Divoké léto Jáchyma Šebka

Divoké léto Jáchyma Šebka

Tisk

divoke leto jachyma sebka 200V srpnu se dostala do knihkupectví kniha Evy Běšťákové Divoké léto Jáchyma Šebka, která vyšla pod nakladatelstvím Brána. Máte-li chuť na českou literaturu s chutí dálek a tajemna, pak můžete vsadit zrovna na tuto tenkou knihu.

 



Autorka se vyzná!

Eva Bešťáková (* 1932) po vystudování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy působila jako středoškolská profesorka a později redaktorka nakladatelství Kruh. Z politických důvodů musela toto místo opustit a v letech 1974–1988 pracovala jako knihovnice v podniku Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Knižně debutovala psychologickým románem Myší válka (1986), po němž vydala mnoho dalších titulů, mimo jiné povídkové soubory Volání černé kachny (1993) či Vánoce na nitkách (1994). Známé jsou rovněž její knihy pro děti, například Bára a Flíček (2004), Kačenka Madlenka (2005), Knížka pro Vojtíška (2007) Ježeček Dupálek (2011) nebo Písničkové pohádky (2014).

Naláká vás anotace?

Mladý nepraktický fantasta a introvert najde po otcově smrti nedokončený rodinný rodokmen a v něm záhadný červený otazník, který mu změní život. Odpůrce veškerého cestování a nenapravitelný snílek se pouští do dobrodružného pátrání po neznámém předkovi, jehož sto let staré stopy ho zavedou až na dalekou Sibiř, avšak spletité události se odehrávají i v Moskvě, v Kyjevě, na ruském venkově a hlavně pak v nejmenovaném českém provinčním městě a v Praze.

Pokud ne, vsaďte na netradičního protagonoistu…

kterým Jáchym Šebek bezesporu je. Autorka namíchala svéráznou postavičku, která o sobě sama tvrdí, že má v sobě dvě naprosto odlišná alter ega, Huga a Jeremyho. Jáchym je učitelem na provinční vysoké škole, je nenapravitelný snílek, který se pro reálný život moc nehodí a raději utíká do knih, za rozmanitými příběhy, dálkami a dobrodružstvím. Zpočátku mi jeho nekonformita imponovala jako nevídané zpestření, ale čím déle jsem četla, tím víc jsem jeho nepraktičnost začala nesnášet. Ale určitě - vedle místního koloritu a zajímavých reálií z Ruska – je právě jeho postava největší devízou knihy.

Komu doporučit?

Těžko určit, komu by se tato nepříliš dlouhá kniha mohla zalíbit. Já vsázím na ty čtenáře, kteří mají nějaké vztah k Rusku, že jim autorka nabídne zas jiný pohled na tuto rozsáhlou zemi plnou protikladů. Příběh je logický, až teda na chování hlavního hrdiny, dobře a rychle se čte a má nečekanou pointu.

divoke leto jachyma sebka

Název: Divoké léto Jáchyma Šebka
Autor: Eva Bešťáková
Žánr: román
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 200
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/divoke-leto-jachyma-sebka/kniha/12864/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.


Literatura

Kniha dvou cest. Kterou z nich se vydat?

big kniha-dvou-cest-K0A-462265

Zkuste si představit, že máte svůj život zcela pod kontrolou. Máte životního partnera, dítě a práci. Najednou někam letíte v letadle, to letadlo se zřítí a vidíte přitom umír...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...