Zjistěte u kávy Co je nového v hudbě

Zjistěte u kávy Co je nového v hudbě

Tisk

co je noveho v hudbe 200Kniha Co je nového v hudbě vyšla v nakladatelství Nová beseda v rámci edice Co je nového. Vyšlo jim už dvanáct titulů z různých oborů, kde nejnovějšími je filozofie, počítačové hry a právě hudba.

 

Autoři knih z této edice jsou renomovaní odborníci a akademici, ale všechny tituly jsou zároveň napsány tak, aby jim porozuměla i široká veřejnost, čtenáři z jiných oborů i laici. Zde je autorem hudební novinář Pavel Klusák, který do ní mohl použít články z jeho tvorby (Hospodářské noviny, Lidové noviny, Respekt a další), ale nakonec všechny příspěvky napsal znovu. Díky tomu je kniha aktuálnější a také k němu mám rázem větší respekt.

Kniha je velmi útlá – jako celek má 100 stran, ale samotné kapitoly tvoří ještě méně. To jí však neubírá na kráse, předložené informace jsou jak velmi zajímavé, tak čtivé. Začátek se zabývá změnami v hudbě, spojenými především s pirátstvím a digitalizací, následují texty o retrománii nebo hip hopu. Zmíněny jsou i trendy, a to nejenom hipsterství, ale také například zvuky skutečného světa, ticha nebo plunderfonie. Vše je minimálně k zamyšlení.

„Plundrofonie je Oswaldův výraz označující práci s rozeznatelným hudebním citátem – nikoli pokoutnou výpůjčku či plagiát, ale převzetí ve jménu nového díla, které však cituje existující (a často populární) nahrávku, tak jako výtvarná koláž přiznává své zdroje. Proč přišla silná vlna „plundrofoniků“ až s levnějším digitálem a rychlým internetem? Důvod je zřejmý, měli to snazší.“ (str. 54)

V závěru knihy nechybí seznam použité literatury nebo rejstřík, ale především mě potěšila kapitolka Co číst dál s doporučeními na další četbu. Celkově jsem obdivovala autorův rozhled a také jsem byla ráda, že se nenaplnila má obava, že mě nebude bavit číst o stylech, které neposlouchám. Ono to o nich vlastně ani moc není a autorův styl je čtivý, že to zkrátka nevadí. Určitě bych si od něho ráda přečetla i více, ale jako takový vhled je kniha bezva a naplňuje smysl její edice.

Pavel Klusák píše o hudbě od roku 1989, nejvíc toho napsal do přílohy Lidových novin „Orientace“ (2009 – 2016), dlouhodobě publikoval v titulech Rock & Pop, Respekt, HIS Voice, A2, Hospodářské noviny a dalších. Je dramaturgem hudebního programu MFDF Ji.hlava. Je autorem filmového dokumentu Hudba Zdeněk Liška (2017). Jeho pravidelné pořady vysílají stanice Českého rozhlasu Radio Wave a Vltava. Pořádal festival Babel Prague, produkoval několik alb (mj. For Semafor), napsal knižní rozhovor Drtivé jistoty JB (2018), zkouší různé věci.

co je noveho v hudbe

Co je nového v hudbě
Autor: Pavel Klusák
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Nová beseda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 100
Hodnocení: 90 %

https://www.novabeseda.cz/book/co-je-noveho-v-hudbe


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je moje životní vášeň

kristina 200

Mladičká studentka psychologie Kristýna Lištiaková je sympatickou písničkářskou s oduševnělými texty a nádherou barvou hlasu. Zpívá o spříznění duší a lásce, která se nedá na míru ušít…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Hellboy5 200Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států ame...

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Dokument o pražském Divadle MA „Zabíjení draka“ zve na předpremiéru

zabijeni draka 200„Zabíjení draka“ – tento příznačný název si pro svůj čerstvý dokumentární film zvolil režisér a rozhlasový redaktor Václav Müller. Snímek s podtitulem „Prvních 100 dní ruské agrese na Ukrajině pohledem unikátní malé scény v Praze“ refl...