Tomáš Průša přichází s debutovou deskou Černá a bílá

Tomáš Průša přichází s debutovou deskou Černá a bílá

Tisk

cerna a bila200Aktuální finalista festivalové přehlídky Blues Alive Aperitiv 2022 vydává, po několika EP, debutové album s názvem Černá a bílá, na které si přizval řadu velmi zvučných muzikantských jmen. Na albu je 10 skladeb, kde je Tomáš autorem textů i hudby. Křest proběhne 30. 5. 2022 v Malostranské besedě v Praze.

 

 

Kromě skvělé kapely ve složení Jan Sládek - kytary, Michael Nosek - bicí, Jan Neruda - basa a Ondřej Kříž - klávesy, harmonika, se na nahrávce desky objevili muzikanti z okolí kapely Druhá tráva: Luboš Malina - banjo, Josef Malina - housle a Luboš Novotný - dobro. Tomášův zpěv skvěle doplnila Jana Zenáhlíková a to zejména v titulním duetu Černá a bílá. Známý pražský DJ Mr. Ultrafino alias Daryl Baalki se pak postaral o zcela nečekaný remix skladby Váhám.

Tahle deska vznikla vlastně díky karanténě a nemožnosti hrát před publikem,“ říká Tomáš Průša a dodává: „Natočili jsme s Honzou Sládkem hrubá dema a řekli si, že to půjde. Tu desku jsem ale chtěl dělat s producentem, který by nám pomohl nejen se zvukem, ale i s celkovým výrazem písniček. Volba padla na Mishana Pajdiaka, který stojí za produkcí skupin jako Alvik, Divá Bára, Mirek Kemel nebo Pavol Hammel a další.“

Na desce se představují osobité texty zabalené do pestrého hudebního materiálu. Najdeme tam rockový sound stejně jako tradiční blues, ale i skladby s nádechem jazzu nebo country. První ryze rockový singl Geronimo vyšel už 29. 4. na všech digitálních platformách a je podpořen i výrazným lyric videem.

„Vůbec by mne nenapadlo, s kým se díky téhle desce hudebně potkám. Ať už jde o muzikanty, nebo lidi ze studia, tak co jméno, to dneska pojem, ne-li přímo legenda,” dodává Tomáš Průša ke skladbě spolupracovníků, kteří se na desce podíleli.

Deska vznikala ve studiu Sono za dohledu Milana Cimfeho a Adama Karlíka. Následný mix a mastering už měl plně v ruce Mishan Pajdiak.

cerna a bila

Tomáš Průša - BIO

Tomáš je zpěvák a písničkář, který píše už od mládí. Začínal jako čistokrevný folkař, ale postupem času jeho hudbu ovlivnily i další žánry jako rock, blues, nebo country. V roce 2022 se stal finalistou prestižní mezinárodní soutěže Blues Alive Aperitiv.

První veřejné vystoupení a nahrávky absolvoval s folkovým triem M.A.T.A v roce 1993. Nicméně pak se téměř dvacet let hudbě vůbec nevěnoval. Až v roce 2013 vznikl comebackový projekt Rock Folk People, se kterým vydal i stejnojmenné EP. V roce 2016 následovalo EP projektu Andband. V roce 2020 vydal už jako Tomáš Průša Band zatím poslední EP, které sklidilo pozitivní recenze titulů jako Headliner nebo Music Server.

cerna a bila prusa


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Holub: Lenošení jsem dovedl k dokonalosti!

proste200Přinášíme rozhovor se spisovatelem na žánrovém pomezí - Jiřím Holubem.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Daredevil: Muž beze strachu 4 aneb pecka peckovitá

daredevil200Ponuře temný příběh Daredevila pokračuje ve čtvrté knize Muže beze strachu. Brian Michael Bendis a Alex Maleev nám na zlatém podnosu přináší poslední část této ságy.

Divadlo

Životní příběh Jiřího Plannera, který začínal kdysi v Semaforu, je hlavně o něčem

planner perexKniha Planner Story přibližuje osobnost Jiřího Plannera, který sice už dávno není hvězdou, ale má neskutečný tah. Už jako provozní šéf známého pražského divadla prošel neskutečnou spoustu dobrodružství, zážitků a ...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...