Zaposlouchejte se do Lyriky

Zaposlouchejte se do Lyriky

Tisk

lyrika 200Na začátku února Supraphon digitálně vydal Lyriku od francouzského klasika Jacquese Préverta. Těmto veršům vdechli v roce 1972 život Lída Engelová a Rudolf Hrušínský a vy si to s nimi nyní můžete prožít.

 


„Když přiletí pták
přiletí-li vůbec
zachovejte to nejhlubší ticho
Vyčkejte až pták vstoupí do klece
a když vstoupí
zavřete tichounce štětcem dvířka“.

Toto je úryvek z básně Jak dělat podobiznu ptáka, která je rámcová – uvede vás do poslechu skrze Lídu Engelovou a rozloučí se vámi s ní i Rudolf Hrušínský. Celkově má audiokniha 24 básní plných různých motivů. Ocitnete se v Paříži (Paříž v noci, Ulice de Seine), budete létat po obloze s ptáky a všude bude přítomna láska.

Jacques Prévert miloval život a jeho tvorbu charakterizuje hravá fantazie, prvky surrealismu a také výsměch frázím. Často pracuje s výčty a opakováním. Poezie je psána jednoduchým jazykem, sdělení je většinou jasné, a přesto velmi silné.

To nezpívám já
ale květy které jsem spatřil
to se nesměju já
ale víno které jsem vypil
to nepláču já
ale láska kterou jsem ztratil,
 
Recitátoři jsou oba dva profesionálové a dávají této francouzské poezii jedinečné kouzlo. Nedá se jednoznačně určit, kdo je lepší - každý má to svoje. Rudolf Hrušínský dodává básním pořádnou dávku dramatičnosti, často vytváří tajemnou atmosféru a dokáže nechat poezii akutně promlouvat. Lída Engelová působí naopak jako ženský element - recituje laskavě a něžně. Verše přetvořuje na příběhy, které jemně a přirozeně vypráví. Usmívá se a nechává slova promlouvat ke čtenáři a hladit jej.

Poezie se musí nechat rezonovat, a díky této nahrávce je to možné a stojí to za to!

lyrika

Jacques Prévert se narodil 4. února 1900 v Neuilly-sur-Seine. Dětství prožil v Paříži a ve svých dvaceti letech slouží u pěchotního pluku. Poté byl odvelen do Cařihradu. K jeho básnickým sbírkám patří například Slova (Paroles), Příběhy, Déšť a pohoda, Haraburdí, Věci a jiné. Z filmové tvorby je třeba zmínit například Děti ráje, Brány noci, Milenci z Verony a další. V roce 1948 utrpěl Prévert vážný úraz způsobený pádem z prvního patra francouzského rozhlasu a v roce 1977 umírá na rakovinu plic.

Lyrika
Autor: Jacques Prévert
Interpret: Lída Engelová, Rudolf Hrušínský
Vydavatelství: Supraphon
Délka: 36:50
Typ: audiokniha
Hodnocení: 89 %

Zdroj foto: Supraphonline.cz
www.supraphon.cz
                                       


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Oslavte Noc s Andersenem s Audiotékou

statecny cinovy vojacekJako každý rok, už 18 let nastává kouzelná akce Noc s Andersenem. Je to jedna noc v roce, kdy se prodlouží otevírací doba (nejen) knihoven po celé (nejen) České republice a stovky děti se ponoří do světa pohádek. Audiotéka se k této akci opět přidala...


Literatura

Domov je tam, kde máte noční můry

Pokoj pro hosty perexLisa, problémová mladá žena, má štěstí. Objevila dokonalý pokoj, který si může pronajmout. Dům, ve kterém se pokoj nachází, je velkolepý. Vlastní ho sympatický manželský pár. Martha, okouzlující žena ve středním věku, a ...

Divadlo

Máma říkala, že bych neměla: divadelní hit pro matky i dcery ve Vršovickém divadle MANA

mama rikala 200Říkáte si, že svoje dítě vychováte úplně jinak než vaši rodiče? Máte starosti s dětmi? A také vám máma říkala, co by se mělo nebo nemělo? I o tom je nová hra o rodinných vztazích Máma říkala, že bych neměla uznávané anglické autorky Char...

Film

Trochu jiný pohled na filmy

oscarNač se neustále hnát do kin za novinkami, když existuje spousta filmů, které nejsou známé a ani příliš neoplývají hvězdným obsazením, a přitom dokážou člověka zasáhnout daleko více, než všude propagované „trháky“! Říkáte si občas po zhlédnutí filmu, co na n...