Záhadný případ s knírem nejen pro milovníky knírů

Záhadný případ s knírem nejen pro milovníky knírů

Tisk

mort200Letos se Charlie Mortdecai dostal i na plátna kin - ve filmu s názvem Mortdecai: Grandiózní případ jej ztvárnil Johny Depp. Ke knize a filmu už tak scházela jen audiokniha, kterou připravilo vydavatelství OneHotBook.

 

 

Hlavní hrdinou je Charlie Mortdecai, který si nejvíce ze všeho zakládá na svém knírku. Má z něj velkou radost, což se rozhodně nedá říci o jeho okolí. Náhle je povolán do Oxfordu, aby jako neoficiální vyšetřovatel odhalil tragickou nehodu, kolem které je spousta podivností a tím se roztáčí hledání plné zajímavých prvků.

Napínavou detektivku jako takovou však nečekejte – příběh Mortdecaie je především hrozně upovídaný. Důležité aspekty vyšetřování jsou sdělovány jakoby mimoděk a místo toho posloucháte, jak mohou bankovní úředníci podvádět nebo jak je důležité pečovat o knírek a podobně. Jít o knihu, tak ji odložím asi někde u druhé kapitoly.

Audiokniha je i přes styl Kyrila Bonfiglioliho dobrá. Může za to Lukáš Hlavica, který příběh dokázal poutavě ztvárnit. Skvěle utáhnul dialogy, měnil různě hlas, až jste při zasnění mohli mít dojem, že audioknihu mají na svědomí dva mluvčí. Také projevil smysl pro dramatično – především tedy v závěrečných akčních pasážích audioknihy.

Těšila jsem se na avizovaný humor, který se projevoval hlavně v neobvyklých a vtipných obratech. Moc se mi líbilo, jak je Lukáš Hlavica dokázal říct bez sebemenšího náznaku úsměvu, což působilo velmi britsky.

„Vydal zvuk připomínající teriéra s katarem.“

„Dlouhý nízký dům bez jakýchkoliv charakteristických rysů byl dozajista navržen análně retentivním trpaslíkem, který s průměrným prospěchem vystudoval obor stavebnictví z lega.“

„Jeho tvář vypadala jako by na ní kopulovaly dvě medúzy.“

mort

 

Pokud vás zaujal film Mortdecai: Grandiózní případ nebo máte rádi Kyrila Bonfiglioliho, určitě si tuto kratší audioknihu poslechněte!

Michal Bureš je absolventem herectví na pražské DAMU, kde posledních dvacet let působí jako pedagog. Kromě herectví a výuky se úspěšně věnuje divadelní i rozhlasové režii, dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem, působil v Národním i Vinohradském divadle, poté na čtyři roky zakotvil jako režisér v Dejvickém divadle. Také nadaboval velké množství filmových a seriálových postav.

Kyril Bonfiglioli se narodil 29. května 1928 a šlo o obchodníka s uměním, herce, sci-fi editora, šermíře a především romanopisce. Jeho romány s Charliem Mortdecaiem ho proslavily až po jeho předčasné smrti (Mortdecaiův záhadný případ s knírem dokončil po jeho skonu satirik Craig Brown). Z kultovního cyklu pěti dobrodružství, proslulého jedinečnou směsí bizarních zápletek, nevázaného humoru a násilí všeho druhu, vyšly v nakladatelství Paseka česky knihy Nemiř na mě tou věcí(2010), Pistole má přednost (2011) a Mortdecaiův záhadný případ s knírem (2015).

Mortdecai - Záhadný případ s knírem
Autor:  Kyril Bonfiglioli
Interpret: Lukáš Hlavica
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 6 hodin 36 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 70 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/mortdecaiuv-zahadny-pripa/

Zdroj foto: OneHotBook


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Druhý gong, další krimi v čele s Herculem Poirotem

druhy-gong-duzeJoan spěchala rychle do sídla bohatého Huberta Roche, když uslyšela gong ve 20:12 večer, který ohlašoval podávání večeře. Cestou potkala Harryho, který se jejímu spěchu podivoval a namítal, že šlo jistě o g...


Literatura

Co ukrývá dokonalá chůva?

vzorna chuva perexMark a Melissa jsou mladí manželé, kteří mají dvě dcerky. Sedmiletou Poppy a několikaměsíční Evie. Mark je policajt, Melissa rozbíhá podnikání, a tak by se jim hodil někdo, kdo by jim s dětmi pomohl. Když jejich nové sousedce...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...