Nebe v kleci - jak tenká je hranice mezi láskou a závislostí?

Nebe v kleci - jak tenká je hranice mezi láskou a závislostí?

Tisk

Nebe v kleci perexJohannes je malý chlapec, který žije se svými rodiči a babičkou ve Vídni. Je zrovna rok 1938, Hitler se svou propagandou se pomalu začíná dostávat k moci. Začíná se mluvit o nadřazené rase, Německé říši a válce. S těmito názory se Johaness setká poprvé ve škole, kde se učí o tom, že Německo bylo vždy nadřazené a brzy si zase podrobí svět. Jemu se to jako malému chlapci velmi líbí, všechno vidí jako úžasné dobrodružství a sní o tom, že vstoupí do armády a bude bojovat. Závidí starším klukům, že mohou jít do války a chce být „hrdina“ jako oni. Chce, aby byl na něj vůdce hrdý a on pomohl své zemi.

 

Tak jako se dozvídá o tom, že německá rasa je nadřazená všem ostatním, dozvídá se i o té druhé, na opačné straně spektra. A to o rase židovské, která ani není považována za rasu, protože Židé jsou pro nacisty méně než lidé. Dokonce méně než psi. Všechno, co se z této propagandy dozvídá, bere za pravdivé a nepodrobuje to žádné kritice. Proto je velmi rozčarovaný, že jeho nadšení a lásku k říši ani v nejmenším nesdílejí jeho rodiče. Hlavně otec. Hned ze začátku ho upozorňuje na nesmyslnost a krutost války, na to, že nic z propagandy není pravda a všechno je uměle vytvořené a poskládané tak, aby to vyhovovalo režimu. Snaží se Johannesovi oponovat, ale brzy zjistí, že to smysl nemá.

IMG 20200419 180806

Jednoho dne si Johannes povšimne, že se matka začne chovat podivně a taky má pocit, že v pokoji nad ním někdo je. Slyší tam zvuky, ačkoliv je sám doma. Když potom objeví tajnou příčku a za ní se ukrývající židovskou dívku Elsu, dost to s ním otřese. Bere totiž Židy jako úhlavní nepřátele říše a nechápe, proč jí jeho rodiče pomáhají místo toho, aby ji vydali. Po nějaké době ovšem jeho odpor přeroste ve zvědavost a nakonec v lásku. Jak se vyrovná s citem, který naprosto popírá to, čemu doposud věřil???

O autorce:

Christine Leunens se narodila v Hartfordu v Connecticutu italské matce a belgickému otci. Financovala svou studii a rané psaní modelováním v Evropě a stala se tváří Givenchy, Paco Rabanne, Niny Ricci, Pierra Balmaina a Sonie Rykiel, působících v televizních reklamách jako Mercedes Benz, Suzuki a House of Fraser. V roce 2005 získala titul Master of Liberal Arts v angličtině a americké literatuře a jazyce na Harvardově univerzitě a v roce 2012 PhD na Victoria University ve Wellingtonu. Její debutový román Primordial Soup, publikovaná ve Velké Británii v roce 1999, byla kritickým úspěchem a získala chválu The Times, The Sunday Times, The Independent a Publishers Weekly. Jejím nejznámějším románem se stal román Nebe v kleci, který se od svého prvního vydání v roce 2004 byl mezinárodním bestsellerem, přeloženým do více než dvaceti jazyků.

Nebe v kleci 450

Postupem času byl upraven pro jeviště a film. Herní adaptace, kterou napsal Desirée Gezentzvey a režíroval Andrew Foster, měla světovou premiéru v divadle Circa, Wellington v roce 2017. Režisér Taika Waititi udělal filmovou adaptaci, film Jojo Rabbit , která vyhrála cenu People's Choice Award na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2019, byl v roce 2020 nominován na dva Zlaté glóby, šest Baftas a šest Oscarů, včetně Best Film. Nakonec vyhrál cenu WGA Award, cenu BAFTA a Oscara za nejlépe adaptovaný scénář.
Christine v současné době žije se svou rodinou na Novém Zélandu a právě dokončila historický román.

Ukázka z knihy:

Devatenáctého dubna, den před narozeninami Adolfa Hitlera, mě přijali do Jungvolk, což byla obdoba, nebo spíš součást, mládežnické organizace Hitlerjungend, určená mladším dětem. Rodiče o tom nerozhodovali, členství bylo povinné. Máma se snažila otce uklidňovat například tím, že když jsem jedináček, tak mi jen prospěje dostat se častěji ven a mezi jiné děti. Připomínala mu, že v katolických spolcích se mládež taky učí používat zbraně a střílet na terč, a že to přece není jako za světové války a že mě neposílají k Verdunu. Viděl jsem jí ve tváři, že se jí v nové uniformě líbím, i když nahlas to nepřiznala. Trošku mi upravila límec hnědé košile a šátek a láskyplně mě popotáhla za uši. Táta sotva zvedl hlavu od kávy a letmo pokývl, a já se nemohl ubránit pocitu, že i kdybych právě odcházel do největší války všech válek, asi by ho to nedojalo o nic víc.

Nebe v kleci

Nebe v kleci

Autor: Christine Leunens

Překlad: Ina Leckie

Žánr: beletrie

Vydáno: 2020

Stran: 318

Vydalo nakladatelství: JOTA s.r.o.

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

tajemny rytir 200Dlouhé tři roky jsme si museli počkat na pokračování grafického románu z univerza Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina. Prequel k událostem známým z knih a seriálu vyšel v říjnu pod taktovkou nakladatelství Omega a nese název Taje...


Literatura

Nech mě jít vstříc smrti…

nech me jit 200Nakladatelství Domino vydalo před pár dny zajímavý román s názvem Nech mě jít od oceňovaného britského autora Edwarda Docx. Ač se jedná o čtení o smrti, kapesníky byste potřebovat neměli.

 

...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...