Jak na Biodynamické zahradničení

Jak na Biodynamické zahradničení

Tisk

biodynamicke zahradniceni 200V Knižním klubu nedávno vyšla moc pěkná kniha autora Montyho Waldina s názvem Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře. Nečekejte recepty na nějaká zaklínadla ani různé čáry, ale naopak knihu plnou velmi zajímavých informací a názorných fotografií.

 

Biodynamika je jednoduchý způsob péče o půdu využívající napojení na sezonní cykly a rytmus přírody. Jde tak o udržitelný způsob pěstování chutné a kvalitní potravy prospěšné pro naše tělo. Mezi hodnoty biodynamiky patří například ekologicky šetrné zahradničení, zdravá půda nebo soběstačnost.  Počátky biodynamiky sahají do začátků 20. let 20. století a za zakladatele je považován farmář Rudolf Steiner.
Kniha je rozdělena na tři základní sekce – Ekologicky šetrné postupy, Biodynamický přístup a Kalendář biodynamické zahrady. První část obsahuje různé obecné rady například o semenech rostlin, kompostu nebo správné zálivce a měl by si ji přečíst každý domácí pěstitel. Druhá kapitola už je zaměřena na biodynamický přístup a seznamuje čtenáře především s devíti základními biodynamickými preparáty, mezi které patří například Rohový hnůj 500 nebo Přesličkový preparát 508. Kromě názorných a srozumitelných návodů na výrobu lze najdete i tipy na skladování a další rady.
Závěrečná kapitola je nejobsáhlejší a rozděluje plodiny podle potřeb rostlin a podle dní, kdy by se měly sadit. Jedná se o dny kořenové, květové, listové a plodové. U každé rostliny najdou čtenáři informace o stanovišti a přípravě půdy, setí a výsadbě, běžné péči, sklizni a skladování a také řešení problémů. Tato část je skvělá a může sloužit jako cenná nápověda, takový herbář s bonusem.
Kniha Biodynamické zahradničení je napsána velmi čtivým stylem, rozhodně nejde jen o nějaké nudné fráze a popisy. Vše je pěkně popsáno, vyzařuje z toho láska k přírodě a navíc je to takové lidské („Když do kompostu přidáte malý kbelík kravské mrvy, kompost bude mít „sílu jako kráva.“). Výtku si zaslouží typografie – malé písmo ještě není na závadu, ale to, že je občas provedeno na velmi tmavém podkladu, to stojí za pováženou. Pochvalu naopak zasluhují fotografie, kterých je strašně moc, jsou kvalitní a názorné.
Záleží na každém, co se rozhodne si z knihy odnést. Nikdo neříká, že se musí okamžitě vším začít řídit, ale minimálně může být zajímavé něco vyzkoušet nebo vědět, o co jde. Já jsem velmi ráda, že jsem měla možnost podívat se pod pokličku tomuto oboru a až budu mít doma přebytky zvířecích lebek, možná si nějaký preparát také udělám.

biodynamicke zahradniceni

Monty Waldin je autorem knih o víně se specializací na ekologické zemědělství, který založil biodynamické vinohrady jak v Evropě, tak v Severní Americe. Je autorem několika knih hlavně o víně (Monty Waldin's Best Biodynamic Wines, Biodynamic Wines) a přispívá do rozhlasových a televizních pořadů BBC a také například do novinn The Independent, The Evening Standard nebo The Daily Mail. Navíc píše do publikací zabývajících se vínem, cestováním a životním prostředím.

Biodynamické zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře
Autor: Monty Waldin

Žánr: naučná
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s hvězdou Henry Lee Festu Mickem Harveyem

mick harvey 200Na Henry Lee Festu, který se koná 27. září v brněnské Zbrojovce, se představí Australan Mick Harvey. Je zakladatelem skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, proto se v tomto rozhovoru mimo jiné dozvíte něco i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zítra přijde Olah je vítězný román 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu

Zítra přijde OlahČeský autor Martin Sichinger má na kontě již několik úspěšných knih. Jednou z dalších je Zítra přijde Olah, která se stala vítězným románem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Je to kvalitní čtení zkušeného auto...


Literatura

Lapeni ve spárech organizovaného zločinu

andaluskypritel perexS očekáváním jsem otevřela román Andaluský přítel. Anotace slibovala strhující čtení, dechberoucí děj, akčnost. Příběh opravdu potvrdil slova upoutávky. Alexander Södeberg spustil od prvních strá...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

Jaký je styl mediálních dialogů?

styl-medialnich-dialogu 200Rozmluvy s nejrůznějšími osobnostmi, někdy průduchovitě našlehanými celebritami, někdy opravdovými odborníky, slýcháme z rozhlasových vln i televizních obrazovek každodenně. A jistě si každý posluchač mohl povšimnou...