40 LET nahoru po Schodišti

40 LET nahoru po Schodišti

Tisk

schodiste 200Ač bude ústřední postavě Schodiště v září 65 let, na důchod to věru nevypadá; to spíš na několikanásobnou oslavu. V roce 2023 je to 40 LET od položení základního stavebního kamene Nahoru po schodišti dolů bandu, alias dnešního Schodiště - a 40 let, co Doktor Krajíček zpívá Pytlíky ČSA. V červenci nastane výročí vůbec prvního koncertu na statku Bylochov 16.7. 1983.

 

"Svorně se domníváme, že si tato jubilea žádají nemalý mejdan," říká kytarista a manažer Ondřej Fencl. "Zatímco minulé tři sezóny jsme do lidí pumpovali novinkové album Kupředu, letos se jede v retrospektivním duchu. Od pravěkých dob Praporčice Hildegardy přes silné období na přelomu století a úspěšné "comebackové" CD Roztoky... až po současnost.

Oslavy kulatin akcentují listopadové koncerty (7. a 8.11.) v pražském Café v lese; mezi hosty se exkluzivně na několik písní objeví i staré sestava NPSDB (stabilní čtveřice Krajíček-Klíma-Horčík-Cihelka + Marek Brodský, Martin "Jaroušek" Roušar, Zdeněk Plášek) a také ex-bubenice Pája Táboříková. Vlastně všichni zásadní muzikanti, kteří kapelou prošli.

"Hmmm, čtyřicítka. Krásný věk! To žena teprve začíná zrát a zužitkovává nabyté zkušenosti " glosuje kapelník a baskytarista Vráťa Horčík. "Už ví co chce a současně dobře ví, co umí. Dokáže náležitě potěšit jak sebe, tak druhé, umí být vášnivá i citlivá, vážná i hravá, ví, kdy se do toho opřít, kdy ubrat... stačí se jí jen odevzdat a užívat si."

Za čtyři dekády existence odehrála kapela nazývaná dříve Nahoru po schodišti dolů band přes tisíc pět set koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.

Sil a chuti je stále dost, sedmihlavá smečka střílí od boku jednu pecku za druhou, mladé publikum v předních liniích hledišť si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena, Kupředu) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Karty jsou rozdaný, Ze zvyku, Dokonalá kost nebo Pytlíky ČSA. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět.

Z pilotního singlu Kupředu se stal vyžadovaný hit, kterým Schodiště uzavírá koncerty:

Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda. V posledních letech nastalo na koncertech vyvážení, většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.

Čtyři ze současných sedmi členů Doktor Krajíček, Vráťa Horčík, Vláďa Cihelka a Míra Klíma pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladší sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus „starého dobrého Schodiště“, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon). Během patnácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jako námořnická rodinka a vesele brázdí zdejší hudební „moře“.

schodiste1

SCHODIŠŤĚ: biografie

Kapela pravidelně koncertuje převážně v klubech a na festivalech po celé republice, za bezmála 40 let existence odehrála přes tisíc koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.

Definitivně to potvrdily desky Ukazovák nasliněnej (1997), Svinska Pržola (2001), později Mokrý prádlo (2005), po zkrácení původního názvu a omlazení sestavy pak CD Tanec (2007), live 2 DVD Chcete rokenrooool??! (nominované na DVD roku v anketě Žebřík), zásadní album plné písničkové živé vody Roztoky (2011), EP poloKruh (2016)... a především nedávný nářez Kupředu (2020).

Sil a chuti je v kapele pořád dost, možná proto, že už nemá přehnané ambice. Potvrzuje to i mladé publikum v předních liniích hledišť, které si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Ve 4 ráno nebo Pytlíky ČSA.

Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět. Žánrové rozpětí nabralo nových rozměrů, kdysi připisované škatulky jako hospodský šraml, reggae či ska už dávno nejsou určující. Skupina si s lehkostí bere z hudebních stylů vše, co jí přijde pod ruku, aby se nakonec vždy pokorně vrátila k písničce, ovšem oděné do pestrého kabátku, zahrané naplno, energicky, divoce… a především opatřené originálními texty akordeonisty a básníka Miroslava Klímy, jež Schodiště staví na roveň hudební složce. Lehce sarkastické, černě-humorné i dojemné, prožité či vymyšlené, brousící ve vodách všedních malostí i velikostí toho, co zrovna sami žijeme.

SCHODIŠŤĚ: sestava

Zpěvák Martin Doktor Krajíček (od roku 1983) – tvář kapely, frontman, zakládající člen Nahoru po schodišti dolů bandu a doživotní břímě Schodiště.
Saxofonista Vladimír Cihelka (od roku 1985), baskytarista Vratislav Horčík (od roku 1986), harmonikář Miroslav Klíma (od roku 1987) – tvůrčí jádro od počátků NPSDB.
Klarinetista Jaromír Linhart (od roku 2005) – staronová posila ze spřízněného Rudovousu.
Kytarista Ondřej Fencl (od roku 2007) – mladší krev, svěží vítr, nakopávač. Bez něj by Schodiště nebylo tím, čím je dnes. Bez něj by Schodiště nebylo vůbec.
Bubeník Jakub Homola (2008, pak znovu od roku 2014) – nepochybně nejlepší bubeník, kterého kdy Schodiště mělo. Rytmická i energetická pojistka kapely.

Schodiste2

CD KUPŘEDU (2020)... sklízí zasloužené ovace:

Na albu nenajdeme slabého místa, mnohé písně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kapela dosud stvořila. Pozitivní energie a chuť hrát je tu až hmatatelná," píše například Musicserver.

"Pokud vám bylo Schodiště sympatické a ztratili jste ho ze zřetele, je deska Kupředu velmi dobrý důvod, proč navázat na staré avantýry," dodává novinářský matador Radek Diestler.

Ač frontman Doktor Krajíček oslavil v září třiašedesát a kapela osmaatřicet, na důchod to nevypadá. Naopak, nové CD je možná nejsvižnější a nejeenergičtější v historie Schodiště.

A jak naznačují pochvalné (nejen) recenzentské ohlasy, padá na úrodnou půdu.

"Texty hudbu smysluplně provázejí a někdy i nesou. Klíma je básník, témata uchopil srozumitelně, současně jim s radostí a uměleckým zadostiučiněním vtiskl básnivost a neopomněl v nich tu a tam skrýt narážky a vtípky, které se zjeví až při opakovaném poslechu," komentuje desku další žurnalistická legenda Jaroslav Špulák z Práva.

Hudebně se Schodiště částečně vrátilo k vlastním kořenům, kdy v písních dominovaly melodické linky akordeonu a klarinetu. K těm pak jako kontrast stojí kytarové a rytmicky hutné rify podpořené saxofonem. Pro zpestření se v některých pasážích, tak jako na koncertech, objeví zvuky ze sampleru, které se vhodně doplňují s akustickými nástroji.

"Cílem bylo přenést ve studiu do nahrávek všechno to, co dělá Schodiště Schodištěm," dodává kapelník Horčík. "A pak také vše podřídit nemilosrdnému pravidlu, že totiž základem je písnička, která musí fungovat i bez složitých aranží".

Obsahově, tedy textově se autoři písní (především akordeonista a básník Miroslav Klíma) zaměřili sami na sebe, pozvolna stárnoucí chlapíky a na věci a situace, které kolem sebe pozorují, vnímají a ke kterým se vyjadřují; leckdy naštvaně, někdy ironicky, jindy poeticky.

SCHODIŠTE 40 LET TOUR:
3.6. Třebíč, Zámostí, 15:00
6.6. Ústí nad Orlicí, Město v pohybu, 21:00
10.6. Dobříš, soukromá akce
17.6. Chomutov, Otevřeno, 16:30
21.6. Klatovy, nádvoří jezuitské koleje (+ V. Koubek), 19:00
22.6. Kolín, zahrádka před MSD
23.6. Prachovské skály, chata Prachov, Turbáza jede
1.7. Krchleby u Staňkova
7.7. Nové Hrady (JČ), festival, 20:00
15.7. CHOTĚMICE, Vesnický klub V.Koubka - 40 let od prvního koncertu
9.8. Havlíčkův Brod, náměstí
12.8. Všetice, Krásný ztráty, 22:30
19.8. Slaný, Rock na Valníku, odpol.
19.8. Fryšták u Zlína, Fryštácký nová svět, 23:00
1.9. Praha, Letní Letná
9.9. Týn nad Vltavou, Čihovice fest, 21:00
30.9. Kutná Hora, Svatováclavské slavnosti, odpol.
10.10. Hradec Králové, divadlo Drak
7.11. 40 LET SCHODIŠTĚ - Praha, Café v lese
8.11. 40 LET SCHODIŠŤĚ - Praha, Café v lese

Více informací: www.schodiste.org nebo na https://www.facebook.com/schodisteKupredu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Čokoládové kousky štěstí

kousky200Už jste přemýšleli nad tím, jak strávíte podzim života? U knih, které čekaly dlouhá léta na přečtení? Budete zvelebovat zahrádku? Hlídat vnoučata či pravnoučata? A má někdo z vás v plánu odjet na Fidži a pustit se do výroby vlastní čokolády?

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Jak se měnila typografie filmových titulků

Málokdy si to plně uvědotitulky 200mujeme, ale téměř každý film - nejen český - začíná nějak řešenými úvodními titulky (nejedná se tedy o podtitulky provázející zahraniční filmy, ponechané v původním znění). Díky úvodním nápisům se dovíme, jak se film nazýv...