Bratr, velmi aktuální dílo nejen o Švédsku

Bratr, velmi aktuální dílo nejen o Švédsku

Tisk

bratr 200Audiotéka se pustila do thrilleru Bratr od Joakima Zandera. Interpretace tohoto aktuálního díla se ujal Petr Kubes, tak se do něj pusťte i vy.

 




Joakim Zander se narodil v 20. ledna 1975 ve Stockholmu a vyrůstal tak ve Švédsku, ale také v Sýrii a Izrael. Střední školu pak absolvoval v USA. Pracoval v Evropském parlamentu a Evropské komisi v Bruselu. Jeho první román Plavec (2013; česky Host 2015) se stal mezinárodním bestsellerem. Druhý díl Bratr (2015) vychází v devětadvaceti zemích a dostal se do užší nominace na cenu Nejlepší detektivní román roku, udělovanou Akademií švédských autorů kriminální literatury, i do žebříčku bestsellerů německého týdeníku Der Spiegel.

Bratr je tedy druhou knihou Joakima Zandera a jedná se o pokračování Plavce. Už na úvod musím poznamenat, že nechápu, proč se Audiotéka pustila až do tohoto druhého dílu… Možná je děj volnější a znalost předchozího příběhu není vyloženě nutná, ale je to takové zvláštní a já bych poslech v recenzích lépe hodnoceného Plavce uvítala.

Nicméně v Bratrovi se čtenáři a posluchači opět setkávají s Klarou Walldéonovou, která v Londýně dopisuje zprávu o privatizaci policie. Dále nás Bratr seznamuje s Jasmine Ajamovou. Ta utekla před svou minulostí z drsné stockholmské čtvrti Bergort do New Yorku, kde vyhledává street talenty a neustále myslí na svého bratra Fádího. Ten je klíčovou postavou, protože se připlétá k islámu a oddaně se připojuje k jeho „bratrům“…

Zápletka je poměrně složitá a zároveň by byla velká škoda z ní něco zásadního prozradit. Trvá hodně času, než se vše propojí a dojde k závěru, ale stojí to za to. Jedná se o velmi zajímavou sondu do švédské společnosti i k islámistům. A stěžejním a všudypřítomným tématem je rozhodně sourozenecká láska, všudypřítomná a oddaná. Interpretovo „habíbi“ mi zůstalo v hlavě ještě hodně dlouho. Jedná se o slovo z arabštiny značící zdrobnělinu, jakási obdoba slova miláčku a podobně.

Interpretem audioknihy je Petr Kubes, divadelní herec působící od roku 2003 v Moravském divadle Olomouc. Jeho projev se mi zde takový odměřený a popisný, což sedí k vyprávěné knize. Skvěle však pracuje s napětím pomocí dechu a přízvuků, to mě na něm hodně bavilo a poslech jsem si moc užila.

Bratr není úplně běžné severské dílo, vyžaduje také hodně pozornosti, ale je rozhodně velmi zajímavé a stojí za váš čas.

Audioknihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/18395-audiokniha-bratr-soutez

bratr

Bratr
Autor: Joakim Zander
Interpret: Petr Kubes
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 11 hodin 50 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 84 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/bratr


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Hudba je pro mě naprosto přirozenou součástí každodenního života

Marie Kocian Matlova200Odmala se věnovala současně hře na klavír a housle, nakonec se díky tatínkovi soustředila na hru na housle, kterou studovala na několika prestižních hudebních školách. Od sezóny 2015/16 působí houslistka Marie Kocián Mátl...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

The Brand Gap - Dejte šanci i odborným audioknihám

brand200Díky Audiotéce a spolupráci s Marketing Festivalem, který se konal 26. - 28. listopadu v Brně, spatřila světlo světa audio verze jedné ze základních knih o marketingu a budování značky s názvem The Brand Gap od Martyho Neumeiera, jež byl hostem Marketing...


Literatura

Večná otázka ako prepojiť vedu a umenie

umeni 200Podarí sa niekedy dosiahnuť rovnováha medzi sférou umeleckou a vedeckou? Budú sa navzájom plne akceptovať a prelínať? V dejinách nachádzame tisícky pokusov o prepojenie týchto zdanlivo protichodných odvetví, avšak realita nám prináša ich každodenný st...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit

Olive KitteridgeováSvérázná Olive Kitteridgeová vás rozesměje i rozpláče ve skvělém románu Elisabeth Stroutové, která za byla za tento svůj počin oceněná Pulitzerovou cenou. Olive Kitteridgeová byla...