Dívka v medvědí kůži

Dívka v medvědí kůži

Tisk

Dívka v medvědí kůžiJakou cenu zaplatíme, když se vydáme za voláním hlasu svého srdce? Dokážeme opustit vše, co jsme doposud znali a vydat se do neznáma? Riskovat, že již neuvidíme své blízké, přijdeme o veškeré vybudované i právě vznikající vztahy? Kam nás může zavést vlastní touha po objevení našeho skutečného JÁ? A je ta touha větší, než nám velí rozum? Jaké budou následky?

Hlavní hrdinka příběhu Janka to jednoduše riskla. I když okolnosti, které ji k tomu nepřímo donutily, byly šokující, ale z jiného úhlu pohledu se daly i v jistém směru očekávat. Staneme se tak součástí jejího dobrodružného putování s neobvyklými společníky, které poznala na výpravě za poznáním své vlastní minulosti. Z poklidného vesnického žití se vydáme do hlubokých lesů, kde proudí divoká ledová řeka, která nemá konce, a dostaneme se přes skalisté hory až na vrchol sopky. Ovšem tady cesta ještě nekončí a Janka se musí rozhodnout.

Dramatický příběh zahalený do pohádkového roucha opředený starými pruskými mýty a bájemi. Projev lásky k přírodě, k jejímu rostlinstvu i zvířectvu a respektování jejích zákonitostí. Prvky slovanských pohádek, které všichni více či méně známe, zde vystupují do popředí. Nádherné ilustrace s folklórními prvky dotváří kouzelnou atmosféru nejen celého příběhu, ale i krátkých „povídaček“, které děj doplňují a zpestřují. A obálka, ta je jednoduše čarokrásná.

Líbí se mi, jaký autorka použila styl vyprávění. Místy čtenáře dokáže lehce ukolébat zdánlivým klidem, aby ho o pár stránek dál rozhoupala natolik, až málem vypadne. Zachovává si však nesmírnou poetičnost a laskavost, která prostupuje celým dějem, a vám po ní zůstane nesmírně hřejivý pocit u srdce. Jednoduše, jsem unešená!

Kniha je primárně určená pro děti starší deseti let, ale myslím si, že se může líbit jak dospívajícím, tak i dospělým. Je poměrně obsáhlá, ale v tomto případě to není vůbec na škodu. Kapitoly se čtou téměř samy, i když někomu by mohl vadit či ho nudit místy rozvláčný popis okolního prostředí. Mně se to naopak líbilo, v člověku to vyvolávalo pocit, jako by byl sám součástí dobrodružné výpravy. Na počátečních stránkách se seznámíme s mapkou Sněžného hvozdu, která nám v základní formě přiblíží místo, kde se děj příběhu odehrává, a na konci je kniha doplněna o malý slovníček pojmů, kterým by čtenář nemusel rozumět. Jediné, co bych chtěla vytknout je, že by si kniha zasloužila jiné, kvalitnější vydání, než paperback. Minimálně bych zvolila vazbu s pevnými deskami a kvalitnější papír, aby více vynikly ty úžasné ilustrace. Závěrem bych chtěla jen dodat, že to určitě není poslední kniha této autorky, kterou jsem četla, a již se těším na další.

Dívka v medvědí kůži

Název: Dívka v medvědí kůži
Autor: Sophie Andersonová
Překlad: Jana hejná
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 383
Hodnocení: 98%

https://www.hostbrno.cz/divka-v-medvedi-kuzi/

 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Táňa Keleová Vasilková - Cukr a sůl

cukrasulNa začátku roku vydalo nakladatelství Noxi další knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové Cukr a sůl. Klasicky se jedná o druhé vydání opatřené působivým a decentním přebalem.

 

 

...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...