SOČR s nadějí a odhodláním

SOČR s nadějí a odhodláním

Tisk

socr 200Právě těmito slovy lze asi nejlépe charakterizovat pocity i plány, s nimiž rozhlasoví symfonikové vyhlížejí koncertní sezonu 2021/22. SOČR dnes představil atraktivní program i pestrou škálu hostujících interpretů, mezi nimiž figurují např. rezidenční umělkyně sezony, klavíristka Gabriela Montero, klarinetista Kari Kriikku, houslisté Leila Josefowicz a Sergej Chačatrjan nebo cellista Alban Gerhardt. Ve světových premiérách uvede orchestr skladby Ondřeje Štochla, Zbyňka Matějů či Jany Vörösové a tradičně zamíří i do mezižánrového prostoru, kupříkladu s ikonou současného jazzu, americkým klavíristou Bradem Mehldauem nebo v muzikálovém projektu s basbarytonistou Adamem Plachetkou.

Ke slavnostnímu zahájení sezony pozvedne šéfdirigent a umělecký ředitel Alexander Liebreich taktovku v pátek 1. října ve Dvořákově síni. Gabriela Montero tady provede Čajkovského Koncert b moll, čeká nás i Dvořákův Othello a Stravinského Svěcení jara.

Další koncerty jsou uspořádány do tří cyklů. Tradiční řada R – Klasika v Rudolfinu nabídne opětovné shledání s dirigentem Petrem Popelkou (R1), který zanechal vynikající dojem při svém prvním angažmá u SOČRu v lednu 2021 a od sezony 2022/23 stane v čele orchestru jako jeho nový šéfdirigent a umělecký ředitel. Vrátí se i špičkový arménský houslista Sergej Chačatrjan, tentokrát s Brahmsovým Koncertem D dur (R2). Rumunský dirigent Ion Marin připomene Vídeň a s ní rytmus valčíku (R3), Jan Kučera nabídne půvabnou hudbu Oskara Nedbala (R4). Připraven je pohádkový večer novozélandské dirigentky Holly Mathieson (R5) a velký prostor dostane také harfa francouzského virtuosa Xaviera de Maistre (R6). 

socr 1 Chacatrjan

Báječní interpreti se sejdou k provedení Brahmsova Německého requiem pod taktovkou šéfdirigenta Liebreicha (R7). Gabriela Montero přicestuje znovu v únoru a přednese koncerty Mozarta a Šostakoviče (R8). Spektakulární podívanou slibuje vystoupení jednoho z nejlepších světových hráčů na bicí nástroje Alexeje Gerassimeze (R9). Pěvci nejvyšších kvalit přijali pozvání ke koncertnímu provedení prvního dějství Wagnerovy opery Valkýra (R10). Tři věty o přijetí od Ondřeje Štochla se sólovým klarinetem věhlasného Kariho Kriikku z Finska vyslechneme ve světové premiéře na dubnovém koncertu s estonským dirigentem Olari Eltsem (R11). Monumentální Faustovskou symfonii nastuduje hlavní hostující dirigent SOČRu Marek Šedivý (R12). A hvězdná americká houslistka Leila Josefowicz nás navštíví v samém závěru sezony (R13).

Řadu K - Komorní tvoří pět večerů v Anežském klášteře. Své mistrovství tady s podporou dirigenta Roberta Kružíka předvedou laureáti soutěže Concertino Praga, houslista Daniel Matejča a ruský klavírista Vsevolod Zavidov (K1). Jitka Hosprová, doufejme, konečně rozezní svou violu v již dvakrát plánované světové premiéře koncertu Virus od Zbyňka Matějů (K2). Předvánoční koncert prosvítí umění houslistky Olgy Šroubkové, trumpetisty SOČRu Marka Vajo i Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu, který přednese ve světové premiéře skladbu Jany Vöröšové Chlapeček a Dálka (K3). Francouzský esprit slibuje koncert Marka Šedivého, houslistky Martiny Bačové a hobojisty rozhlasových symfoniků Zdeňka Ryse (K4). Závěrečný večer je zadán pro koncertního mistra Vlastimila Kobrleho, vedoucího druhých houslí Davida Pokorného a jejich dialog na pozadí Čtvera ročních dob (K5). 

SOCR Liebreich

Zcela osobité projekty pak přinese řada N – Nové horizonty. Těšte se na unikátní propojení živě interpretované hudby Ravela a Stravinského s osobitě přizpůsobivou filmovou projekcí (N1) nebo prolnutí poezie a jazzové hudby mladých tvůrců Štěpánky Balcarové a Martina Brunnera se symfonickým orchestrem (N2). S Adamem Plachetkou jsme si naplánovali výlet za muzikály na Broadway (N3), připraven je i jazzový projekt E.S.T. Symphony (N4). A pozor – přivítáme jednoho z nejinspirativnějších jazzových klavíristů současnosti Brada Mehldaua (N5). Přenosy či záznamy koncertů již tradičně nabízejí stanice ČRo Vltava a ČRo D-dur. Řadu audio záznamů najdete na audioportálu ČRo mujRozhlas. Vybrané koncerty se dočkají videozáznamu v HD kvalitě na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu a nově je najdete také ve vaší chytré televizi na platformě HbbTV, která nabízí přes pět desítek vybraných koncertů SOČRu. Jednoduše přes červené tlačítko na stanicích ČRo.

Předprodej abonentních i dílčích vstupenek byl zahájen ve středu 9. června. K tomuto datu si zájemci mohou zakoupit abonentky do koncertní řady R – Klasika v Rudolfinu i komorního cyklu ve Svatoanežském klášteře (K), stejně jako jednotlivé vstupenky na koncerty z cyklů P, K, N a veřejné generální zkoušky. Jednotlivé vstupenky na koncerty řady R budou do prodeje uvolněny od 21. června. „S potěšením uvádíme, že jsme udrželi ceny na stejné úrovni, jako tomu bylo v sezoně 2020/21. Dokonce nebudou zvýšeny ani ceny jednot¬livých vstupenek na koncertní řady v Rudolfinu a Anežském klášteře.“, doplnil ředitel orchestru Jakub Čížek.

Zásadní oporu v umělecké činnosti SOČRu představuje spolupráce s renomovanými společnostmi jako Expobank CZ a.s., která orchestr v nové sezoně podpoří coby oficiální partner. Hlavním mediálním partnerem zůstává Český rozhlas Vltava. Dalšími mediálními partnery jsou Český rozhlas D-dur, odborné časopisy Harmonie a Hudební rozhledy, hudební portál KlasikaPlus.cz, Týdeník Rozhlas a zpravodajský portál iRozhlas.cz. Jednotlivé koncerty podpořily Magistrát hl. m. Prahy, Nadace Bohuslava Martinů, Forum Karlín, Národní galerie Praha a Centrum současného umění DOX+. Pokračovat bude také spolupráce se společností Aerofilms a Dachser Czech Republic, partnerem pro přepravu nástrojů.

SOCR 2

 

Zdroj foto: Petr Horník, Marco Borggreve

Více informací: https://socr.rozhlas.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

mediumPokud si chcete přečíst dobrou detektivku z období přelomu 19. a 20. století, ve které vystupuje i postava známého psychoanalytika Sigmunda Freuda,...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života