Mi...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...