Zjistěte, Jak se rodí betlémy

Zjistěte, Jak se rodí betlémy

Tisk

vystava betlemu 200Už od první adventní neděle, tedy od 29. listopadu 2015 můžete v Muzeu Karlova mostu ve spolupráci s Pražskými Benátkami a Spolkem českých betlémářů navštívit výstavu s názvem: JAK SE RODÍ BETLÉMY. Výstava potrvá až do 3. února 2016.

 

 

JAK SE RODÍ BETLÉMY?

V rukou malíře nebo v tiskařské dílně? Jaké nástroje potřebuje řezbář a jak si správně vybrat dřevo? Jak vzniká keramická postavička anděla? Jakým způsobem nazdobit ovečku z perníku? To a mnohem více se dozvíte z bohaté expozice výstavy, při které nahlédnete pod pokličku betlémářského řemesla.
   
Návštěvníci výstavy se mohou těšit na tradiční betlémy, kterými dodnes v předvánočním čase zdobíme své domácnosti, ale také na betlémy unikátní.

SLAMĚNÝ BETLÉM V NADŽIVOTNÍ VELIKOSTI PRO MUZEUM KARLOVA MOSTU VYTVOŘIL VÝTVARNÍK ANDRZEJ WRZECIONKO. V Muzeu Karlova mostu je letos vystaven již po osmé a podívat se na něj chodí lidé i opakovaně. Ředitel muzea Karlova mostu, Zdeněk Bergman, který sám řídí instalaci postav, k tomuto betlému dodává: „Je pro mne velká radost a čest, že tento betlém můžeme vystavovat právě na tomto místě a přinášet tím radost nejen malým, ale i dospělým návštěvníkům.“

vystava betlemu 1

 

Tento betlém je sice největší, ale nikterak nezastiňuje ostatní vystavené kousky, jako je:
-    RYBÍ BETLÉM zapsaný do české knihy rekordů,
-    BETLÉM Z KUKUŘIČNÉHO ŠUSTÍ, který čítá sto osmnáct postav a zachycuje scénu narození Ježíška přímo na rozestavěném Karlově mostě,
-    AFRICKÝ BETLÉM z černého ebenového dřeva, kdy všechny postavy jsou černé a  jediná světlá, je třetí král.

VÁNOČNÍ DÁREK PRO RODINY = PLAVBA ZDARMA

Pražské Benátky připravily vánoční dárek pro rodiny, které navštíví výstavu.
Zakoupí-li vstupenky do Muzea Karlova mostu, mohou se zdarma plavit na unikátních celodřevěných lodích do Čertovky. Vytápěné lodě typu Vodouch na svou trasu vyplouvají každodenně mezi 10:30 a 17 hodinou. Pětačtyřiceti minutová plavba je zpříjemněna výkladem kapitána a drobným občerstvením. Lodě vyplouvají z podzemního tunelu staletí, často neznámého i rodilým Pražanům.

vystava betlemu 2

 

Akce pro rodiny platí ve všední dny, kromě 24. a 25. 12. 2015, 31. 12. 2015, 1. 1. a 6. 1. 2016.
    
„Vánoce voní cukrovím, jehličím a voskem svíček, v Muzeu Karlova mostu ale také dřevem či slámou, v Pražských Benátkách perníkem a svařeným vínem, které návštěvníci dostanou na zahřátí při kouzelné projížďce loďkou po vlnách Vltavy. Přijďte si je tedy užít k nám,“ dodává Michaela Rejdová, produkční muzea.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Země koruny české v době nejtvrdší totality

velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956 (2)V nakladatelství Paseka vyšel již sedmnáctý díl z úctyhodné série pokrývající dějiny naší země (byť ještě před vydáním dílu šestnáctého) v autorství jednoho z nejvýznamnějš...

Z archivu...


Literatura

Nenechte si ujít Thiliezovu prvotinu

krvavy andel 200Nakladatelství XYZ potěšilo všechny fanoušky francouzského spisovatele Francka Thillieze a vydali jeho prvotinu s názvem Krvavý anděl.

 

...

Divadlo

Nora, osekaná, Helmerová

nora uvodkaHenrik Ibsen a jeho Nora (původně Domeček pro panenky) patří k divadelní klasice. Hra byla napsaná před více než sto lety, ale její téma – postavení žen ve společnosti - je živé dodnes. Inscenace brněnské Reduty (Národní divadlo Brno) přijela v p...

Film

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka...