Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Tisk

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z jejího repertoáru, ale bude i poctou žánru písní s příběhem – šansonům.

Francouzskému slovu la chanson odpovídá v češtině výraz píseň. Ovšem šanson je specifický český výraz, jehož význam i popularitu u nás (spolu)vytvořili až v šedesátých letech Hana Hegerová a další. Hlavními evropskými představiteli žánru, ve kterém text a příběh jsou stejně důležité jako hudba, byli např. Gilbert Bécaud, Jacques Brel, Marlene Dietrich a Édith Piaf, v současnosti třeba zpěvačka Zaz.

Zora Jandová bezesporu patří mezi podstatné interpretky tohoto žánru u nás. Je oceňována domácím i zahraničním publikem díky originální interpretaci francouzských i vlastních písní. V roce 2010 mělo v Praze premiéru představení Smrt v růžovém o Édith Piaf. Hlavní roli ztvárnila právě Zora, která kromě textu hry přeložila z francouzštiny texty písní, např. Milord, L'Accordéoniste (Harmonikář), La vie en rose (Život v růžové), Padam padam aj. Hrála také zpěvačku ve francouzském filmu o komisaři Maigretovi, ústřední píseň má stále ve svém repertoáru. Hudbu k filmu složil skladatel a producent Zdenek Merta.

Společně koncertovali po celém světě, napsali řadu písní a také šansonový muzikál Nahá múza z prostředí pařížské bohémy, který se hrál v Městském divadle Brno.

Mezi hosty Zory Jandové a Zdenka Merty doprovázenými orchestrem Městského divadla Brno pod vedením dirigenta Daniela Kyzlinka budou osobití interpreti se vztahem k písním s příběhem – Svetlana Janotová, Esther Mertová, Markéta Sedláčková, Ondřej Ruml a Stanislav Slovák, který se též ujme režie koncertu s názvem Pocta šansonu, jenž se uskuteční ve čtvrtek 29. června 2023 v 19.00 hodin na Činoherní scéně MdB.

Na koncertě zazní například tyto šansony Édith Piaf: Non, Je ne regrette rien, Mon Dieu, Padam padam, L'hymne à l'amour, Harmonikář či La vie en rose. A dále písně Zdenka Merty a Zory Jandové: Tisíckrát, Titanic, Magdalena, Kořeny či Modlitba.

Pocta šansonu vizuál

Záznam tohoto představení si též pro své účely bude přímo v daný večer natáčet Česká televize v režii Petra Soukupa.


www.mdb.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...


Literatura

Prvotřídní blázni maj potíže s kázní

Blazni perexTento název nese druhá kniha nezbedných básniček pro děti od komika Lukáše Pavláska, který v ní dětskýma očima popisuje a zobrazuje okolní svět.

...

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...