Vrbenská skupina Opět vydává své první album

Vrbenská skupina Opět vydává své první album

Tisk

opet 200Hudební kapela Opět zpívá na Jesenicku již osm let. Její první nadechnutí se konalo v roce 2012 v místním podniku Panorama. Ze začátku to byla Náhoda, její pojmenování vzniklo tak, že členové se „náhodou“ potkali. Po nějaké době osud členy kapely od sebe rozdělil a časem se k sobě „opět“ k sobě vrátili, takže název se obměnil na skupinu Opět. Šestičlenný soubor je patřičně pyšný na svou tvorbu. Jejich hudební styl ovlivňuje pop, rock a punk, najdeme v něm i prvky punku a rytmiky na bicí. Mixují cover verze spolu s vlastními skladbami.

 Kapela hraje ve složení Yveta Krůželová, která je frontmankou kapely, zpívá, hraje na doprovodnou kytaru a skládá texty, Lubomír Čudovský, který je kapelníkem, bubeníkem a zároveň sponzorem skupiny, Dominika Bečáková – vokály, Jaroslav Krůžela - kytarista, textař a zpěvák, Vít Matuš – zpěv a sólokytara, Ondřej Kubíček je baskytarista a vokalista. Zvuk ladí a rozeznívá Václav Patočka. Nedílnou součástí skupiny je osvětlovač Emil Hiesel, jenž během koncertů dává kapele tu správnou záři, vytváří světelné efekty a pěknou podívanou.

V počátcích kapely muzikanti formovali repertoár a hledali žánr, jenž by je spojoval. Rozhodli se nepředělávat písničky ostatních, ale věnovat se vlastní tvorbě. Zaměřují se na to, aby jejich hudba byla pro publikum čitelná a sdělila přesně to, co přes ní chtějí vyjádřit. Jednu píseň skládají v průměru 2-3 dny. Všichni jsou hudební samouci, Yveta chodila do hudebního kroužku s výukou kytary. „Učila mne výborná vrbenská učitelka Vlasta Výskalová, ráda na ni vzpomínám,“ prozradila zpěvačka. Yveta ráda poslouchá z českých kapel například Mandrage, Mirai a z těch zahraničních třeba Florence the machine, Imagine dragons a Prodigy.

opet1

Bubeník a zároveň editor zvuku Lubomír Čudovský to nejdříve zkoušel jako zvukař pro vrbenskou kapelu Řebřiňák. „Zvukař musí mít jasnou představu o tom, jak by měl daný nástroj znít a mít patřičnou znalost vybavení. Je to vlastně takový zvukový inženýr. Já zvuk různě mixuji v hudebním studiu a přibližně osmdesát procent dodávám zpěvákům a diskutujeme o něm. Nedržíme se žádného vzoru, od A až do Z. Děláme muziku tak, jak ji chceme my,“ sdělil Lubomír Čudovský. Při profesi zvukaře si „čichl“ k bicím, což ho nadchlo. Do kapely Náhoda se dostal tak, že ho jednoho dne oslovila Yveta s bratrem Jaroslavem s tím, že shánějí bubeníka. „Já jsem už tehdy hrál na bicí, tím jsem se léčil z deprese, hodně mi to pomáhalo. Všichni tři jsme si spolu sedli. Žánrem i názorem na hudbu,“ dodal bubeník kapely. Mezi nejznámější písničky skupiny Náhoda patří A tak díky lásko, A ty jsi, Strašidlo Povidlo, Na 100 let, Balerina a Proč.

Na Vrbensku kapela Opět nemá konkurenci, naopak se snaží spolupracovat s regionálními skupinami jako je například Řebřiňák. „V dnešní době je těžké prorazit, protože každý řeší jen peníze. Pokud je máš, tak jsi vítěz. Znám spoustu zpěváků, kteří by bez pomoci svých bohatých rodičů nebyli slavní. Dříve dostalo šanci spoustu zpěváků, kteří používali elektronickou hudbu a playbacky, hráli převzatou hudbu a stali se z nich celebrity. My nabízíme živou hudbu, živý zpěv, světelnou show, vlastní tvorbu, ale stále je to málo. Peníze jsou dnes opravdu stěžejní,“ prohlásila zpěvačka kapely.

opet zpevacka

„Songy vznikají v krátké době. Yveta dojde s nějakou vizí, má dopředu vymyšlený text i doprovodnou kytaru. Všichni, co hrajeme na hudební nástroj, si k této vizi složíme pasáže, a já pak dodatečně utvářím doprovod bubnů k hudebním nástrojům, tak aby to všechno ladilo. Hudbou sdělujeme naše pocity a vyjadřujeme emoce, hudba ukrývá útržky našich životních příběhů, jsme díky ní rodina. Písničky jsou pro nás vlastně prostředkem, jak zpracovat nelehké bytí na tomto světě. Když se dnes podíváte na lidi, žijí v chaosu a různém křiváctví, bez lásky a upřímnosti. Ženou se za nejrůznějším pozlátkem a ve finále zjistí, že jim život utekl pod rukama. Muzice dáváme vše, a také od ní maximum získáváme. Lidé se dnes bojí poslouchat to, co neznají, co není osvědčené a hrané v rádiích. V Evropě jsme hodně konzervativní, nacpou nám v rádiu něco, co máme poslouchat a co takzvaně frčí,“ pokračoval Lubomír Čudovský. „Já rád poslouchám nové české interprety, kteří ještě nejsou známí. Inspirují mne. Mám rád i Phila Collinse, navštívil jsem jeho koncert a byl to pro mne obrovský zážitek,“ řekl bubeník kapely.

„Na prvním koncertu kapely Opět jsme s kamarády byli 18.10. 2015. Od té doby patříme mezi jejich velké fanoušky. Chodíme na každou jejich akci, jsou super. Pokaždé překvapí novou písní. Například má oblíbená píseň je Kebab a přítelkyně miluje píseň Zombie. Už se moc těšíme na CD, abychom je mohli poslouchat i doma,“ prozradil jeden z fanoušků, Jiří Ryška.

opet3

Kapela Opět v poslední době nazpívala písničky: Kráčím, Sexappeal, Řidič tiráků, Prokletá, Vánoční zvoneček. Mezi nejbližší cíle skupiny patří účast na Vrbenských a Bruntálských slavnostech. V současné době dokončují video s názvem Kebab. Napsat tuto píseň napadlo frontmanku kapely při návštěvách místního kebab podniku. „Milovala jsem toto jídlo a rozhodla jsem se napsat o něm písničku,“ sdělila zpěvačka. Dodává, že nyní už nejí maso, jí pouze ryby, je tzv. pesciatariánkou.„Název našeho prvního alba ještě nevíme, máme pouze nástřel – šest demopísniček. Odmalička hraji na kytaru a zpívám, nedokážu si představit, že bych oněměla anebo přišla o ruce. Hudba pro mne znamená to, co rodina. Nedokážu bez ní žít,“ zakončila frontmanka kapely.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Lukostřelec. Nechat svůj záměr jít za svým osudem

lukostrelecJak u lukostřelby, tak i u běžného života platí to, co se v té malebné malé knížce píše. Je třeba se uklidnit, postavit se věcem, zamířit a střelit. Něco máme ve svých rukou, něco ne…

...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

divoke vcely plakat 200Film Divoké Včely (2001) je nadčasový a oblíbený český snímek o životu lidí kdesi na vesnici. Protože se v něm dost přehání, je vždycky čemu se zasmát. I když hlavní příběh ani tak zaj...