Život je dokonalý jen na sociálních sítích

Život je dokonalý jen na sociálních sítích

Tisk

zena kterou jsem byla perexKate Jonesová utíká před svou minulostí. Nesmí dovolit, aby jí jedna nešťastná náhoda nadále ničila život. Proto změní sobě i své dceři jméno a přestěhuje se na Parkview Road, ulici plnou nádherných nových domů.

 


Zde se spřátelí s dalšími ženami. Gisela je bohatá, oblíbená a obklopená milující rodinou, Sally má záviděníhodnou kariéru, která ji umožňuje cestovat po celém světě. Obě dvě na sociálních sítích zveřejňují fotografie, které jen potvrzují, že žijí dokonalý život. Jsou však fotografie na internetu odrazem skutečného života? A pokud ne, co se za nimi ukrývá?

Facebook versus skutečný život
Autorkou psychologického románu Žena, kterou jsem byla, je britská spisovatelka Kerry Fisher. Tu mohou čeští čtenáři znát díky její předešlé knize Mlčenlivé ženy.

Hlavním tématem její novinky jsou rozdíly mezi životem, jaký žijeme, a životem, jaký prezentujeme na sociálních sítích. Tenhle kontrast je zpracovaný poutavě a kreativně. Autorka nejdřív popíše fotografie, které hrdinky umístily na sociální síť, a pak nás obeznámí se situací, která vzniku fotky předcházela. A někdy je až absurdní, jak se dají věci překroutit, jen aby na internetu vypadaly dobře a aby bylo zdání dokonalého života zachováno.

Tajemství z minulosti, přátelství a láska
Kniha se věnuje také přátelství a lásce, tedy tomu, na čem skutečně záleží a co přetrvá i tehdy, kdy se začínají odhalovat nepříjemná tajemství z minulosti. Vztahy jsou vykreslené realisticky, takže se v nich občas objeví i negativní emoce jako žárlivost nebo hněv. Hrdinové se tím však nenechají ovládnout a snaží se soustředit hlavně na sebe a na to, co mohou změnit ve svém životě.

Příběh tak působí optimisticky a povzbudivě navzdory tomu, že to, čím hlavní hrdinky procházejí, často není veselé ani trochu. Konec je proto možná až přehnaně pozitivní, ale pořád uvěřitelný. Svým vyzněním se skvěle hodí ke zbytku příběhu a přispívá k tomu, že je Žena, kterou jsem byla příjemným oddechovým čtením.

zena kterou jsem byla

Žena, kterou jsem byla
Autorka: Kerry Fisher
Originální název: The Woman I Was Before
Překlad: Petra Klúfová-Štefová
Žánr: psychologický román
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 288
Hodnocení: 80%

Žena, kterou jsem byla
www.ikar.cz/#nase-knihy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé mít pevné a stabilní zázemí, říká Martin Chodúr

chodurZpěvák Martin Chodúr zazářil už před několika lety, ale faktem je, že zejména až v poslední době zažívá nevšední úspěch. Natáčí, skládá i textuje, koncertuje se svou kapelou MACH. Přitom je vidět a slyšet nejen na svých, ale i na velkých show dalších hvězd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Černá kniha: svět se drží na nohou díky příběhům
ImageV pořadí čtvrtý román Černá kniha tureckého nositele Nobelovy ceny Orhana Pamuka je – názvu navzdory – jeden z nejbarevnějších titulů, které jsem držela v ruce. Mistrovskou koláží lidských charakterů, osud...

Literatura

Petra Braunová: „V tričku desetiletého školáka je mi dobře.“
ImageOd dětství miluji knížky, ale nikdy jsem netoužila stát se spisovatelkou. O to zajímavější a lákavější je pro mě se se spisovatelem či spisovatelkou setkat. I když popravdě mám před nimi jako známými osobn...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...