Modrá čarodějka

Modrá čarodějka

Tisk

modraPFantastické dobrodružství plné tajemných čarodějných zaříkadel, mýtických příšer, nástrah a léček, avšak i osobních výzev, nečekaných spojenectví a neobyčejného přátelství. Devítiletá čarodějka Abigail nastoupí do Tarkanské čarodějnické akademie. I přes velké počáteční nadšení zjistí, že jí kouzlení příliš nejde, v jednotlivých vyučovacích hodinách výrazně zaostává za ostatními čarodějkami a ještě se u ní neprojevily čarodějnické schopnosti. K mizernému pocitu, který ve škole zažívá, nepřispívá ani fakt, že se stala obětí intrik a schválností třídní „hvězdy“ Endery. 

Nečekaného spojence i kamaráda získá v podobě chlapce Huga z vedlejší Balfinské školy, který by si přál dozvědět se více o čarodějnicích a jejích moci. S jeho pomocí vyvázne z nejedné nebezpečné situace, ale také zjistí více o sobě a svých rodičích, které nezná.

Čarodějnických fantasy příběhů není nikdy dost. Už od dob „Harryho Pottera“ je tento trend, dovolím si říci, na vzestupu popularity, a nedivím se tomu. Sama mám tento žánr velice ráda a pro mě osobně je to příjemný únik z někdy náročné reality. Nejinak je tomu u mé desetileté dcery, která příběhy tohoto typu vyloženě vyhledává, proto byla „Modrá čarodějka“ jasnou volbou při výběru našeho dalšího společného čtení. A nelitovaly jsme. Lákadlem je poměrně výrazná obálka, která zaujme na první pohled, jinak se jedná o klasické „paperbackové vydání“. Příběh se četl praktický sám, kapitoly na sebe pěkně navazovaly a udržovaly čtenáře v napětí. Jediné, co mě v tomto směru osobně příliš neoslovilo, byly ilustrace. Působily na mne příliš stroze a jednoduše, s ohledem na barvitost příběhu. Svět „Tarkanských čarodějnic“, odehrávající se na ostrově Balfour, je i přes sporadické světlé okamžiky spíše temný, nasáklý zlobou, necitlivostí, zahnívajícími starými křivdami, pomluvami a touhou po neomezené moci. I přes veškerý negativismus oplývá příběh jistou magickou přitažlivostí a s každou další kapitolou se vynořuje více otázek než odpovědí, a tak vám, s jistou nadsázkou, nezbývá než otáčet jednu stránku za druhou.

Kniha je dílem americké spisovatelky Alane Adamsové, která je již v zahraničí, především ve své rodné zemi, velmi známá svými knihami pro děti a mládež. Vydala již několik sérií s fantasy tématikou s prvky mytologie, např. Legends of Olympus a Legends of Orkney, a sérii obrázkových knih speciálně určených pro začínající čtenáře.

V současnosti je Modrá čarodějka první dostupnou knihou v českém jazyce ze série s názvem v angl. originále The Witches of Orkney. Tato série je prequel výše uvedené série „Legends of Orkney“. V tomto případě by bylo fajn mít nejdříve přečtenou tuhle sérii, aby byl, takříkajíc, člověk více v obraze. Ovšem na samotný děj příběhu to mělo jen minimální vliv. Celkem by snad mělo být pět dílů, tak jsem zvědavá, jestli nakladatelství vydá i zbytek knih této série, abychom se mohli začít těšit na další dobrodružství Abigail a jejích přátel.

Modrá čarodějka

Název: Modrá čarodějka
Autor: Alane Adamsová
Nakladatelství: Bambook/Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 200
Pro čtenáře od: 9 let
Hodnocení: 75%

www.grada.cz/modra-carodejka-13505/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Je libo českou fantasy pohádku?

pekelny plast 200Pekelný plášť je literární debut mladé české spisovatelky Simony Machálkové. Titul láká na fantasy, pohádkové prvky i young adult nebo humor a rozhodně potěší malé i ty větší čtenáře.

 

...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...