Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Philip Marlowe a jeho případ Vysoké okno

Tisk

Vysoke okno ChandlerNakladatelství Mladá fronta přichází na knižní trh s nabídkou série klasických detektivních románů autora Raymonda Chandlera, v nichž hlavní hrdina, detektiv Philip Marlowe, se šarmem sobě vlastním řeší zapeklité případy krádeží, zmizení, vražd a dalších nepravostí.

 

Tato nová edice obsahuje vázané knihy a audio nosiče. Grafické ztvárnění výtisků je stylové – velmi jednoduchá, pevná, šedavě bílá vazba s černým hřbetem, tučně vyvedeným autorovým jménem a názvem románu pod ním a pouze jedním obrázkem s výstižnou dobovou tématikou.
Vazba je kvalitní a navíc je doplněná o důležitou maličkost – černou textilní záložku.

Případ, který Phil Marlowe řeší tentokrát, zavede čtenáře do domu rodiny Murdockových v horkem sálající Pasadeně. Do portského naložená paní Elizabeth Brightová-Murdocková, dvojnásobná vdova, pověřila Marlowa, aby vypátral její snachu, o níž se domnívala, že při svém odchodu vzala s sebou i vzácnou minci ze sbírky zesnulého pana Murdocka – Brasherův dublon.

Roztáčí se klasický kolotoč vyšetřování – návštěvy zainteresovaných a podezřelých osob, z nichž všechny jsou natolik podivné, aby poskytly Philovi možnost komentovat jejich vlastnosti s notnou dávkou sarkasmu, ironie a humoru. Charakterní a charismatický detektiv rozplétá nitky případu po svém, často i on sám balancuje na hraně zákona, aby diskrétně ochránil čest a soukromí svých klientů. A má to věru těžké. Protože kamkoli vkročí, narazí na nějakou mrtvolu…

Vysoke okno Chandler

Raymond Chandler stvořil svého hrdinu již zhruba před osmdesáti lety. Ovšem jeho svěží vypravěčský styl s výbornými a neotřelými charakteristikami jednotlivých postav a přiléhavými popisy městských čtvrtí, domů, interiérů a jejich atmosféry přitahují pozornost čtenáře, baví jej a dovedou až k úspěšnému vyřešení případu.
K tomu jistě velkou měrou přispívá i zdařilý překlad Hedy Kovályové, která je spisovatelka a překladatelka s pohnutým a zajímavým osudem.

Malou ochutnávkou budiž trefný popis Marlowovy klientky paní Murdockové: „Tedy obličeje a brady měla požehnaný kus. Měla cínově zbarvené a sveřepě natrvalené vlasy, mocný zoban a veliké, vlhké oči, které se dívaly asi tak tklivě, jako dva mokré šutry. Kolem krku měla nějakou kraječku, ale on to byl takový krček, že by se líp vyjímal v hokejovém dresu…“.

Třešničkou na dortu jsou hlášky typu: „Martini. Suché. Suché jako drn.“…“Chcete ho jíst lžící, nebo nožem a vidličkou?“

Philovi fanoušci budou jistě řehtat blahem!


Vysoké okno
Autor: Raymond Chandler
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 89%

Zdroj foto: Mladá fronta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rybí krev Jiřího Hájíčka – román z jižních Čech (ale nejen odtamtud)

rybi krev 200Sedím v kupé rychlíku Praha – České Budějovice, od stanice Tábor už úplně sama. Nad hlavou v prostoru pro zavazadla můj odřený tmavomodrý kufr na kolečkách, na jeho držadle se ještě houpe cedulka letiště v Rotterdamu. Konečně chvíle samoty, ...


Literatura

Odvážíte se tančit se Smrtí?

Beladona perexO osiřelou Signu se starala řada pěstounů. Každý kromě babičky se však více než o ni zajímal o její bohatství – a všichni ji časem opustili. Jediní příbuzní, kteří ji zbyli, jsou Hawthornovi žijící v krásném a ponurém panství Thorn Grove.

...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...