V lounském muzeu budou Vánoce vonět medem

V lounském muzeu budou Vánoce vonět medem

Tisk

lou 200Hned dvě výstavy s vánoční tématikou v těchto dnech dokončují v Oblastním muzeu v Lounech. Nevšední expozice s příchutí nejkrásnějších svátků v roce se pro návštěvníky otevřou 18. listopadu a už teď je jasné, že to bude opravdu stát za to.

 

Kromě tradiční výstavy betlémů manželů Poncarových, na které uvidíte jesličky ze všech možných i nemožných materiálů, muzeum totiž zaplní med a medové produkty. O zlatavém zázraku pilných včel se díky propracované expozici dozvíte opravdu hodně. Například to, jak vlastně vzniká, kolik existuje druhů, čím se od sebe jednotlivé medy odlišují a jak si v obchodě vybrat ten opravdu kvalitní. S ohledem na to, že med je stěžejní ingredience vánočních perníčků, se budou tyto informace určitě hodit. Pokud supermarketům a stánkům na adventních trzích nevěříte, využijte možnosti si med koupit přímo v muzeu. K dostání tu bude i medovina, svíčky a kosmetika s propolisem.

lou 1


Do nevšední medové výstavy se navíc v průběhu měsíce listopadu můžete aktivně zapojit. Muzeum totiž vyhlásilo soutěž o nejlepší medový recept a výrobek z medu. Opatrujete-li doma nějaký předpis po babičce, právě přišla jeho chvíle. Pošlete ho na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , či přihlaste  přímo na pokladně muzea. Čas máte do 30. listopadu. Hotové výrobky z medu můžete do muzea nosit od 1. do 3. prosince. Právě třetí prosincový den v 16 hodin proběhnou ochutnávky a vyhlášení výsledků. Na slavnostní ceremoniál je zvána i veřejnost, tak si to nenechte ujít. Vniveč ale nepřijdou ani zaslané recepty. Muzeum z nich totiž chce sestavit malou kuchařskou knihu.

lou 2


A na závěr dobrá zpráva pro ty, jejichž diář je zaplněn. Betlémy manželů Poncarových budou v muzeu k vidění do 11. ledna. Výstava nazvaná S vůní medu skončí až 1. února příštího roku, takže ji zaručeně stihnou i ti největší opozdilci.

Foto: www.muzeumlouny.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Landsman: „Baví mě i naprosto nesmyslná přirovnání typu byl veliký jak mrtvý tučňák.“

dominik landsman200

Dominik Landsman (* 14. října 1985) je český spisovatel. Autor vystudoval na Vysokém učení technickém v Brně obor Finance podniku, následně pracoval jako realitní makléř. V době, kdy dostal v zamě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava představuje historii kláštera založeného Karlem IV.

Emauzy 200Emauzský klášter jako důležité duchovní centrum pražského Nového Města a evropské centrum slovanské hlaholské kultury 14. století. Tak se ho snaží představit výstava, která je od začátku května přístupná přímo v prostorách kláštera. Klášter Na Slov...

Z archivu...


Literatura

Nahlédněte do života Vincenta

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič