Pavel Liška jako Vinnetou a Tomáš Matonoha jako Old Shatterhand na novém 2CD

Pavel Liška jako Vinnetou a Tomáš Matonoha jako Old Shatterhand na novém 2CD

Tisk

Vinetou 200Nová zvuková adaptace klasického románu Karla Maye „Vinnetou“ vznikla  s  netradiční dvojicí protagonistů.  Oba herci originální a zábavnou formou interpretují nesmrtelný dobrodružný příběh známý z řady zpracování. Společně s Jiřím Pragerem v úloze vypravěče přistoupili k četbě slavného románu sice po svém, ale s veškerou pokorou. Děj i postavy zůstavají beze změn, nečekané obsazení  však příběh odlehčuje a činí přístupným pro novou skupinu posluchačů.


     V letošním roce uplynulo 50 let od prvního uvedení filmového zpracování „mayovek“ s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem v tehdejším Československu.  Od šedesátých let dvacátého století pak obliba dobrodružných románů s Vinnetouem a Old Shatterhandem u nás trvá prakticky nepřetržitě. Nová audio-podoba příběhů z Divokého západu využila popularity dvojice Liška-Matonoha, která se v minulosti úspěšně zhostila četby titulů Kopyto a Mňouk nebo Slovácko sa nesúdi. Herecké duo si získalo oblibu mezi nejmladšími posluchači audioknih a dokázalo přitáhnout k poslechu mluveného slova novou generaci zájemců. Ikdyž by se vzhledem ke komediálnímu stylu obou protagonistů mohlo zdát, že nové 2CD bude parodií na román Karla Maye, jde o plnohodnotnou dramatizovanou četbu podle klasického překladu Emanuela a Taťány Tilschových. V režijním zpracování Františka Špergra a pod názvem „Vinnetou & Old Shatterhand “ vydává novou audioknihu Popron Music.   

  Vinetou     

www.popronmusic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zaposlouchejte se do Lyriky

lyrika 200Na začátku února Supraphon digitálně vydal Lyriku od francouzského klasika Jacquese Préverta. Těmto veršům vdechli v roce 1972 život Lída Engelová a Rudolf Hrušínský a vy si to s nimi nyní můžete prožít.

 

...

Literatura

Nechal jí vzkaz a zmizel beze stopy. Proč?

Jeho posledni slova perexOwen Michael zmizel beze stopy. Své ženě Hannah zanechal jen vzkaz, ve kterém stojí: „Ochraň ji.“ Hannah ví, koho má Owen na mysli: svou dospívající dceru Bailey, která v dětství přišla o matku a která nechce mít s m...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela...