15. ročník festivalu Groove Brno zve na americké hvězdy funku Lettuce a Tower of Power

15. ročník festivalu Groove Brno zve na americké hvězdy funku Lettuce a Tower of Power

Tisk

groove 200Rok 2022 je pro festival Groove Brno obdobím oslav patnácti let působení. K narozeninám naděluje svým fanouškům první hvězdy letošního programu. Sály Metro Music Baru a Sono Centra rozhýbe funková a soulová hudba více než půlstoletí vystupujícího oaklandského ansámblu Tower of Power, newyorských Spyro Gyra a na Grammy nominované bostonské kapely Lettuce.


„Za patnáct let jsme měli tu čest stát se koncertní destinací nejedné star. Každoročně se nám podařilo několik republikových premiér jako třeba Dirty Loops, Judith Hill nebo Kennedy Administration. Troufám si říct, že jsme jediný tuzemský festival věnující se výhradně funku a soulu. Energie muzikantů a jejich fanoušků nás motivuje ke stále lepším výkonům i přes bezútěšné poslední dva roky. Jsme připraveni roztancovávat kluby třeba i příštích patnáct let,” ohlíží se za historií festivalu jeho ředitel Josef Buchta.

Sono Centrum se 9. listopadu otřese salvami tónů dechových nástrojů skupin Tower of Power a Spyro Gyra. Tower of Power se za svou více než padesátiletou kariéru stali nejen světovými legendami žánru, ale také uznávanými občany domácího Oaklandu. Místní radnice dokonce vyhlásila 31. květen dnem tohoto historicky významného tělesa. Dechová sekce formace hrála na studiových počinech Aerosmith, Erica Claptona, Eltona Johna nebo Santany. Newyorský kvintet Spyro Gyra na koncert přiváží materiál z jejich více než třiceti alb, z nichž mnohá získala titul platinových a zlatých desek.

groove Tower of Power

Členové Lettuce spolupracovali s Lady Gaga či Britney Spears. Skupina, založená na půdě největší nezávislé školy soudobé hudby na světě Berklee College of Music, má na svém kontě kromě nedávné nominace na Grammy také umístění na první příčce žebříčků prestižního amerického časopisu Billboard nebo platformy iTunes. Jejich vystoupení v Metro Music Baru 8. října pro ně bude českou premiérou. 

Pod taktovkou Groove Brno v minulosti navštívila Brno více než desítka držitelů ocenění Grammy. Město rozezněl také jeden z nejbližších spoluhráčů Jamese Browna a Prince saxofonista Maceo Parker. Řada z umělců na festivalu zažila svou tuzemskou či alespoň regionální premiéru. Program v minulosti nestál pouze na zahraničních jménech, zval i tuzemské špičky od B-Side Bandu s Vojtěchem Dykem nebo Ochepovsky Projectu až po Melody Makers Ondřeje Havelky.

groove Lettuce

Do konce roku chystá Groove Brno dalších osm výjimečných koncertů, program bude postupně zveřejňován. Vstupenky na festival zakoupíte v prodejní síti GoOut či na kamenných pobočkách Turistického Informačního Centra Brno.

Projekt probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Zdroj foto: archiv Tower of Power, Jay Sansone, Human Being Media 2

Více informací:

Facebook událost 8. 10. 2022 Lettuce: https://fb.me/e/1ar3nWgwd
Facebook událost 9. 11. 2022 Tower of Power & Spyro Gyra: https://fb.me/e/1iWuYKbOd

Web: https://www.groovebrno.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/groovebrno/
Instagram: https://www.instagram.com/groove_brno/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jakub Malovaný: Posedlost rozhovory vyústila v knihu

rozhovory jakub malovanyJméno Jakuba Malovaného většině z vás v tuto chvíli pravděpodobně nic neříká. Měli byste to napravit, obzvlášť pokud jste fandy Tří sester, Daniela Landy, Richarda Krajča nebo t...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...