Dája Šimíčková natočila album Potichoučku a chystá několik koncertů

Dája Šimíčková natočila album Potichoučku a chystá několik koncertů

Tisk

Potichoucku200Toto nové album (vydavatelství Galén) nabízí čtrnáct starých a osvědčených swingových kousků ve vytříbeném pojetí Dáji Šimíčkové a Shadde Yadda, formace interpretující raně swingovou hudbu v rozmezí dvacátých až čtyřicátých let minulého století. A stejnojmenný je i název blížících se koncertů, na němž spolu s dalšími nestárnoucími hity zlaté éry českého swingu většina těchto písní zazní.

 

Členové kapely prošli množstvím špičkových ansámblů, přičemž v řadě z nich se také společně setkali (Originální Pražský Synkopický Orchestr, Melody Makers Ondřeje Havelky, Orchestr Sester Havelkových, Prime Time Voice aj.). Na albu se kromě současných kmenových hráčů - Davida Fárka (sax), Jiřího Kováře (kytara, ukulele) a Jaroslava Šimíčka (kontrabas) objevují také hosté z řad hudebních přátel či kolegů: zpěváci Ondřej Havelka a Přemysl Rut, jazzový houslista Martin Zbrožek, saxofonista Jan Štolba, kytarista Petr Tichý nebo vokální trio Prime Time Voice a mnozí další. Společným jmenovatelem rozličných písní alba i koncertu je poezie běžného života a všedních věcí, prostupující působivými, mnohdy až výjimečně zdařilými texty vybraných českých autorů.

Název je inspirován jedním z hitů českého prvorepublikového hitmakera Václava Pokorného (Říkej mi to potichoučku), zároveň naznačuje komorní provedení původně bigbandových kusů, které s úspěchem odolávají času i proměnám vkusu a které v tomto křehkém provedení vyznívají neobyčejně působivě. Autenticitu kapely dotváří a umocňuje přesvědčivý dobový projev i jemný humor zpěvačky Dáji Šimíčkové spolu se skvělými výkony Davida Fárka, Jiřího Kováře a Jaroslava Šimíčka - instrumentalistů, stojících po jejím boku.

Kapelu čekají hned tři křty

Kapela album pokřtí hned třikrát -poprvé v Praze 13/11 od 19 hodin v Divadle U Valšů, kde bude milým hostem večera muž mnoha umů a profesí, zpěvák, klavírista, režisér, herec, spisovatel-esejista, básník, dramatik, redaktor-publicista, divadelní pedagog a spřízněná duše ansámblu, Přemysl Rut, který zde bude také jeho 'kmotrem'.

Podruhé v 20/11 v Příboře, v rodišti prvorepublikového skladatele Václava Pokorného, jehož tvorba byla pro vznik alba Potichoučku velikou inspirací. A tam album pokřtí dcera slavného hitmakera a dvorního aranžéra R. A. Dvorského, paní Anna Pokorná - Mittnerová.

Třetího požehnání se album dočká hned následující den, 21/11, to pro změnu v rodišti zpěvačky, v Ostravě. Od 19.30 v ostravském rozhlasovém studiu i na vlnách Českého rozhlasu a jeho YouTube kanálu v přímém přenosu koncertu ze Studia 1, tedy z místa, kde před mnoha lety protagonistka kapely natočila v doprovodu Ostravského rozhlasového orchestru své první rozhlasové snímky.

potichoucku1

Křty nebudou vše

Trojici 'křestních' koncertů doprovodí několik dalších podzimních i adventních vystoupení se stejnojmenným názvem v Praze a okolí.

Dva adventní koncerty 19/12 -odpolední ve Villa Pellé od 16 hodin a večerní v Chodovské tvrzi od 20 hodin budou v letošním kalendářním roce asi těmi posledními.

K těm nejbližším naopak patří koncert 24/10 od 19.30 ve Zvoli u Prahy v místním Polydomě.

Potichoucku -titulka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sucho tvoří z lidí vodní zombie

Sucho 100Část Ameriky se musí potýkat se suchem. Alespoň tedy ve stejnojmenné knize Neala Shustermana, která nedávno vyšla u nakladatelství Yoli. ...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...