Klášterky se v roce 2023 inspirují Vídní

Klášterky se v roce 2023 inspirují Vídní

Tisk

klasterky 200Festival Klášterní hudební slavnosti se v příštím roce odehraje na vlně noblesy, lehkosti, kavárenské atmosféry, valčíku a oslavy života. V předvánočním čase láká na čtyři vybrané koncerty z celkových patnácti, které se uskuteční od 10. června do 6. října 2023.

 

„Malá Vídeň, tak je od 19. století přezdíváno domovskému městu našeho festivalu Šumperku. Bylo tedy nasnadě tuto skutečnost promítnout i do dramaturgie některého ročníku. Kromě koncertů se téma projeví i v doprovodném programu. Spojení je to velmi slibné a věříme, že bude diváky bavit,“ prozrazuje a doufá ředitel festivalu Roman Janků.

Zcela záměrně otevře 17. ročník Klášterek 10. června příštího roku v Šumperku český operní pěvec Adam Plachetka. Jeho koncert „Molieri“ s Czech Ensemble Baroque Orchestra bude věnován výročí 150 let od narození šumperského rodáka Leo Slezaka, ve své době slavného tenoristy, sólisty Vídeňské státní opery i Metropolitní opery v New Yorku. Postavu tohoto znovuobjeveného umělce si festival připomene mimo jiné také přednáškou, výstavou a dalšími hudebními večery, jež poukážou na české pěvecké následovníky podobného věhlasu.

klasterky Plachetka

Vedle slavnostního zahájení festivalu lze od 9. prosince pořídit na www.klasterky.cz vstupenky i na další tři koncerty:

Mezi lákadla festivalu budou patřit Obrázky z výstavy M. P. Musorgského, které na nádvoří augustiniánského kláštera ve Šternberku přednese 29. června Philharmonia Octet. Do secesní Tančírny v Račím údolí se diváci vypraví 5. července za akordeonovým duem mladých, talentovaných hudebníků Duo Absoluto a 9. července zavítají do malebné Karlovy Studánky za kytaristou Lubomírem Brabcem.

klasterky PhilharmoniaOctet

Na příští rok festival připravuje vystoupení například sopranistky Olgy Jelínkové, kontratenoristy Vojtěcha Pelky, sopranistky Terezy Mátlové a Doležalova kvarteta, mezzosopranistky Evy Garajové, uslyšíme Andělské hlasy, PBTet či Pražský komorní orchestr.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.

Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury v roce 2022, a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

klasterky 1

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kdo rozumný by se nechal pobláznit vlastním terapeutem?“ ptá se Edna Nová

edna200Edna Nová vystudovala v Praze na UK obor sociální práce, absolvovala výcvik v krizové intervenci, porodila dvě děti a vydala dvě knihy: Ženy z Bohnic (Pointa) a Konec aneb začátek (Motto). Její život zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

King v komiksu aneb Temná věž 2: Dlouhá cesta domů

temna vez200Komiksové vydavatelství Crew vydalo koncem listopadu grafickou verzi vysoce ceněné knižní série Stephena Kinga Temná věž, konkrétně druhý díl s podtitulem Dlouhá cesta domů. Od originálních knih se v tomto epickém příběhu odkloníme a je na pováž...

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

Střihoruký Edward je dokonalá klasika

strihoruky edwardStřihoruký Edward (1990) je dokonalá klasika. Johnny Depp si ve filmu vystřihl roli mechanického nekňuby, nad kterým se ustrne nejeden člověk a zvlhne nejedno oko. Mohl být šermí...