Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

Tisk

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

 

 

Předlohou pro tuto knihu je dílo z roku 1894 s názvem Kuchařská kniha čili důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Toto dílo mělo přes 1000 stran a z toho vzniklo zkrácené Čtení z Kuchařské knihy M. B. Svobodové doplněné poučnými citáty. Marie B. Svobodová se však nedočkala žádného uznání ani známosti – dodnes není známé její datum narození a neexistují ani její fotografie. Její slova však mají velkou váhu, o čemž je přesvědčen i náš michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise, jeden z autorů předmluvy.

Za touto knihou stojí Ljuba Vašáková, která spolupracovala také s Ninou Porvaan Smetanovou, zakladatelkou Muzea gastronomie. Pracovala s knihou z roku 1894, vybrala z ní ty nejzajímavější pasáže, které doplnila aktuálními poznámkami.

Moc se mi líbí celkové vyznění knihy – má formát klasických velkých kuchařek, přebal, ze kterého dýchají staré časy a tomu odpovídající typografii. Stránky jsou plné textu rozděleného do sloupců, ale přesto je vše pěkné a hlavně přehledné. Součástí knihy je také malá obrázková příloha zaměřená především na Muzeum gastronomie plná krásných dobových obrázků. Co ji velmi kazí je ten poslední v podobě reklamy na vepřové sádlo – to si mohli tvůrci knihy opravdu odpustit.

Kniha je rozdělena na několik kapitol a najdete v ní skoro vše, co vás napadne. Začátek knihy je poučný a nazvaný Než do kuchyně vstoupíme a Bez čeho se v kuchyni neobejdeme a pak už jde o přehlídku surovin plnou receptů. Najdete zde mléko, vejce, tuky, máslo, sádlo, olej, ochucování pokrmů, ocet, koření a kořenění pokrmů, vývary a polévky, maso, ryby, omáčky, obiloviny, moučníky, ovoce, zelenina, luštěniny, houby, nápoje a mnohem více. V závěru je velmi zajímavá kapitola Zbytky v kuchyni plně podporující dnešní trend zero waste a také Dodatek důležitý především pro restaurační provozy, protože je věnován sestavování jídelního lístku, stanovování porcí, kombinování, servírování a podobně. Závěr je věnován vysvětlivkám, kde nechybí ani nákresy s popisem názvů masa jednotlivých zvířat.

kucharska skola2

Kuchařská škola Marie B. Svobodové rozhodně není beletrií, se kterou byste se zachumlali pod deku, určitě není ani dobré přečíst ji na jeden zátah. Buď je vhodné číst ji po částech, nebo do ní v ideálním případě nahlížet, když je to zrovna potřeba. Dozvíte se jak spoustu základních věcí, tak i různé zajímavosti, které jste třeba nevěděli. A věřím, že vás nějaké pokrmy i překvapí, například želví polévka nebo recept na smažený meloun.

V mé knihovně bude mít tato kniha opravdu čestné místo a jsem si jistá, že se k ní budu často vracet. Obsahuje opravdu spoustu informací a jsem moc ráda, že jí Ljuba Vašáková věnovala svůj čas a nakladatelství ji vydalo. Už totiž chápu, proč ji Olda Sahajdák zdůrazňuje ve svých rozhovorech a věřím, že bude skvělým dárkem pro začínající hospodyňky nebo budoucí šéfkuchaře.

kucharska skola

Kuchařská škola Marie B. Svobodové
Autor: Ljuba Vašáková
Žánr: naučná, hobby, kuchařky
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 416
Hodnocení: 95 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/34724018/kucharska-skola-marie-b-svobodove/


 
Banner

Přihlášení



Dokázali uniknout rozpojení. To ale neznamená, že mají vyhráno

Connor, Risa a Lev jsou teenageři, kterým se podařilo uniknout rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla udělat zdroje náhradních orgánů pro vyvolené. To, že díky náhodám dokázali přežít, ale neznamená, že je čeká šťastná a poklidná budoucnost, právě naopak. To nejtěžší mají teprve před sebou.


YOLI

Rozhovory, které jsou dveřmi k pochopení jinakosti

Kniha z pera Filipa Titlbacha, českého novináře, přibližuje skrze osobní rozhovory životy queer lidí žijících v českém prostoru. Filip Titlbach představil světu nejen soubor třinácti příběhů, ale hlavně soubor sedmnácti důležitých osobností, včetně jeho samotného. Skrze jejich odpovědi předkládá téma čtenářům hned z několika pohledů. O tématech queer komunity mluví zástupci z řad aktivistů, akademické obce a dokonce církve.


N media
Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Nasycen: „S kůží na trh“

nasycen 200„Prostě moje baskytara stála už hrozně moc dlouho opřená v koutě a já navíc dostal chuť sníst zase s kapelou pár baget na nočních pumpách.“ Komentuje s nadsázkou svůj návrat k aktivnímu hudebnímu životu a znovuvzkříšené pražské kapely

Hledat

Nalaďte se na jaro plánováním vyvýšených záhonů nejen na balkoně

Vyvýšené záhony na balkoně je název poslední novinky, která vyšla v nakladatelství Kazda. Dozvíte se v ní jak na bohatou úrodu nejen na malém prostoru.


Čtěte také...

Sáhněte po severské krimi ze severu Čech a nebudete litovat

sestra smrt 200V nakladatelství Host vyšla kniha Sestra smrt Daniela Petra s lákavým a líbivým podtitulem „severská krimi ze severu Čech“, který se ukázal jako pravdivý.

 

...

Literatura

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola ...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestro...