Užijte si olomoucké Modré stíny

Užijte si olomoucké Modré stíny

Tisk

modre stiny 200Další audioknihou, kterou vydali OneHotBook, jsou Modré stíny od spisovatele Michala Sýkory. Jedná se o detektivku z olomouckého prostředí z pera samotného vyučujícího na Univerzitě Palackého. Interpreti jsou tentokrát dva – Petr Kubes a Simona Postlerová.

 

Kniha je druhým dílem z trilogie, jež  je předlohou televizní série Detektivové od Nejsvětější trojice běžící na České televizi. Modré stíny se točí kolem kvestora a různých vztahů na Univerzitě Palackého. Jednoho listopadového rána najde uklízečka docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně a tím se roztáčí všechna kolečka. Co věděl, co mělo být ukryto a kdo měl na všem jaký zájem? Chvíli na to se stane druhá vražda a vyšetřovatelům má co vrtat hlavou. Hlavní postavou je komisařka Výrová přezdívaná "Velká Sova" a doplňují ji mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Děj je velmi aktuální, zaměřuje se na korupci, prospěchářství a politikaření, ale nechybí v něm i různé osobní roviny.

Modré stíny jsou k audioknižnímu zpracování jako stvořené – kniha je kritizována za obsáhlost a nadbytečné pasáže, které při poslechu nejsou patrné. Děj se odehrává v rozmezí 4 měsíců, ale díky skvělé práci interpretů máte pocit, že se s nimi znáte mnohem déle. Audioknihu mají na starosti dva interpreti, muž a žena, což je skvělým prvkem. Petr Kubes dokáže věci podat trochu jinak než Simona Postlerová. Oba však dokážou skvěle navodit pocity, ať už jde o napětí, nejistotu, nervozitu nebo také opatrovnictví a něhu. Navíc se zde nehraje na striktní dělení rolí, ale každý popisuje a mluví vždy jednotlivý part. Obdiv si zde zaslouží také režisér, Olomoučák  Michal Bureš, který měl na starosti právě dělení a korigování tohoto střídání.

V Modrých stínech skvěle funguje genius loci Olomouce – prostředí tohoto univerzitního města prostupuje celým dílem a posluchač se tak nechává vodit jak konviktem, tak různými uličkami. Mnohdy s tím dokonale koresponduje také předělová hudba mezi kapitolami – především v podobě dusavých kroků, které jen umocňují tíživou atmosféru vyšetřování. Také pianové party stojí za to a nejlepší je pak finální jingle obsahující zvuk olomouckého zvonu protkaný výstřelem…

Modré stíny jsou zdařilým dílem, audiokniha utíká plynule a největším pozitivem je, že vrah není hned jasný. Cesta k rozhřešení je trnitá a klasicky plná myšlenkových pochodů. V závěru není vše vysvětleno, což autorovi nahazuje můstek na další díl, tak nezbývá než doufat, že se také dočká audiopodoby, a to ve stejném obsazení.

modre stiny 2

Petr Kubes se narodil v roce 1972 právě v Olomouci. Po gymnáziu vystudoval divadelní fakultu AMU v Praze, jeho prvním angažmá bylo divadlo v Mladé Boleslavi, pak se přesunul do Městských divadel Pražských (Divadlo Rokoko) a současně hostoval v Národním divadle v Praze, Divadle v Řeznické nebo v Divadle Minor. Vedle své divadelní práce si cení spolupráce s Českým rozhlasem a  katedrou bohemistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Aktuálně ho lze vidět na jevištích v Olomouci, Brně a Praze a z hlediska audioknih má za sebou dílo Joa Nesboa Syn (2015).

Simona Postlerová  vystudovala herectví na DAMU a už během studia hostovala v Národním divadle, kde od roku 1987 získala stálé angažmá. Poté vystupovala na několika dalších scénách a od roku 1992 je členkou uměleckého souboru v Divadle na Vinohradech. Televizní diváci ji mohou znát ze seriálů Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Ordinace v růžové zahradě, Poslední sezona a dalších… Hojně se věnuje i dabingu, její hlas je spjatý s postavami jako Lorelai Gilmoreová (Gilmorova děvčata), Annie Hackerová (Jistě, pane ministře) nebo Holiday Golightlyová (Snídaně u Tiffanyho).

modre stiny 1

Modré stíny
Autor: Michal Sýkora
Interpreti: Petr Kubes, Simona Postlerová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka:  11 hodin 37 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: OneHotBook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Otevřete dvířka do dubánčího světa...

dubanek200Dubový lesní človíček se vydává na průzkum do světa lidí. Dubánek Borek chce všemu porozumět, ale zvědavost se mu stává málem osudnou.

 

...

Literatura

Medicinské karty

medicinske karty200Moudrost indiánů nepřestane lidstvo nikdy fascinovat. Je hluboká a svým způsobem se dotýká podstaty lidského bytí, která snad ještě má být lidstvu skryta. Někdo ji vnímá dokonce jako nebezpečnou nebo minimálně rizikovou. Však také š...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...