Prožijte apokalypsu s Dnem trifidů

Prožijte apokalypsu s Dnem trifidů

Tisk

den trifidu 200Dalším z titulů, které Radioservis vydal v rámci akce Velký audioknižní čtvrtek je Den trifidů od britského spisovatele Johna Wyndhama. Jeho interpretace se skvěle zhostil Norbert Lichý.

 

 

Autor knihy John Wyndham (10. 6. 1903 -11. 3. 1969) je řazen mezi autory tzv. Zlatého věku science fiction a proslavil se hlavně tímto románem Den trifidů. Napsal však mnoho povídek a dalších knih ze žánru sci-fi (například Kukly, Midwichské kukačky nebo Trampoty s lišejníkem).

Den trifidů je dílo z roku 1951, které má co říci i dnes a je předchůdcem mnoha katastrofických a postyapokalyptických knih a filmů. Děj začíná, když se hlavní hrdina Bill Masen probudí v nemocnici a posléze zjistí, že je na ulicích velký klid a je zde mnoho slepých lidí. Nevidomost způsobilo sledování reje zelených meteoritů odehrávající se předchozí den na obloze. Slepota však není jediný problém – ještě jsou tady trifidi – zmutované pohybující se rostliny připravené útočit na lidi.

Kniha není jen o boji s těmito monstry, ale tím, že čerpá z atmosféry doznívající po druhé světové válce, je také o obavách, nejistotě a touze přežít. Je potřeba zvolit tu správnou taktiku a spojit se se správnými lidmi, což není nikdy jednoduché...

Audiokniha od Radioservisu má moc pěkný přebal laděný do tmavě zelené barvy, kterou protíná neurčitý černý střed rostliny. I samotné CD je potištěno rostlinou a celkově do přebalu skvěle zapadá a tento disk tak zaujme na první pohled a zaručeně jej nepřehlédnete.

Interpretem audioknihy je ostravský herec Norbert Lichý, což se ukázalo jako skvělá volba. Má hlubší hlas a dokáže do něj nenuceně dát mnoho emocí. Působí jako nezávislý pozorovatel, ale přitom z něj cítíte tu nejistotu, až máte pocit, že jste také ve středu dění. Bravurně si poradil také s různým střídáním hlasů, dočkáte se zpěvu i křiku. Moc se mi také líbilo, jak dokázal přenést jisté napětí a náklonnost mezi párem z románu – Billem a Josellou.

Den trifidů je krátká audiokniha o délce přes 6 hodin, ale přesto moc neubíhala. Je to také tím, že vyžadovala poměrně dost soustředění – bylo potřeba dávat pozor, kdo je kdo a co se v příběhu děje. Nicméně Den trifidů všem doporučuji, protože má rozumně dělené kapitoly, dokonalou interpretaci a také skvělou hudbu pod taktovkou Nikose Engondise. Housle dodávaly dramatičnosti a mnohdy se opravdu vrývaly až pod kůži.

Musím přiznat, že nebýt právě Norberta Lichého a toho, že jsem se chtěla vzdělat na poli klasiky, audioknihu bych možná nedoposlouchala. Ale je to jen o vkusu a zvyklostech – já dávám většinou přednost akci před psychologií.

den trifidu

Den trifidů
Autor: John Wyndham
Interpret: Norbert Lichý
Vydavatelství: Český rozhlas, Radioservis
Délka: 6 hodin 15 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 76 %

http://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_13943412/John-Wyndham-Den-trifidu

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Turistický seriál K21: Karlštejn

karlstejn 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příběh Štěpky Kiliánové v podání Rudolfa Pellara

altPetrolejové lampy – to je skvělá kniha, výtečný film s Ivou Janžurovou a dnes i empétrojka s desetidílnou četbou na pokračování v podání Rudolfa Pellara.

 

...

Literatura

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Divadlo

10. ročník festivalu KoresponDance láká na originální výběr ze současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. Uvede projekty umělců z 11 zemí

Marije Nie CR Eva Stotz (2)Pohybový, energický, magický, poetický, čistý, citlivý… Takový bude 10. ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Jeho j...

Film

Jak se kdysi odečítal film

I dnes se stává, že diváci prožívají nekonečné seriály (proč by se na ně jinak dívali?), že mají tendenci vztahovat postavu na jejího představitele. Oblibu nezaručuje sebelépe zvládnutá role v "kusovém" pořadu, ale ustavičně se vracející typizované figurky: vždyť kdo vítězí třeba v soutěži TýTý?...