Cesta k cizím jazykům

Cesta k cizím jazykům

Tisk

cesta-k cizim jazykum 200V listopadu vydalo nakladatelství Grada geniální příručku pro všechny, kteří by se chtěli zdokonalit v cizím jazyce. Na svědomí ji má erudovaná lingvistka Dagmar Sieglová a v knihkupectvích ji najdete pod názvem Cesta k cizím jazykům s lákavý podtitulem 100 + 10 metod, strategií, cvičení a rad pro učitele i samostudium.

 



O autorce

Dagmar Sieglová se dlouhodobě věnuje cizím jazykům a způsobům, jak si je co nejlépe osvojit. Při své pedagogické činnosti na vysoké škole se může opřít o bohatou lektorskou a metodologickou praxi z různých stupňů vzdělání i společenských odvětví. Na kontě má knihu o didaktických metodách pro 21. Století Konec školní nudy (2019).

O knize technicky

Přehlednější příručku jsem ještě nečetla, ani učebnice nejsou tak striktně uspořádané, že hned víte, kde jste, co hledáte, co je nejdůležitější a pak vidíte praktické rady a typy. Kniha nabízí informace O autorce, Úvodní slovo, Cíl a metodologie a dále se dělí na několik hlavních kapitol: Úvod, Čtení, Poslech, Mluvení, Psaní, Vizualizace. Na závěr nesmí chybět Poděkování, Shrnutí, Summary a hlavně Seznam literatury, který může pomoci při dalším bádání a samostudiu.

O knize prakticky

Kniha mě nadchla svým přístupem, velmi lidským a zároveň ambiciózním s důrazem na vůli učit se a vzdělávat se dál – jak studenti, tak učitelé. Zaměřuje se hlavně na angličtinu, ale informace zde obsažené můžete klidně aplikovat na jiné jazyky. Autorka nám poskytla pohled na svůj život a na učení se jazykům a to dělá také hodně, je to běh na dlouhou trať a není to ani o gramatice, nebo slovní zásobě, ale ochotě se neustále učit a poznávat cizí kulturu a její řeč.

O knize v praxi

Moc se mi líbilo Desatero jazykového vzdělání a jen mě mrzí, že v našich školách to prakticky nejde aplikovat. Aspoň ne na základních, na středních někde snad ano a na vysokých by to mělo být pravidlem. Tato příručka se totiž nehodí pro aplikaci na základní školy a na středních taky ne, ale pro vysokoškoláky je jak dělaná, nebo pro učitele, které zajímá, jaké možnosti učení nám nabízí 21. století. Velmi oceňuji i fakt, že zde autorka zařadila i kapitolu o Vizualizaci. Každý se sice učíme jiným způsobem, ale vizuální představivost pomáhá uspořádat myšlenky a zaměřuje se na využití slovní zásoby v praxi. Ať se jedná o pexeso, myšlenkové mapy nebo infografiku či další, ne tak známé způsoby (analýza SWOT, Potterův box), spatřuji v jejich užití ve výuce budoucnost.

O mých dojmech

Cesta k cizím jazykům mě nadchla a na mnoha místech mi autorka mluvila z duše. Pracuji jako lektorka jazyků a jen mě mrzí, že škola učí tradiční formy – našprtat se slovíčka, probrat danou gramatiku a nazdar, jede se dál v tomhle nekonečném kole. Tady nám ale nabízí širší souvislosti a celou řadu možností, jak se jazyku věnovat, jak ho uchopit a upevnit. Učitelé jazyků by si tuto knihu měli přečíst povinně a studentům bych ji doporučila jako podpůrný prostředek, pokud to s jazyky myslíte vážně – věřím, že vám otevře oči a pomůže lépe danému jazyku pozorumět.

cesta-k cizim jazykum

Název: Cesta k cizím jazykům
Autor: Dagmar Sieglová
Žánr: naučná literatura, jazyky, lingvistika
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 272
Hodnocení: 95 %

Odkaz: https://www.grada.cz/cesta-k-cizim-jazykum-11298/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MASTERS OF ROCK 2012 - INTRO - JEN RŮŽOVÁ TO MŮŽE BÝT!

Na loňském, devátém ročníku Masters of Rock, zaujala pozornost - a nejen mou - poměrně velká tlupa metalistů v růžovém oblečení. Šlo o skvělou recesi, jejíž prvopočátek spočíval v myšlence setkání přispěvatelů fóra MOR, kteří se dosud znali pou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

David Deida: Cesta nespoutané ženy

200litNejerotičtější, nejladnější a nejněžnější text, jaký jsem kdy četla. Milostné vyznání plné mužské pokory a uznání ženské duši. To je David Deida, který tuto knihu napsal jako intimní sdělení své milované. Originální název knihy zní „Dear Lover“, a to my...


Literatura

Leïla Slimani: Něžná píseň
neznaRůžové pusinky na obálce Něžné písně? Och ne, nečekejte žádnou sladkost ke kafi. Naopak, přistrčte si k této knize něco pořádně ostřejšího, protože hned od první věty vás autorka doslova ŠOKUJE! Bez nadsázky lze říci, že co berete do ruky jako příslib roman...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

Import-eksport a vztah dvou lidí z odlišných kultur
ImageJiž od středy 15. února není chladno jen ve vzduchu, ale také v pražském kině Atlas, v brněnském Artu a ostravském Minikině. Severská filmová zima servíruje divákům ochutnávku toho nejlepšího ze švédské, norské a finské kinematografie. Čtvrtek 16. ú...