Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Městské svatováclavské střelecké slavnosti pro historickou kuši

Tisk

Strelecke slavnosti 200Poslední zářijovou sobotu  se koná soutěž určena pro střelce z historických kuší a ručnic zcela v duchu střeleckých slavností pozdního patnáctého věku v Čechách, tedy doby poděbradské a jagellonské.

Střelecké slavnosti se konají na tradičním místě a to na parkánu českobrodských hradeb v Šafaříkove ulici. Soutěž pro střelce z kuší je rozdělena do tří částí, kdy v prvním kole střílí všichni přihlášení dvanáct ran na vzdálenost dvaceti pěti metrů na terč o průměru 40 cm, do druhého kola se dostává šest nejlepších z kola prvního a střílí čtyři rány na přesýpací hodiny – trámek, třetí kolo střílí tři nejlepší ze střelby na trámek a to v sedě na stoličce po jedné ráně na malovaný terč.

Strelecke slavnosti 1


Soutěž má tradičně mezinárodní účast a je doplněna o doprovodný program, kdy můžete vidět střelce z ručnic, dozvědět se něco o vývoji palných zbraní, spatřit boj městské hotovosti, poslechnout si dobovou hudbu.


„Je potěšitelné, že naše slavnosti již ovlivnili i další města, kdy po vzoru Svatováclavských střeleckých slavností obdobné, střelby pořádají v německém Bernau bei Berlin či pod patronátem místostarostky města ve Strakonicích,“ usmívá se Martin Semerád z pořadatelského sdružení Guardia Broda Bohemicalis .


V neposlední řadě pak návštěvník uvidí celou řadu kuší v akci a seznámí se s různými typy zařízení pro napínaní  kuše a samozřejmě i s dalším příslušenstvím s kušemi souvisejícím to jak na statické ukázce, tak v akci.

Strelecke slavnosti tarasnice


Dále může návštěvník vidět středověkou polní kuchyni a občerstvit se v krčmě U vola. Pro nejmenší jsou pak připraveny středověké hry a soutěže před hradbami.
Přijděte podpořit střelce a nasát neopakovatelnou atmosféru středověkých střeleckých slavností.


Více informací: www.brodahr.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vinohrady a Žižkov aneb zmizelá nostalgie v nás?!

vystava zizkov vinohradyMuzeum hl. m. Prahy představuje, po minulých výstavách o pražských čtvrtích Libni a Karlíně, další pozoruhodné oblasti Prahy, Vinohrady a Žižkov, v celé je...

Z archivu...


Literatura

Tudorovci pod drobnohledem
TudorovciChtěli byste vědět, jak se žilo u Tudorovského dvora? Zajímají vás dějiny Anglie nebo máte v oblibě dramatické příběhy šesti žen nemilosrdného Jindřicha VIII., který dvě z nich nechal popravit? Sáhněte po knize Tracy Bormanové s názvem Tudorovci,...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...